Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
12.29

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

otroci okus

Četrtek, 16. 1. 2014, 12.29

6 mesecev, 3 tedne

Kako otrokom približati "odraslo" hrano?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izbirčnost pri hrani je ena najpogostejših tegob, s katero se spopadajo starši. Kako se izviti iz rutine otrokom prilagojenih jedilnikov in jih prepričati, da je preizkušanje novih okusov zabavno?

Kuhanje za otroke se lahko hitro sprevrže v pripravljanje testenin in piščančjih medaljonov, medtem ko bi starši radi uživali v bolj zapletenih jedeh in okusih, ki pa jih otroci zavračajo. Delno se razlog skriva v tem, da imajo otroci na jeziku več brbončic in zato okuse zaznavajo veliko bolj intenzivno, posledično pa imajo raje jedi z blagim okusom.

Vendarle pa lahko na izbirčnost otroka vplivamo tudi sami. Malčki namreč odločitve pogosto sprejemajo po principu domačnosti in se odločajo za stvari, ki so jim poznane oziroma so jih že večkrat izkusili – od oblačil do hrane. Če želimo, da se otrok razvije v odraslo osebo, ki bo uživala v raznoliki prehrani, ga moramo zato spodbuditi k raziskovanju sveta okusov. Kako?

Mali pomočniki Otroke vključite v pripravo jedi, od nakupovanja živil do kuhanja, a jim postavite tudi meje. V trgovini naj tako izberejo vrsto zelenjave, ki jo želijo za večerjo, pri kuhanju pa lahko na primer dodajo sol, ki ste jim jo vi že prej odmerili. Če bo na krožniku jed, h kateri so tudi sami prispevali, imate veliko več možnosti, da jo bodo poskusili.

Na krožniku naj bodo tako novi kot znani okusi Večkrat kot so otroci izpostavljeni nekemu okusu, bolj domač jim bo in več verjetnosti je, da ga bodo vzljubili. Prelisičite jih tako, da k njihovi najljubši hrani postrežete še kaj novega – naj bo to zelenjava ob mesu ali nova omaka na dobrih starih testeninah. Postavite pravilo: poskusi en grižljaj, potem pa se odloči, ali boš pojedel le tisti del jedi, ki ti je všeč.

Upoštevajte njihovo mnenje Tudi odrasli imajo nekatere jedi raje kot druge oziroma nekaterih sploh ne marajo, zato tudi od otrok ne moremo pričakovati, da jim bo všeč prav vse. Če otrok kategorično zavrača neko vrsto zelenjave, mu je ne vsiljujte, ampak ponudite alternativo. Če mu je kakšna jed, četudi ne preveč zdrava, res všeč, mu jo občasno vsekakor pripravite.

Zapomnite si, da se okusi spreminjajo, zato ne obupajte s preizkušanjem novosti. Jed, ki so jo še pred kratkim pustili skoraj nedotaknjeno, jim je lahko že naslednji teden nenadoma všeč.

Bodite zgled Otroci so spužva za vaše navade – če sami vnaprej zavračate neko jed in govorite, da ni dobra, bodo takšno vedenje razumeli kot sprejemljivo, vi pa boste ostali brez argumentov, ko naslednjič ne bodo hoteli jesti. Če želite, da se otrok razvije v zdravega in radovednega jedca, bodite takšni tudi sami.

Ne spreglejte