SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak, Matija Tomazin, Matej Jordan, Uroš Abram

Video: Dean Gostimirovič

  • Messenger
  • Messenger

Kostanjevica na Krki, majhno mestece le na videz (video)

 | Foto:
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak, Matija Tomazin, Matej Jordan, Uroš Abram

Video: Dean Gostimirovič

Kostanjevici na Krki pravijo tudi slovenske Benetke. Po obisku tega najmanjšega slovenskega mesta smo sklenili, da nam ga ni treba primerjati z nobenim krajem, saj je samo dovolj posebno in unikatno.

[video: 60111 / ]

Kakšno je življenje v objemu Krke, smo začutili že ob prvem sprehodu skozi mesto. To je v celoti obdano z reko Krko, od enega mostu na eni strani do drugega na drugi strani nam je vzelo le en kratek sprehod. Celotno mestno jedro sporoča, da je Kostanjevica kraj umetnikov. Skulpture Forma viva po vsem mestu, prečudovita arhitektura in spokojno ozračje namigujejo na kraj, kjer je oddih zagotovljen.

Zanimivosti v bližini

Kratek izlet za tiste, ki radi spoznavajo nove kraje, ali pa daljši dopust za nekoga, ki mu mirno okolje in neokrnjena narava pomenita pobeg od vsakdana – Kostanjevica na Krki bo potešila vse želje. Če se odločite ostati več dni, dolgočasenje zagotovo ne bo ena od vaših aktivnosti. V bližini tega prečudovitega mesteca boste lahko obiskali veliko kulturnih in naravnih bogastev.

Cistercijanski samostan in galerija Božidarja Jakca: Presenečeni smo bili nad bogato zbirko umetniških del, ki jo hranijo v kostanjeviški galeriji. Za vse ljubitelje umetnosti zagotovo kraj, ki bo zadovoljil potrebe po estetskih vtisih. Nekaj najpomembnejših razstav: opus Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Gorjupova zbirka, Pleterska zbirka, dela Zorana Didka, Franceta Kralja, Franceta Goršeta, Janezka Boljke, Bogdana Borčiča. Priporočamo tudi ogled mogočne samostane cerkve, ki je zdaj urejena v prestižni razstavni prostor. | Foto: Cistercijanski samostan in galerija Božidarja Jakca: Presenečeni smo bili nad bogato zbirko umetniških del, ki jo hranijo v kostanjeviški galeriji. Za vse ljubitelje umetnosti zagotovo kraj, ki bo zadovoljil potrebe po estetskih vtisih. Nekaj najpomembnejših razstav: opus Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Gorjupova zbirka, Pleterska zbirka, dela Zorana Didka, Franceta Kralja, Franceta Goršeta, Janezka Boljke, Bogdana Borčiča. Priporočamo tudi ogled mogočne samostane cerkve, ki je zdaj urejena v prestižni razstavni prostor.

Krakovski gozd: Eden izmed najlepših slovenskih (pra)gozdov se nahaja le streljaj od mesta Kostanjevica na Krki. Domačini pravijo, da naj si izletnik za sprehod po gozdu vzame čas, vključi domišljijo in se prepusti vtisom narave. Na pot se lahko odpravite sami ali pa se udeležite skupinskega pohoda po osemkilometrski Resslovi poti.

Kostanjeviška jama: Ob vznožju Gorjancev na izletnike, ki jih zanima skrivnostni svet podzemlja, čaka Kostanjeviška jama. Lahko se odločite za voden ogled, ki bo trajal 40 minut. Če se tja odpravite poleti, ne pozabite na topla oblačila, saj se temperatura ne bo dvignila nad 12 stopinj Celzija.

Če boste raziskovalno razpoloženi, v okolici poiščite še:

  • debele vrbe v Trsteniku,
  • hrast Malence, tretji najdebelejši hrast v Sloveniji,
  • močvirski predel Trstenik.

Sprehodite se med arhitekturnimi in umetnostnimi spomeniki:

Pot skozi mestno jedro začnite in sklenite na lesenih mostovih, lahko začnete pri južnem ali pri severnem. 

Barokizirano romansko cerkev sv. Jakoba boste našli tik ob mostu in obali.

Do Tercialskega mostu ne boste prišli z avtomobilom, saj je namenjen samo pešcem, zasnoval pa ga je sam Plečnik. Krajani so ga uporabljali kot bližnjico na otok do farne cerkve, od tod takšno ime. Že od nekdaj velja za priljubljeno zbirališče zaljubljenih, zato ga imenujejo tudi most ljubezni.

Če so vam všeč freske, se sprehodite še do cerkve sv. Miklavža – ja, njen zaveznik je dobri mož, ki nas obdaruje decembra.

V jedru mesta poiščite ostanke kostanjeviškega gradu, kjer zdaj deluje Lamutov likovni salon.

Če vas zanima, kako je bilo videti mesto v 19. stoletju, se sprehodite na Ulico talcev 2 in si poskušajte predstavljati, kako bi bilo, če bi živeli v tistem času.

Pravo podeželsko vilo furlanskega mojstra Vincenca Bertolija boste našli na Oranžovi ulici.

Druge aktivnosti v bližini

Osupljiv pogled z neba dokaže, da je to res čudovit kraj. | Foto: Osupljiv pogled z neba dokaže, da je to res čudovit kraj.

