Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
12. 4. 2016,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

facebook enakopravnost spolov

Torek, 12. 4. 2016, 17.42

8 let

Pri Facebooku ženske zaslužijo enako kot moški

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pri Facebooku ženske zaslužijo enako kot moški | Foto Reuters

Foto: Reuters

Podjetju Facebook je uspelo izničiti razlike v plačilu med moškimi in ženskami na primerljivih delovnih mestih, pri Microsoftu pa so blizu, saj ženske zaslužijo 99,8 centa na vsak dolar, ki ga zaslužijo moški.

V ZDA je danes dan enakega plačila, na katerega številne organizacije in podjetja opozarjajo na plačno neenakopravnost med spoli. V ZDA namreč ženske v povprečju na vsak dolar, ki ga zaslužijo moški, zaslužijo le 78 centov (oziroma 0,68 evra).

Tehnološka podjetja vodijo v plačni enakopravnosti?

To razmerje je nekoliko boljše v tehnoloških podjetjih, kjer sicer dela relativno malo žensk, pri Facebooku je na primer 68 odstotkov zaposlenih moških, so pa te vsaj pri Facebooku in Microsoftu na primerljivih delovnih mestih in s primerljivimi izkušnjami enako plačane.

Applu in Microsoftu je že skoraj uspelo

Pri Facebooku naj bi tako plačno vrzel med spoloma že v celoti odpravili, pri Microsoftu pa jim je to skorajda uspelo, saj ženske pri njih na vsak dolar, ki ga zaslužijo moški, zaslužijo 99,8 centa. V začetku leta je tudi podjetje Intel poročalo, da je pri njih plačna enakopravnost med spoloma popolna, pri Applu pa ženske na vsak "moški dolar" zaslužijo 99,6 centa.

Najmanjšo plačno vrzel v EU ima Slovenija

Razkorak med plačami moških in žensk je sicer v EU manjši kot v ZDA. Po podatkih OECD iz leta 2014 so ženske v EU v povprečju zaslužile 16,1 odstotka manj kot moški, kar pomeni, da so na vsak evro, ki so ga zaslužili moški, ženske zaslužile 84 centov. Največje plačne razlike znotraj EU so sicer v Estoniji, kjer ženske v povprečju zaslužijo 28,3 odsotka manj kot moški, najmanjše razlike pa imamo v Sloveniji, kjer ženske v povprečju zaslužijo 2,9 odstotka manj kot moški na primerljivih položajih.

Ne spreglejte