Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 7. 2015,
11.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mali junaki poletne počitnice

Nedelja, 5. 7. 2015, 11.01

6 let, 7 mesecev

Starši tudi med počitnicami niste animatorji otrok na rojstnodnevnih zabavah!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Ali smo starši odgovorni, da otrokom organiziramo počitnice? Koliko počitniških aktivnosti je sprejemljivo? Strokovnjaki predlagajo, da otrokom pustite več odgovornosti za preživljanje prostega časa.

"Počitnice so namenjene polnjenju baterij, počitku, poležavanju, druženju in dolgčasu. Osvajanju nekaterih novih veščin - ne pa ponavljanju ali usvajanju šolske snovi. Peki peciva, izdelavi modela letala, hiše na drevesu ali mlinčka v potoku. Knjižni molji bodo več brali, družabni otroci si bodo želeli iti na tabor ali v kolonijo, nekateri bodo samo do onemoglosti klepetali s prijatelji v mestu ali v parku," meni psihologinja in direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor Alenka Seršen Fras.

Počitnice so idealna priložnost, da se otroci naučijo samostojnosti tako pri preživljanju prostega časa kot pri družinskih opravilih. Če se bodo kdaj dolgočasili, je popolnoma normalno, saj so počitnice dolge.

Najboljše ideje se lahko rodijo tudi iz dolgočasa

"Starši nismo animatorji na rojstnih dnevih, da bi skrbeli, da je otrokovo življenje samo zabavno. Naj se dolgočasijo, iz dolgčasa se lahko rodijo najboljše ideje, če jim le pustimo dovolj časa in nekaj materiala," doda psihologinja Seršen Frasova.

otroci igra počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Mlajši otroci seveda potrebujejo varstvo in skrb, ampak starejši otroci so lahko doma sami in ne potrebujejo ves čas nadzora in usmerjanja.

"Otrokom se premalo zaupa, da bodo zmogli sami. Pa tudi premalo se zahteva od njih, da doma kaj postorijo. Kakšen je vaš današnji izgovor, zakaj vaš otrok ne zna kuhati, prati perila in posode, tal, kositi, zamenjati žarnice, sestaviti preprostega pohištva in zamenjati zračnice na kolesu? Če imajo otroci delovne navade, sploh ni vprašanje, ali se bodo vsak dan preveč dolgočasili sami, ker bodo dopoldne opravili svoj delež gospodinjskih opravil, preostali čas pa bodo namenili prijateljem ali računalniku, če ne gre drugače," nadaljuje Alenka Seršen Fras.

Ob vsej ponudbi različnih poletnih taborov bodo otroci zagotovo dobili idejo, da bi se katerega izmed njih udeležili. Ali je smiselno, da otrok iz tedna v teden teka z ene na drugo delavnico, s tečaja rolanja na tečaj nemškega jezika? Koliko je dovolj?

En tabor na poletje je dovolj

"Tabor na poletje je običajno dovolj, več je nesmiselno in finančno težje izvedljivo, pa tudi večina otrok se upre. Kakšen več, če gre za otroka z izjemnimi interesi, ali da je precej osamljen."

otroci počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Počitnice pa so predvsem čas za skupno družinsko preživljanje časa. Dajmo si možnost, da se v tem času še bolje spoznamo.

Počitnice so čas, ko nadomestimo šolsko ihto "Skrbelo bi me, če starši ne bi izkoristili počitnic za več skupnega preživljanja časa z otrokom, ampak bi ga raje zaupali v varstvo drugim, ker je tako preprosteje. Počitnice morajo biti čas, ko nadomestimo stres in ihto šolskega leta z umirjenostjo, smehom in skupnimi dejavnostmi družine. Ko ni hitenja in sitnarjenja, več je pogovora."

Varstvo pri starih starših?

"Počitnice pri babici so bolj vabljive otrokom kot najstnikom, ki si bolj želijo družbe vrstnikov. Babice dovolijo več, ampak se tudi prej utrudijo, tako da morajo starši upoštevati tudi njihove potrebe in zmožnosti. Če otrok preživi več časa pri starih starših, se je treba bolje pogovoriti o pravilih in dogovorih, da ne pride do nesporazumov in zamer. Otroci uživajo v počasnejšem tempu, pozornosti in življenjskih modrostih starejših," sklene Alenka Seršen Fras.

 

Ne spreglejte