SiolNET. Trendi Potovanja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Antigua, kjer gvatemalska kultura dobi krila

2

termometer

Gvatemalska prestolnica za učenje španščine in salse na svojih ulicah postreže z živahno kulturo. Tu ujameš koncertni utrinek, tam arhitekturno veličino, na naslednjem koraku čaka umetnostna galerija.

Ljubezen na drugi pogled Po triurni ježi z avtobusom za "dobro" jutro se malce nejevoljni znajdeva na avtobusni postaji v Antigui, jo mahneva skozi tržnico in ves čas srborito odganjava wannabe pomagače, a se med iskanjem prenočišča vdava Estelli, gospe srednjih let, ki za zmerno ceno oddaja sobe, čiste, domačne, s toplo vodo – pa naj bo! Zdaj je čas za spoznavanje pravega obraza gvatemalskega mesta z Unescovega seznama svetovne kulturne dediščine.

Antigua je ugnezdena med tri vulkane – Agua, Acatenango in Fuego –, tuzemsko očarljivost pa ji dajejo tlakovane ulice, baročna arhitektura, živobarvna pročelja stavb s cvetjem za umetelnimi okenskimi rešetkami ter prikupno umirjen park z vodnjakom v samem srcu mesta, v katerega se zaljubiva na drugi pogled. Antigua je gvatemalsko središče za učenje španščine in plesnih korakov salse, midve pa jo okronava za kulturno prestolnico z dušo. Tavajoč korak po ulicah nekdanjega glavnega mesta Gvatemale ustavi zdaj udarna koračnica pihalnega orkestra, zdaj koncertni utrinek lokalne rock skupine, zdaj vabeča salsa.

Umetnost, ki živi in diha Ko se s pogledom, zapičenim v zemljevid, odpraviva iskat muzej kolonialne umetnosti, z vetrom v laseh mimo prikolesari domačinka, ki nama toplo odsvetuje "ogled dolgočasnih slik krvavega Jezusa" in naju iskreče napoti na ulico 4a, osrednjo mestno ulico, vzdolž katere se menda kar tre stavb, ki v svoji notranjosti skrivajo neverjetno živahno umetnost, ki živi in diha s sodobnostjo. Zveni prepričljivo – pa poglejmo!

Na the ulici povohava v skoraj vsako trgovinico ali galerijo, korak pa obstane v Petem soncu, kjer kot punčki pred goro sladoleda zaljubljeno občudujeva unikaten nakit. Nadaljujeva vzdolž tlakovane ceste in zaideva v osupljivo galerijo z bujno poraslim atrijem ter nepozabno zbirko slik in kipov. Ideje, s čopičem udejanjene na platnu, jemljejo dih: reliefne slikarije, portreti, ki ukradejo tvoj pogled, barviti vrtiljak, ki te napolni s harmonijo, pomeni, ki se korak za korakom odkrivajo za tančico umetniških tehnik, barv in motivov. Omamljeni od umetnosti občudujeva sliko za sliko, stopava iz sobe v sobo, se vmes spogledava s kakšnim veličastnim kipom … tako navdušeni, da pozabiva na čas.

Pod oboki mestne katedrale Mestna katedrala Catedral de Santiago, stražarka vzhodnega dela mestnega parka, seveda, počaka. Potrpežljivo, kot že stoletja – zgrajena je bila leta 1541, večkrat dodobra prerešetana med potresi in nazadnje obnovljena v začetku 19. stoletja. Mogočno pročelje z župnijsko cerkvijo je edini do danes ohranjeni del katedrale, za katerim se skrivajo razvaline nekdaj najveličastnejše stavbe v mestu. Strahospoštovanje vzbujajoči oboki odpirajo pogled proti nebu, njihove korenine pa segajo do katakomb, kjer je bilo pokopanih kar nekaj gvatemalskih zvenečih imen, od prvega škofa do zloglasnih španskih osvajalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin