Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Siol z vami na dopustu Nazaj v šolo šola počitnice infografika

Četrtek, 23. 6. 2016, 21.00

6 let, 7 mesecev

Dočakali smo poletne počitnice

So poletne počitnice predolge? Otroci in starši bi odgovorili drugače.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Spričevalo šola

Več kot 170 tisoč slovenskih osnovnošolcev in skoraj 75 tisoč dijakov si bo jutri oddahnilo. Pred njimi je deset tednov oziroma 65 počitniških dni. Je to premalo, preveč? Primerjali smo počitniške statistične kazalnike evropskih držav.

Jutri se od šolskih klopi poslavlja več kot 170 tisoč osnovnošolcev (17 tisoč devetošolcev se je na počitnice odpravilo že pred tednom dni) in skoraj 75 tisoč dijakov (od tega se jih skoraj 20 tisoč od srednje šole poslavlja), ki bodo poletne počitnice uživali vse do srede, 31. avgusta 2016.

  • Ne spreglejte: jutri ob 6.00 bomo na siol.net objavili pogovor z ravnateljem Osnovne šole Prežihov Voranc Marjanom Gorupom

Počitnice nikoli niso dovolj dolge, bi se ob koncu šolskega pouka verjetno strinjali vsi. Konec avgusta pa je zgodba pogosto drugačna. Otroci že nestrpno pričakujejo srečanje s sošolci.    | Foto: Thinkstock Počitnice nikoli niso dovolj dolge, bi se ob koncu šolskega pouka verjetno strinjali vsi. Konec avgusta pa je zgodba pogosto drugačna. Otroci že nestrpno pričakujejo srečanje s sošolci. Foto: Thinkstock

Slovenski šolarji imajo deset tednov poletnih počitnic. Številka je enaka za vse slovenske šole, za vse prav tako velja, da se pouk konča konec predzadnjega tedna v juniju, počitnice pa trajajo vse do 31. avgusta, medtem ko se 1. septembra vse začenja znova. Novo šolsko leto 2016/2017. Po podatkih Slovenskega šolskega muzeja je tako že vse od leta 1929.

Slovenski šolarji bodo danes dobili spričevala in se podali na deset tednov trajajoče počitnice. | Foto: Slovenski šolarji bodo danes dobili spričevala in se podali na deset tednov trajajoče počitnice.

Prvi so se od šolskih klopi poslovili v Latviji in Litvi

Kaj pa v preostalih evropskih državah? Tam so termini začetka in konca počitnic in njihova dolžina precej bolj raznoliki.

Po podatkih spletne strani www.schoolholidayseurope.eu počitnikovati najprej začnejo v Latviji in Litvi, in sicer 1. junija, ter se poletnemu oddihu predajajo kar 91 dni.

Šolarje najpozneje na počitnice spustijo v Veliki Britaniji, kjer se letos poletne počitnice začnejo šele 19. julija. Prav Britanci in Nizozemci imajo najkrajše počitnice, ki trajajo samo 43 dni.

Počitniško skromni so tudi v Nemčiji, kjer se šolarji lahko veselijo samo 44 dni brez guljenja šolskih klopi (odvisno od regije), in v Franciji, kjer poleti uživajo v zgolj 56 počitniških dneh.

Na poletnih počitnicah bodo najdlje uživali italijanski otroci, ki jih čaka 94 dni počitnic, medtem ko bodo njihovi slovenski vrstniki šole prosti 65 dni. | Foto: Thinkstock Na poletnih počitnicah bodo najdlje uživali italijanski otroci, ki jih čaka 94 dni počitnic, medtem ko bodo njihovi slovenski vrstniki šole prosti 65 dni. Foto: Thinkstock

 

 

Slovenski otroci imajo 65 dni počitnic

Slovenci smo s 65 dnevi počitnic v drugi polovici razpredelnice evropskih držav. Enako dolge počitnice uživajo tudi vrstniki na Slovaškem, le da se jim počitnice začnejo pozneje kot pri nas, 1. julija, pouk pa 4. septembra 2016. Sosedje Hrvati bodo letos na počitnicah 14 dni dlje, saj se jim je pouk končal že 13. junija.

Italijanski rekorderji

Najdaljše poletne počitnice v Evropi uživajo otroci iz Italije, ki imajo letos na voljo kar 94 brezskrbnih dni brez misli na šolske obveznosti. Počitnikovanje se je zanje začelo že 9. junija, izteklo pa se jim bo 11. septembra 2016. Z 88 dnevi jim sledi Estonija, dan krajše počitnice imajo na Cipru, 85 dni počitnic pa imajo otroci v Grčiji in na Malti.

Ko se bodo danski otroci že vrnili v šolske klopi, bodo pred njihovimi slovenskimi vrstniki še trije tedni počitnic. | Foto: Thinkstock Ko se bodo danski otroci že vrnili v šolske klopi, bodo pred njihovimi slovenskimi vrstniki še trije tedni počitnic. Foto: Thinkstock

Danci se bodo prvi vrnili v šolske klopi

Prvi se bodo v šolske klopi vrnili Danci, ki se jim poletne počitnice iztečejo že 8. 8. 2016 (trajajo 73 dni), zadnji pa v Bolgariji, kjer se jim konec počitniškega veselja izteka sredi septembra. V Bolgariji je dolžina počitnic odvisna od stopnje izobraževanja. Najmlajši bolgarski šolarji se lahko veselijo kar 16 tednov dolgih počitnic, starejši pa od 11 do 13 tednov.

Poletne počitnice so:

  • Predolge.
    25,35 %
    18 glasov
  • Prekratke.
    33,80 %
    24 glasov
  • Ravno pravšnje.
    40,85 %
    29 glasov
Oddanih 71 glasov
Ne spreglejte