Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2015,
12.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 5. 2015, 12.30

6 let, 4 mesece

Mlada Mariborčanka s priboljški za pse prodira v Rusijo, Indijo in na Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Nastja Verdnik je pred dvema letoma pri 25 letih v Mariboru odprla pasjo pekarno. Sledile so prodajalne v Ljubljani, v Zagrebu in Novem Sadu, zdaj posel širi še v Rusijo, Indijo in na Kitajsko.

Mariborčanka Nastja Verdnik je po končanem študiju novinarstva neuspešno iskala delo. Ker pa je želela odplačati študentsko posojilo in se finančno osamosvojiti, se je lotila peke zdravih pasjih prigrizkov. Postali so prava uspešnica, Nastja pa je pred dvema letoma ustanovila podjetje in odprla prvo pekarno HOV-HOV v Mariboru.

Od trgovinice v Mariboru do franšiz na Kitajskem, v Indiji in Rusiji

Zaradi izjemnega povpraševanja je sledila prodajalna v središču Ljubljane, do danes pa se je Nastjina ideja razvila v resen posel, ki ga širi tudi v tujino. Franšizno trgovino imajo v Zagrebu, pravkar so jo odprli tudi v Novem Sadu, iščejo tudi partnerje v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Franšize bodo v prihodnosti odprli tudi na Kitajskem, v Indiji in Rusiji, pogodbe so že podpisane, pravi Verdnikova.

 | Foto:

Diplomirana novinarka se je osnov podjetništva učila sproti

"Ko sem začela, o podjetništvu nisem vedela veliko. Učila sem se sproti," pove mlada podjetnica, ki se je na svoji poslovni poti soočala s kar nekaj predsodki. Ne le zaradi narave svojega dela – zdrava prehrana za hišne ljubljenčke je za marsikoga odvečna skrb –, temveč tudi zato, ker je mlada ženska.

Širitev v tujino pogoj za preživetje

A ob podpori družine ji je uspelo ustvariti posel, s katerim je v lani ustvarila več kot 50 tisoč evrov prihodkov.

Širitev v tujino je bila logičen korak, razloži Mariborčanka. "Slovenski trg je majhen, zato je bil to eden od pogojev za preživetje. Je pa vedno tako, da nas ljudje, ki želijo sodelovati z nami v tujini, poiščejo sami."

 | Foto:

Ustvarili prvo slovensko briketirano hrano za pse

Blagovno znamko so razširili tudi s prvo slovensko briketirano hrano za pse. Pri tem so sodelovali z veterinarjem Luko Krušičem, ki je 35 let raziskoval, kakšna bi lahko bila popolna pasja prehrana. Briketi HOV-HOV so hladno stiskani (na okoli 70 stopinjah Celzija), s čimer ohranijo več naravnih mineralov in vitaminov kot običajni briketi. Prav tako so brez dodanih umetnih dodatkov in barvil, primerni pa so tudi za bolj občutljive pse.

Kupci niso bogataši, so ljudje, ki dobro skrbijo za svoje živali

"Odziv je dober, kupci so vedno bolj ozaveščeni o zdravi prehrani psa in jim ni vseeno, kaj njihov ljubljenček poje," pravi Nastja, tudi sama lastnica psička. Večina njihovih strank je stalnih, a ne gre za ljudi z debelimi denarnicami, kot se morda zdi na prvi pogled. "To so ljudje, ki imajo radi svoje živali in za njih dobro skrbijo, so kot del družine."

 | Foto:

Verdnikova opaža, da je vse več tudi turistov, ki kupujejo njihove izdelke kot darila ali spomin s potovanja. Obiščejo jih tudi tisti, ki psa morda nimajo, pa kupijo kakšen priboljšek za sosedovega ali prijateljevega psa.

Brez kredita do lastne proizvodnje

Z lastnimi vložki, brez kredita ali subvencij so v začetku lanskega leta odprli lastno proizvodnjo, kupili potrebno opremo, odkupili pa so tudi prostore ljubljanske prodajalne. Odprli so tudi spletno trgovino. Nastja Verdnik lanskoletne investicije ocenjuje na približno 20 tisoč evrov.

Ne spreglejte