Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
12.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 26. 8. 2011, 12.41

6 let, 6 mesecev

Sestrske žene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Televizijske gledalce v ZDA je v zadnjem letu zasvojila resničnostna oddaja Sister Wives, ki prikazuje življenje Kodyja Browna in njegovih štirih žena.

Ker je poligamija, kot marsikje drugje po zahodnem svetu, tudi v ZDA nezakonita, takšne družine živijo skrivno življenje, Brownovi iz Utaha pa so se odločili, da svoj življenjski slog predstavijo javnosti. Čeprav je bil resničnostni šov pravi medijski spektakel, ki so mu sledili intervjuji in policijska preiskava, poligamija v svetu še zdaleč ni nevsakdanja praksa.

Poligamija kot povojni ukrep

Poligamija (polys gamos v grščini dobesedno pomeni "pogosto poročen") je zakonska skupnost z več kot dvema partnerjema; zveze moža z več ženami imenujemo poliginije, zveze žensk z več možmi, ki so sicer redkejše, imenujemo poliandrije. Značilnost teh zvez je, da je zakonska skupnost sklenjena med možem in ženo, ne pa tudi med ženami ali med možmi. Poznamo namreč tudi skupinske zakonske zveze, kjer je v zakonsko zvezo vključenih več moških in žensk, ki so vsi med seboj poročeni. Takšna oblika zakona se pogosto pojavlja v znanstveno-fantastičnih romanih.

Skozi zgodovino človeštva poznamo vse tri oblike zakonske zveze, daleč najpogostejša med njimi je poliginija, zato se zanjo včasih uporablja kar splošen izraz poligamija. Med 1231 družbami na svetu je samo 186 takšnih, ki so izključno monogamne, 453 jih pozna občasno poligamijo, 588 je takšnih, kjer je pogostejša poliginija in 4 takšne, kjer poznajo samo poliandrijo. Poliandrija je pogosta na primer v Tibetu, kjer se ženska lahko poroči z moškim in njegovimi brati, ženo pa si včasih delita tudi oče in sin. Bratovska poliandrija je prisotna predvsem v budističnih družbah, na primer v Butanu.

V islamu je poliginija najbolj pogosta v Savdski Arabiji ter v zahodni in vzhodni Afriki. Med državami Arabske lige je eksplicitno prepovedana v Tuniziji, v sekulariziranih arabskih državah pa je nezaželena, kot na primer v Egiptu. V Evropi je islamske poliginije malo, kot nam je povedal tajnik islamske skupnosti v Sloveniji, Nevzet Porić, takšnih skupnosti v Evropi skorajda ni, ker se poliginje ne da legalizirati, sam v Sloveniji ne pozna nobenega takšnega zakona. Hkrati dodaja, da takšna oblika zakona ni priporočljiva.

Poliginične zakonske skupnosti sicer poznajo tudi v hinduizmu, budizmu, judaizmu in krščanstvu. Ker mora tradicionalno v poliginičnih zakonskih zvezah mož preživljati svoje žene, zgodovinarji poliginijo povezujejo z višjimi sloji. V Stari zavezi je opisana kot rešitev v času vojn, ko na primer moški prevzame skrb za vdovo svojega brata. Podobne načrte so imeli tudi nacisti v Nemčiji, saj sta Martin Bormann in Heinrich Himmler pripravljala zakonodajo, ki bi od tri do štiri milijonom ženskam, ki bi po vojni ostale neporočene zaradi velikega števila v vojni padlih moških, dovoljeval poroko z izbranimi, že poročenimi moškimi (odlikovanimi vojnimi heroji).

Ob vedno višjem odstotku zakonov, ki se končajo z ločitvijo, številni zahodnjaške katoliške družbe označujejo za serijsko monogamne in torej ne tako zelo drugačne od poligamnih.

Najbolj znani poligamisti

V ZDA so na televizijski postaji TLC, znani po resničnostnih oddajah, lani jeseni začeli predvajati Sister Wives, serijo, ki prikazuje življenje poligamne družine ortodoksnih mormonov v zvezni državi Utah. Tam danes živi približno 37 tisoč ortodoksnih mormonov, nekaj manj kot polovica pa jih živi v poligamnih gospodinjstvih. Do nedavnega so takšne družine živele skrito življenje, saj je poligamija, tako kot v večini katoliških držav po svetu, tudi v Utahu nelegalna, hkrati pa jo obsoja mormonska Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Moški ima v takšnih družinah sicer legalno zakonsko zvezo sklenjeno zgolj z eno, praviloma prvo ženo, medtem ko je s preostalimi ženami v "duhovni zvezi".

Družina Brown, ki so jo Američani lahko spremljali v do zdaj dveh posnetih sezonah serije, se je tako zaradi javnega prikazovanja poligamnega načina življenja znašla v pravnih težavah, saj se njihova skupnost, čeprav je Kody Brown poročen samo z eno od žena, po 16 letih že šteje za zunajzakonsko skupnost, v kateri so bili rojeni otroci. Policija za zdaj njihov primer zgolj preiskuje.

A bolj kot pravne težave je zanimiv vidik oddaje vsakdanje življenje poligamistov v ZDA. Sicer globoko verno družino v oddaji začnemo spoznavati ravno v času, ko mož Kody snubi svojo četrto ženo. V oddaji izvemo, da med prvimi tremi ženami vendarle obstaja nekaj ljubosumja do nove potencialne članice družine, hkrati pa tudi, da je bila Kodyjeva prva žena tista, ki je dala pobudo, da se njenim "sestrskim ženam" pridruži še četrta.

Družina Brown sicer zavrača kakršnekoli "čudne" spolne prakse, kot so po njihovem mnenju homoseksualni odnosi ali poliandrija. Njihova hiša je sestavljena iz treh delov, v vsakem živi ena od treh žena, medtem ko se je četrta priselila v bližnjo hišo. V gospodinjstvu živi 16 otrok, ki jih ima Kody Brown s tremi ženami, četrta žena pa je v družino pripeljala še tri otroke iz svojega prvega zakona. Odnos med ženami naj bi bil sestrski, zato si tudi pravijo "sister wives", skupaj vzgajajo otroke, skupaj skrbijo za celotno gospodinjstvo, vsaka pa dobi tudi enakomerno odmerjeno količino časa z možem.

Vsako epizodo Sister Wives si je v ZDA v povprečju ogledalo dva milijona gledalcev, televizijski kritiki pa so bili presenečeni predvsem nad odkritostjo družine in odnosom med ženami. Te naj bi, kljub občasnim izpadom ljubosumja, tvorile jedro družine, zato so nekateri v družini Brown videli skoraj matriarhalno družino, kar je v nasprotju s pričakovanji o poliginičnih družinah, ki naj bi temeljile na osrednjem liku moža. Seveda ni manjkalo niti negativnih kritik, ki so prihajale predvsem iz verskih krogov, mnogi so Kodyju Brownu očitali kršenje zakonov in posledično neodgovorno izpostavljanje družine, nereprezentativno predstavljanje mormonske vere in senzacionalizem.

Poligamija v pop kulturi Relativen uspeh Sister Wives ni presenetljiv, saj se je resničnostna oddaja pojavila v času, ko se je na kanalu HBO ravno iztekala zadnja sezona nadaljevanke Big Love, ki prav tako govori o poligamistu iz Utaha, le da gre za izmišljene zgodbo in like. Septembra 2010 so na Foxu sicer predvajali nadaljevanko Lone Star, ki se je prav tako dotikala poligamije, a so jo po dveh delih ukinili. Da poligamisti vedno več prostora dobivajo v popularni kulturi, priča tudi podatek, da naj bi se Katherine Heigl pripravljala na film o Carolyn Jessop, ženski, ki je pobegnila iz poligamne sekte.

Ne spreglejte