Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
15. 5. 2016,
5.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Natisni članek

Intervju erotična trgovina Nada Krivokapič Črešnik nedeljski intervju

Nedelja, 15. 5. 2016, 5.07

6 let, 7 mesecev

Nada Krivokapič Črešnik, legendarna lastnica prve erotične trgovine v Sloveniji

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Foto: Ana Kovač

Nada Krivokapič Črešnik je veliko več kot le lastnica erotične trgovine. Je svetovalka, ki pomaga pri reševanju motenj v spolnosti, inkotinenci, po njeni zaslugi pa je zanosilo že vsaj pet žensk, ki so nad tem že skoraj obupale.

Lastnica ene najbolj znanih erotičnih trgovin pri nas, Nada Krivokapič Črešnik, je ženska v zrelejših letih s polno nasveti, kako izboljšati spolnost in spočeti otroka, hkrati pa se v njej skriva nagajiva deklica, ki jo kljub 60. letom dela mladostno. Nasmeh z obraza skorajda ne izgine, o svoji trgovini, ki jo vodi že več kot 25 let, govori ponosno in se rada pohvali, da ima veliko zvestih strank, ki se jim posveti tudi zunaj delovnega časa.

Prvo erotično trgovino v Sloveniji, ki je bila prva tudi v vsej takratni Jugoslaviji, je odprla oktobra 1990. Sprva je mislila, da strank sploh ne bo, a se je na srečo zmotila. Ko je prišel prvi dan žena, je že vedela, da je bilo odprtje erotične trgovine v Ljubljani prava odločitev. "Takrat so vsi moški v rokah držali vibratorje in jih kupovali namesto rož," pove v smehu in doda, da jih je morala zaviti kar precej.

Kako je bilo, ko ste oktobra leta 1990 odprli trgovino z erotičnimi izdelki?
Takrat je bilo veliko bojazni, da nihče ne bo prišel. Zato sem se odločila, da bom prodajala kar sama in tudi nisem kupila veliko artiklov, saj sem se resnično bala, da Slovenci v nekdanji Jugoslaviji niso sproščeni in da nobenega ne bo.

Koliko ljudi je potem prišlo?
V treh dneh smo prodali čisto vse (smeh). Takrat si vseeno nisem upala izreči besede "seks shop", čeprav je bila ponudba prav takšna. Vse skupaj sem poimenovala erotične stvari, poudarek je bil na erotiki in erotičnem perilu. In potem so ljudje hodili mimo in govorili, "o, kako lepa erotična trgovina", a največ pripomočkov sem imela zadaj (smeh). Takrat sama o spolnosti kot zdravljenju neplodnosti in inkontinence nisem vedela ničesar.

Ste se skozi leta vse naučili sami?
Absolutno. Zelo kmalu se mi je pridružila še ena kolegica, s katero sva raziskovali, saj takrat ni bilo strica Googla. Zelo veliko artiklov sem namenila testiranju. Tega sicer nisem počela sama, ker sem imela odpor. Takrat so se namreč prodajali slabi artikli in res ne vem, kam so to ženske dajale (smeh). Nato so mi stranke povedale, da uporabljajo samo vrhnji del za sprostitev. Vsa ta leta so mi znanje prinašale stranke.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kakšne igračke ste takrat prodajali?
Naj najprej omenim, da nekatere spletne strani še danes prodajajo artikle, stare 25 let. Iz gume, smrdijo, na voljo je samo ena vibracija, so glasni in plastični. Jaz se zgrozim. Sama trenutno dajem prednost unikatni, butični prodaji, izbiram kakovostne igračke, ki bi jih tudi sama želela imeti. Tega v 90. letih nisem znala, zdaj pa imam določene izkušnje, da lahko povem, da v partnerskem odnosu vse štima, ko vse skupaj popestri erotična igračka. Seveda pa morajo za to poskrbeti tudi ženske same. Dolgo let sem se trudila, naj se ženske sproščajo same.

Je zdaj kaj drugače?
Absolutno. To je tista največja razlika v 25 letih. Vsak moški in vsaka ženska ima spolne potrebe. Jasno in glasno. Če ženske same poskrbimo za sprostitev, za orgazem, smo bolj umirjene in možgani znajo pravilno reagirati, ko spoznamo moškega, če ne, so šle pa kar noge narazen (smeh). Ni kontrole. Sama vodim tudi svetovanja o partnerskih odnosih.

Si zdaj več parov upa govoriti o težavah v spolnosti?
Včasih se o tem sploh ni govorilo. Tudi nas v erotičnih trgovinah denimo niso upali vprašati, kakšen je odziv po španski muhi. To vprašanje mi gre sicer najbolj na živce - če ni naravne simpatije, če ni predanosti, španska muha ne pomaga. Je sicer dodatna sprostitev, a če moški ženski ni všeč, ji lahko v pijačo zlije liter, pa ne bo pomagalo.