Resslova pot: Na najbolj znani in priljubljeni izletniški poti v okolici Kostanjevice boste prehodili osem kilometrov. In zakaj se imenuje Resslova? Josef Ressel je izumil ladijski vijak, preizkušal pa ga je prav na Krki. Lokalni gozdarji priporočajo, da se na pot podate zgodaj spomladi, saj se takrat začne prebujati narava. Pa tudi pozno jeseni boste uživali ob pogledu na prečudovite barve dreves.

Gorjanci in Trdinova pot: Pohodniki se lahko v okolici Kostanjevice odpravijo tudi na pot po Gorjancih. Ker je končni cilj na Trdinovem vrhu, ji rečejo Trdinova pot po Gorjancih. Začne se pri cistercijanskem samostanu, povprečno hitremu pohajkovalcu pa bo vzela približno šest ur, v tem času bo prehodil kar 23 kilometrov. Vzemite nahrbtnike, dodobra jih napolnite s hrano in pijačo in uživajte v dnevu v naravi.

Pot Čestitk za najmlajše: Ste že slišali legendo o vilah Čestitkah? Nam je ob bregu Krke o njih pripovedoval vodič Matija Tomazin. Bi jo radi slišali tudi vi? Odpravite se na pot Čestitk, ki vas bo vodila od Kostanjevice na Krki, mimo Kostanjeviške jame, čez vas Orehovec in naprej na Gorjance po gozdni poti. Pot je primerno označena in vodena, pohodniki pa vmes poslušajo bajko in jejo čarobni vilinski kruh.

Kolesarske poti

Zapeljite se po ravnicah ob Krki, tisti, ki imate radi večje izzive, pa se podajte po gorjanskih brezpotjih. Kolesarji prisegajo na naslednje poti:

  • Cvičkova kolesarska pot je dolga 29 kilometrov, težavnost pa je srednje zahtevna. 
  • Panoramska kolesarska pot se začne pri Kmečkem hramu v mestnem jedru, primerna je za začetnike, prevozili pa bodo 15 kilometrov. 
  • Resljeva kolesarska pot je srednje zahtevna kolesarska pot, dolga 29 kilometrov. 
  • Trdinova kolesarska pot pa je namenjena že malce bolj izkušenim kolesarjem, saj je dolga kar 65 kilometrov. Velja za nekoliko zahtevnejšo.

Aktivnosti na Krki

Supanje je "in"! Bi zasupali po Krki? | Foto: Supanje je "in"! Bi zasupali po Krki?

Supanje: V toplejših mesecih se lahko odpravite na obalo Kostanjevice in zasupate po Krki. Gre za za zdaj še nekoliko manj razširjen šport, pri katerem stojiš in veslaš. Ko boste usvojili osnovne gibe, bo doživetje nepozabno.

Plovba s čolni: Plovbo s čolni po Krki si lahko organizirate sami, tam pa vam bo vedno na voljo tudi krmar, ki vas bo popeljal pod lesene mostove, vi pa boste lahko uživali ob čudovitih razgledih. Poleg čolna se lahko odločite tudi za pedalin, vodno kolo ali kanu.

Športni ribolov: Ribiči pravijo, da boste v Krki, če boste imeli srečo, lahko ujeli ščuko ali soma.

Kako še lahko raziskujete okolico?

Tu najdete številne možnosti za aktivno raziskovanje okolice. | Foto: Tu najdete številne možnosti za aktivno raziskovanje okolice. Nordijsko rolanje: Ste že preizkusili rolanje, pri katerem si pomagate s palicami? V Kostanjevici na Krki vam nudijo tudi to aktivnost.

Jahanje: Podajte se na jahalno dogodivščino po ravninah in Gorjancih.

Polet z balonom: Na Kostanjevico lahko pogledate tudi z višine. Boste prvič poleteli z balonom? Čisto mogoče je, da vas čaka balonarski krst!

Prireditve

Šelmarija: Edinstveni pustni običaj, ki ima svoje začetke v pustnih običajih nemške mestne gospode iz okoliških dvorcev. S podeželskim ljudskim izročilom ga Kostanjevičani negujejo že več kot 160 let. Simbol pustovanja pa je šelma – v preteklosti je bila to buča, v kateri je gorela sveča, zdaj pa je to glava iz pločevine.

Teden cvička: Največja prireditev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki se zgodi zadnji teden v maju, od leta 2014 spet poteka v Kostanjevici na Krki. 

Kostanjeviška noč: Tradicionalna prireditev, ki poteka tretji konec tedna v juliju in privabi večtisočglavo množico. Glavna atrakcija večera so okrašeni čolni, ki se okoli 21. ure spustijo skozi južni most in se pokažejo na ogled obiskovalcem.

V Kostanjevici na Krki bodo nekaj zase našli prav vsi

Odlična bo kot oddih za zaljubljence, ki si lahko zvestobo obljubijo na mostu ljubezni. Družine lahko uživajo na pohodih v naravi. Navdušeni športniki se lahko podajo na kolesarski izlet. Ljubitelji umetnosti lahko uživajo v razstavah v Galeriji Božidarja Jakca. Za mlade pa bo zagotovo Kostanjevica najbolj zanimiva poleti, ko se odvijajo mnoge prireditve in aktivnosti na plaži.

Več o izletu in mestu Kostanjevica na Krki: http://www.kostanjevica.si/

Več utrinkov našega potepa pa si oglejte v zgornji fotogaleriji.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin