Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2010,
9.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 18. 2. 2010, 9.36

8 let, 3 mesece

Poroka v cvetju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Droben dišeč šopek, povezan z mehkim satenastim trakcem, v nevestinih rokah govori o nežni ljubezni in plemenitosti poročne obljube.

Vendar naj šopek ne bo edini nevestin cvetlični okras, predstavljamo vam korsaže! Kako izbrati prave barvne kombinacije in kakšen jezik govorijo rože? Svetovne smernice v začetku novega leta prihajajo tudi k slovenskim nevestam, zato poiščite svojo.

Izbira barve cvetja Z barvne palete cvetja, ki se vam ponuja, izberite odtenek, ki bo vdihnil dušo vajini poroki. Vsi detajli drobne cvetlice, nežni satenasti trakovi, obleke družic, ženinov telovnik in kravata, svečke, blazinica za prstana … morajo na ta dan sodelovati. Za začetek preglejte ponudbo cvetja v vaši najljubši barvi, upoštevajte ambient poročnega obreda in prostor, kjer bo slavje, in barve, s katerimi se v izbranem letnem času olepša narava. Pomlad je idealna za pastelne, poletje pa za žive barve. Jeseni so najlepši rjavi, opečnati, zlati in bakreni toni, bela in kovinske barve so pravšnje za zimske poroke. Zakonitosti barvnih kombinacij so umetniki cvetličarstva že zdavnaj presegli, še vedno pa veljajo stara pravila, da sorodne barve, kot sta zelena in modra ali rumena in oranžna, z lahkoto združimo v nežne in ljubke kombinacije. Temni in svetli odtenki iste barve dekoracije poživijo, komplementarne barve, na primer vijolična in rumena, pa so že nekoliko drznejše.

Korsaži Nevestin šopek ni nujno tudi edini cvetlični okras kraljice poročnega dne. Korsaž je drobni cvetlični aranžma, ki ga lahko pripnemo na izbran del nevestine obleke (na naramnici ali del pasu) ali pa nosimo na zapestju, podlahti in vzdolž rame, pogosto lahko krasi torbico. Tudi ženinovo obleko korsaži zelo lepo dopolnijo, namesto šopka jih pripnemo nevestinim družicam in častnim gostom. Umetnost izdelovanja in okraševanja s korsaži obvladajo le redki cvetličarski mojstri. Dekoracije morajo biti dovolj velike, vendar ne pretežke, da ne raztrgajo občutljivih tkanin; prilagojene načinu, kako jih nosimo, in predvsem stabilne. Priporočljivo je, da so korsaži podobni nevestinemu šopku, a če je ta sestavljen iz velikih cvetov, se jim bo cvetličar odpovedal in poiskal ustrezen nadomestek ter vključil le drobne sestavine kralja cvetličnih aranžmajev poročnega dne.

Cvetlična darila za goste Deklica, ki pred mladoporočencema po cerkveni ladji potresa cvetne lističe – tako ljubkega prizora ne vidimo na veliko porokah. Če nimate nečakinje ali mlajše sestrice, prosite za pomoč svoje goste, gotovo bodo navdušeno sodelovali. Pred obredom ali ob prihodu jim razdelite majhne papirnate vrečke, povezane s satenastim trakcem in napolnjene s cvetjem ali mešanico riža in cvetnih lističev.

Namesto konfetov jim lahko podarite lončnice v majhnih pisanih keramičnih oziroma glinastih posodicah ali kovinskih vedrih, zelo primerna rastlina je družinska sreča. Culica suhega dišečega cvetja ali mediteranskih zelišč bo gostom prav tako lep spomin. Izdelate jo iz tanke tkanine, organce, tila ali redko tkanega lanu oziroma bombaža, prevežete pa s svilenimi nitmi, satenastim trakcem ali rafijo. Ne pozabite na konfetne listke z vajinima imenoma. Ti so obvezni na vseh darilcih, ki jih izročata na poročni dan.

Smernice 1. Cvetlični aranžmaji naj bodo preprosti. Le nekaj pozorno izbranih cvetov brez dodatkov, ki zadušijo nežno govorico cvetja, elegantno namestite v vaze. Znova se uveljavlja baročni slog, zato izberite bogato okrašene vaze. Svetujemo vam previdnost in kak nasvet izkušenega cvetličarja, da bo aranžma zares sijal.

2. Omejite se na izbiro največ treh vrst cvetja, zelenje, ki ga obdaja, pa naj ne presega štirih različnih vrst. Za okrasitev cerkve lahko uporabite več zelenja, v prostoru, kjer bo slavje, pa več drobnih barvitih namiznih aranžmajev. Vse uporabljeno cvetje naj svatje opazijo tudi v nevestinem šopku.

3. Rože v zahvalo so bile včasih zelo priljubljene, v dar sta jih dobili obe mami in morda babici. Za kar nekaj let je navada potonila v pozabo, danes pa se znova uveljavlja. Drobne šopke v dar lahko izročite tudi dekletom, ki so pomagale nevesti pri pripravi poročnega dne.

4. Izbiranje cvetja glede na njegov pomen ima zelo stare korenine. V nadaljevanju preberite, kaj boste z izbranim cvetom sporočili. Svatom pomen cvetja razložite tako, da posameznim vrstam cvetja, ki jih uporabite na namiznih dekoracijah, pripnete drobne listke in nanje napišete, kaj jim v svojem jeziku sporoča cvet.

5. Vaše izbrano cvetje naj ne bo le lepega videza, tudi diši naj. To prednost izkoristite, saj vonj pomembno določa naše razpoloženje. Dišeče lepotice so gardenije, potonike, nageljni in vrtnice, zato jih ne zanemarite in ne spreglejte!

6. Letos boste zagotovo videli največ belih poročnih šopkov doslej! Nevesta s šmarnicami ali orhidejami, belim španskim bezgom, zvončki in gojenimi kamilicami bo letos v središču pozornosti. Šopek mora biti mehak in nežen, nadvse romantičen. Počiva naj na nevestini podlahti ali pa ji nežno pada v gube krila.

7. Sedma zapoved se glasi: če ni belo, naj bo živo in bujno! Bogati cvetovi potonik, oranžnih lilij, hortenzij in dalij ter sončnic bodo kraljevali na razkošnih porokah. Posebno lepo popestrijo preprosto, a stilno obleko. Šopki so različnih oblik, od bidermajerja do visečega, tudi eno samo steblo z več cvetovi, na primer lilija, bo videti odlično.

8. Letos bo predvsem v angleško govorečih državah in nekdanjih angleških kolonijah oživel slog kraljice Viktorije, ki se je prva poročila v beli satenasti obleki in tako začela tradicijo poročne beline. Cvetje? Nežno oranžne ali roza vrtnice in šlajer, tudi v laseh. Enake šopke naj imajo družice in cvetlične deklice.

9. Sveže cvetje naj bo na poročni torti in, če ni strupeno, tudi na pladnjih s prigrizkom in pecivom. Z njim okrasite kozarce s penino, nož za rezanje torte, servirne posode in prtičke. Drobni cvetlični detajli naredijo praznovanje še bolj slavnostno, letos morajo obvezno spremljati konfetne aranžmaje.

10. Ženinov naprsni šopek bodo pogumni dopolnili s korsaži, drobnimi cvetličnimi okraski poročne obleke. Cvetlice naj bodo drobne in nevsiljive. Pritrdite jih na ramo, rokav, žep ali izrez na suknjiču. Videti je odlično, a je za zdaj še precej eksotično.

Ne spreglejte