SiolNET. Trendi Odnosi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri Facebooku ženske zaslužijo enako kot moški

0

termometer

Pri Facebooku ženske zaslužijo enako kot moški
Foto: Reuters

Podjetju Facebook je uspelo izničiti razlike v plačilu med moškimi in ženskami na primerljivih delovnih mestih, pri Microsoftu pa so blizu, saj ženske zaslužijo 99,8 centa na vsak dolar, ki ga zaslužijo moški.

V ZDA je danes dan enakega plačila, na katerega številne organizacije in podjetja opozarjajo na plačno neenakopravnost med spoli. V ZDA namreč ženske v povprečju na vsak dolar, ki ga zaslužijo moški, zaslužijo le 78 centov (oziroma 0,68 evra).

Tehnološka podjetja vodijo v plačni enakopravnosti?

To razmerje je nekoliko boljše v tehnoloških podjetjih, kjer sicer dela relativno malo žensk, pri Facebooku je na primer 68 odstotkov zaposlenih moških, so pa te vsaj pri Facebooku in Microsoftu na primerljivih delovnih mestih in s primerljivimi izkušnjami enako plačane.

Applu in Microsoftu je že skoraj uspelo

Pri Facebooku naj bi tako plačno vrzel med spoloma že v celoti odpravili, pri Microsoftu pa jim je to skorajda uspelo, saj ženske pri njih na vsak dolar, ki ga zaslužijo moški, zaslužijo 99,8 centa. V začetku leta je tudi podjetje Intel poročalo, da je pri njih plačna enakopravnost med spoloma popolna, pri Applu pa ženske na vsak "moški dolar" zaslužijo 99,6 centa.

Najmanjšo plačno vrzel v EU ima Slovenija

Razkorak med plačami moških in žensk je sicer v EU manjši kot v ZDA. Po podatkih OECD iz leta 2014 so ženske v EU v povprečju zaslužile 16,1 odstotka manj kot moški, kar pomeni, da so na vsak evro, ki so ga zaslužili moški, ženske zaslužile 84 centov. Največje plačne razlike znotraj EU so sicer v Estoniji, kjer ženske v povprečju zaslužijo 28,3 odsotka manj kot moški, najmanjše razlike pa imamo v Sloveniji, kjer ženske v povprečju zaslužijo 2,9 odstotka manj kot moški na primerljivih položajih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin