Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
11.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2014, 11.15

8 let, 5 mesecev

Otrok s kritiko ne boste motivirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Otroka lahko za to, da se loti domačih nalog in drugih odgovornosti, primernih njegovi starosti, motiviramo s prijetnimi občutki. Če mu govorimo, da je len, bo imelo to nasproten učinek.

Če otroku govorimo, naj ne bo len in naj se loti nalog, ki ga čakajo, to ne bo dobra motivacija, saj lahko to postane del njegove identitete, ki mu je ni treba spreminjati. Tako je to dober izgovor, da se izogne tistemu, kar mu ne diši. V lenobnosti se lahko skriva tudi pomanjkanje samozavesti in nezaupanje v možnost lastnega uspeha.

Med odraščanjem otroci dobijo vse več odgovornosti, ki pa se jih ne lotevajo nujno z največjim žarom in veseljem. Pri tem je pomembno, da jim privzgojimo pozitivne občutke, ki se pojavijo ob izpolnjevanju obveznosti, pa naj gre za zadovoljstvo ob končani nalogi, ponos ob rešeni zagati ali veselje ob končanem opravilu. Na tak način bodo tudi v prihodnje motivirani, da izpolnjujejo svoje dolžnosti.

Pri vzgoji velikokrat naredimo napako, ko otroka ob pohvali še rahlo kritiziramo. Ko na primer konča domačo nalogo, čeprav ste ga morali prej trikrat opozoriti, naj se je loti, tega ne pospremite z besedami: "Vidiš, končno si jo naredil. Če bi se je lotil prej, se ti ne bi toliko mudilo." Otroci bodo takšen komentar razumeli kot kritiko, to pa bo zmanjšalo občutek zadovoljstva ob opravljeni dolžnosti.

Pomembno je, da odkrijete, kaj veseli vašega otroka. Dokler so otroci še zelo majhni, jih lahko motivirate tako, da bodo po opravljeni dolžnosti doživeli nekaj zabavnega, kot je igra. Tako lahko izpolnjevanje odgovornosti zavijete v prijetno vzdušje. Lahko si zamislite različne oblike nagrajevanja, ki bodo sledile otrokovemu izpolnjevanju dolžnosti.

Ne spreglejte