So vas pari z zadržki spraševali za nasvet?
Zadržki so bili, sem bila pa že takrat presenečena, da je k meni prišla gospa, ki ji je umrl partner. Vstopila je samozavestno in prosila za črni penis. To mi je tako ostalo v spominu, bila sem brez besede. Bilo je točno 10 dni po tem, ko smo odprli trgovino in še prav spomnim se, da mi je dobavitelj tega izdelka predlagal, naj vzamem vse barve umetnih penisov (smeh). Iz 90. let se spominjam še para, ki je bil moški neobdarjen. Sproščeno mi je priznal, da ga mati narava ni obdarila in da sta prišla po protezo. To je podaljšan penis, v katerem je odprtina, a stimulira, da lahko pride do izliva. Jaz to zelo spodbujam. Skozi leta sem ugotovila, da so moški z manjšimi penisi boljši ljubimci kot tisti, ki se lahko pohvalijo z ne vem kakšnimi dimenzijami. Ti mislijo, da so mačoti, da se jim ni treba truditi, za predigro ne naredijo nič! Tisti, ki niso spolno obdarjeni, od vse jeze iščejo tako tablete za povečanje penisa kot tablete, ki obljubljajo ne vem kaj, te pa lahko resno škodujejo želodcu. Jaz takšnim svetujem, naj sprejmejo, kar jim je dala mati narava in si za predigro vzamejo več časa. Kupite kakšen stimulator, saj ženska ponavadi doživi dva orgazma že pred odnosom in potem je lahko odnos samo še pika na i.

Ste v teh letih dobili kakšne stalne znane stranke, znane Slovence?
O, seveda. Imen nočem razkrivati, imam veliko za povedati, a za zdaj še ne. Morda nekoč (smeh). Nekateri so denimo hoteli kasete z videoposnetki spolnih odnosov z živalmi, nadnaravno velike vibratorje, 32-centimetrske, roko, pest za "fisting" ... Naj povem, da kaset z živalmi danes ni več, mislim, da je to zdaj prepovedano. Jaz tega ne prodajam več, poslavljam se tudi od igračk, ki meni osebno nikoli niso bile všeč. In tudi od takšnih strank.

Kakšne so bile te stranke?
Masturbirali so kar v trgovini, nekdo si je nekoč vzel lutko in jo hotel preizkusiti kar v garderobi trgovine. Nekdo je kupil umetno vagino, jo šel v bližnji lokal preizkusit, prišel nazaj in povedal, da je luknja premajhna. Svetovala sem mu, naj gre domov in preizkusi, pa je rekel, da je to storil že v lokalu. To je nekaj takšnih utrinkov (smeh).

Nam lahko razkrijete še kaj o nakupih znanih Slovencev?
Veliko kupujejo erotičnega perila in stvari, ki se običajno uporabljajo v svingerskih klubih ali raznih zabavah.

Ste od kakšnega izvedeli, da hodi v svingerski klub?
O, ja (smeh). Znanim je sprva malce neprijetno, a z mnogimi smo postali pravi prijatelji.

Vas znani izrecno prosijo, da jih ne izpostavljate?
Nič ne rečejo, ker se ve, da se ne govori. Opazila sem, da me nekateri zunaj ne pozdravijo, kar se mi ne zdi čisto nič narobe. Tega ne jemljem osebno.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kakšne so bile prelomnice v času delovanja vaše trgovine? Ko so dekleta iz Seksa v mestu uporabile rožnat vibrator v obliki zajčka, je bilo precej odmevno ...
Tako je. Ta serija je bila zelo priljubljena in ravno zahvaljujoč njej smo prodali ogromno teh vibracijskih zajčkov. Tudi slovenska serija Da, dragi! Da, draga! je že povečala prodajo. Izpostavili so nekaj zanimivih igračk in tematik, da so ljudje v tem videli navdih in prišli po nakupih.  

Ne ponujate zgolj igračk in erotičnega perila, temveč tudi nasvete, ki marsikomu pomagajo …
Ja, lahko se pohvalim, da je po zaslugi mojih nasvetov zanosilo vsaj pet dam, ki jim prej to dolga leta ni uspelo. Osnovni nasvet: pomembna je neobremenjena spolnost! Seks samo zato, da se naredi otroka, ne pomaga. Naj se ne išče bioenergetikov, naj se ne kupuje zdravil, saj se s tem samo uničuje organizem. Samo sprostiti se je treba, vse je v zgornjih možganih. Če se samo suhoparno uležete v posteljo, misleč, zdaj pa morava narediti otroka, je to najbolj narobe. Sploh pa obsedeno spremljanje ovulacije in merjenje temperature. To je takšna psihična obremenitev, da je skoraj nemogoče, zato je včasih prav, da mi zaupajo in pridejo po nasvet, čeprav nisem zdravnica, imam pa doktorat iz izkušenj v spolnosti in predvsem odpravi motenj in popestritev v spolnosti. Lahko zagotovo zatrdim, da je v marsikateri spalnici zahvaljujoč meni spet postalo vroče.

Ne spreglejte