SiolNET. Trendi Odnosi
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iščeš ljubezen, najdeš goljufa: v Sloveniji v zadnjih letih vse več primerov

0,79

termometer

Tudi v Sloveniji se pojavlja vse več spletnih ljubezenskih prevar, ki se za žrtve običajno končajo z visoko finančno škodo in globokim razočaranjem.

V zadnjih letih so različne spletne aplikacije za zmenke postale izjemno priljubljene, med pandemijo še toliko bolj. In čeprav iskanje partnerja na spletu ni nič neobičajnega, takšen način spoznavanja prinaša več varnostnih izzivov, opozarjajo v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

"Najuspešnejši" goljuf lani odnesel 110 tisoč evrov

Kot navajajo, na spletu na osamljene ženske med drugim prežijo spletni goljufi, ki jih poskušajo z laskavimi besedami zvabiti v t. i. ljubezensko prevaro. Na SI-CERT zadnja tri leta redno beležijo od 50 do 60 prevar letno, pri čemer poudarjajo, da je realna številka verjetno višja, mnogo žrtev namreč zaradi občutka sramu svoje zgodbe noče razkriti.

Čeprav gre za relativno preprosto spletno prevaro, se finančna oškodovanja pri ljubezenski prevari pogosto merijo v več tisoč, včasih tudi več deset tisoč evrih. V letu 2021 je najvišje ugotovljeno oškodovanje znašalo kar 110 tisoč evrov, razkrivajo pri SI-CERT.

aplikacije zmenki | Foto: Pexels Foto: Pexels

Kako potekajo te prevare?

Kot so pojasnili pri SI-CERT, goljufi svoje žrtve iščejo na aplikacijah za zmenke ali družbenih omrežjih, kjer jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo. Predstavijo se na primer kot vojak iz ZDA na mirovni misiji v Afriki ali na Bližnjem vzhodu, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji, v vsakem primeru pa so ločeni ali ovdoveli z majhnim otrokom.

Z žrtvijo, običajno osamljeno žensko srednjih let, delijo fotografije in svojo (običajno tragično) življenjsko zgodbo, s katero želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos. Ko goljufi po več tednih ali mesecih dopisovanja začutijo, da je čustvena vez z žrtvijo vzpostavljena, se nanjo obrnejo s prošnjo za denar. Izgovori so različni: denar potrebujejo za zdravljenje otroka, pot domov ali letalsko vozovnico, da bi prišli na obisk. V drugih primerih želijo na žrtvin naslov poslati paket ali kovček z večjo količino denarja, zlata ali druge predmete visoke vrednosti, za katere mora žrtev plačati določene dajatve "carini" ali "dostavni službi".

aplikacije zmenki | Foto: Pexels Foto: Pexels

Če žrtve ugodijo njihovi prošnji, se zgodba tu ne konča. Goljufi zahtevajo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim ta zelo težko zoperstavi.

Zgodi se lahko vsakomur

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejše in neizobražene uporabnice, opozarjajo v SI-CERT. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, najdemo ženske najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki pa jim je skupen občutek osamljenosti. In čeprav so v večini primerov žrtve ljubezenskih prevar ženske, se med njimi najdejo tudi moški, ki pa na različnih portalih spoznavajo mlade, privlačne Rusinje.

Preberite še:

tinder swindler thumb Trendi Prevarant s Tinderja, o katerem te dni govori ves svet #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin