Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
13.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2013, 13.30

7 let, 12 mesecev

Pet stvari, ki si jih morate zapomniti po koncu zveze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konec vsake zveze mora biti tudi priložnost za razmislek in povzetek. Ne zaletavajte se v novo, ampak najprej poiščite razloge, ki so privedli do konca te zveze.

Vsakemu koncu zveze morate poiskati tudi nek smisel in čeprav imate občutek, da se vam je zaradi izgube partnerja porušil svet, razmišljajte pozitivno. Vsak razhod mora voditi v analizo vajinega propadlega odnosa, več časa ko bo minilo, bolj boste lahko trezno razmišljali in se morda celo uzrli vase. Kajti razmišljanje, da je vsega kriv vaš nekdanji partner, vas v prihodnosti ne bo pripeljalo v boljšo zvezo in zgodilo se bo, da se boste vedno znova zapletali v iste vzorce in podobne partnerje.

Zakaj ste izbrali ravno njega? Na list papirja napišite vse pozitivne in negativne lastnosti svojega nekdanjega partnerja. Z mislimi se sprehodite do vajinega začetka. Kaj vaju je povezalo, kaj je tisto, kar ste na njem najprej opazili? Ko boste poiskali dobre stvari, zapišite še tisto, kar je bilo slabo in kar je po vašem mnenju najbolj vplivalo na to, da se je vajina veza končala. Končno analizo zaokrožite s tem, da dodate še tisto, kar ste pri njem najbolj pogrešali. Naj bodo te točke vodilo pri iskanju naslednjega partnerja. Ne dovolite si, da bi bil naslednji kopija prejšnjega!

Kako ste se počutili v zvezi? Premalo se zavedamo tega, da v nekaterih razmerjih vztrajamo in pasivno obstanemo in dovoljujemo, da nas vodijo dogodki. Vprašajte se, ali ste bili v prejšnji zvezi sploh srečni? Če ne boste našli pritrdilnega odgovora, potem raziskujte dalje: zakaj ste bili nesrečni? Iskanje odgovorov je dolgotrajno in vam ne bo vedno uspelo brez pomoči strokovnjakov. Zavedajte se, da je glavno gonilo razmerja enakovredno partnerstvo.

Je kdo od vaju varal? Ste se kdaj vprašali, zakaj ste varali oziroma ste vprašali svojega partnerja, zakaj vas je prevaral? Najlažje je obsojati ali se sramovati svojih dejanj, v resnici pa je treba vedno iskati razloge. Vsako dejanje vodijo določeni motivi. Nekateri varajo, ker pri drugem iščejo uresničitev tistih potreb, ki jih pri partnerju ne dobijo, spet drugi bežijo od težav, nekateri pa pri ljubimcu iščejo nekakšno samopotrditev. Razlogov je še veliko več, majhno raziskovanje vam bo morda odprlo oči.

Ste se preveč žrtvovali? Zapuščeni partnerji nemalokrat tarnajo, da so v razmerje toliko vložili, se toliko stvarem odpovedali in za to niso dobili nič. Mogoče je pa ravno v tem težava. V razmerju se morata prilagajati oba, hkrati pa morate paziti, da ne zanemarite svojih potreb po svobodi. Kanček sebičnosti v razmerju ne škodi, če boste samo kimali in se ves čas samo prilagajali, boste postali monotoni in dolgočasni.

Kaj pa ljubosumje? Tudi ljubosumje in posesivnost sta med glavnimi razlogi za ločitev. Če ste popolnoma nadzorovali svojega partnerja, se zavedajte, da je verjetno bilo ravno takšno obnašanje usodno za vajin odnos. Kanček ljubosumja je naravni spremljevalec ljubezni, če se pa to sprevrže v obsesijo, počasi zastruplja vajin odnos. Če ste živeli z obsesivno ljubosumnim moškim, naj vam bo to v poduk, da ne boste več ponovili napake. Zaslužite si nekoga, ki vam bo zaupal in spoštoval vašo potrebo po samostojnosti.

Ne spreglejte