Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
10.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Kras MasterCard advertorial

Torek, 6. 10. 2015, 10.51

2 meseca, 2 tedna

Kam po lekcijo iz zgodovine ter na najboljši kraški pršut?

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

V Lokev na Krasu! Izlet začnite z ogledom muzeja z bogato vojaško zbirko, privoščite si gurmansko razvajanje v pršutarni in se napolnite z energijo pred jamo Vilenico.

Vojaški muzej Tabor z zbirko za Guinnessovo knjigo rekordov

V središču Lokve boste prišli do kamnitega stolpa, ki je bil zgrajen v 15. stoletju za obrambo pred Turki. Danes tu deluje Vojaški muzej Tabor, ki hrani tako bogato zbirko, da vas bo preprosto pustila brez besed.

Gre za največjo zasebno zbirko v Sloveniji, ki je bila nagrajena s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji, plaketami, vpisana pa je bila celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Zbirka je zares neprecenljiva, saj obsega ogromno različnih vojaških eksponatov, ki prikazujejo vojne razmere in dogodke na naših tleh.

Ustavite se ob kamnitem stolpu, ki je v živo videti zelo mogočen. | Foto: Ustavite se ob kamnitem stolpu, ki je v živo videti zelo mogočen.

Nas je po muzeju popeljal Srečko Rože, ki je življenje posvetil ohranjanju vojaške zgodovine. Njegov osebni cilj je – vse od odprtja muzeja leta 1994 –, da zbere vsaj 30 eksponatov na dan, a v resnici normo večkrat preseže.

Zares priporočamo, da si muzej ogledate v spremstvu Srečka, saj vas bo navdušil z bogatim znanjem zgodovine ter vam povedal nešteto zgodb, ki jih do zdaj zagotovo še niste poznali.

Srečko Rože, ki je "kriv" za to neprecenljivo zbirko. | Foto: Srečko Rože, ki je "kriv" za to neprecenljivo zbirko.

Razstava Osvoboditev Krasa in Brkinov

Obiščite bogato razstavo Osvoboditev Krasa in Brkinov. | Foto: Obiščite bogato razstavo Osvoboditev Krasa in Brkinov. V pritličju obrambnega stolpa se je letos odprl nov razstavni prostor. V njem je razstava, posvečena borcem narodnoosvobodilne vojske iz Krasa in Brkinov ter celotnemu prebivalstvu tega področja, ki je prestalo fašistično represijo.

Na razstavi so uniforme, oprema, oborožitev in odlikovanja partizanov ter narodnih herojev. Ogledate si lahko tudi predmete internirancev s Krasa, ki so osvoboditev dočakali v koncentracijskih taboriščih. Na stenah visijo zastave iz časa osvoboditve Krasa in Trsta, ki so jih sešile kraške gospodinje.

Nakupujte tako, kot so to počeli včasih

Le korak stran, nasproti stolpa Tabor, se nahaja Fabianova muzejska trgovina z mešanim blagom. Če boste v Lokvi v soboto ali nedeljo, toplo priporočamo, da jo obiščete. Oglejte si, kako je trgovanje potekalo včasih in kateri so bili predmeti, ki so bili nepogrešljivi v tovrstnih trgovinah. 

Na primer: stojala za bombone, semena, kreme za čevlje, pecilni prašek, kis, kozmetični pripomočki, petrolej, razna papirna, pločevinasta, steklena in lesena embalaža, šiviljski pripomočki, tobačni izdelki, začimbe, pralni praški, mila, različne vrste kave, barve, emajlirana in pocinkana posoda in še bi lahko naštevali.

Cerkev s čudovitimi freskami in gotska kapelica

Če boste imeli srečo, si jo boste lahko ogledali tudi od znotraj. | Foto: Če boste imeli srečo, si jo boste lahko ogledali tudi od znotraj.

Zraven stolpa stojita cerkev in kapelica, vredni ogleda, še posebej cerkev svetega Mihaela. Posvečena je bila nadangelu Mihaelu in zgrajena na temeljih, ki so jih 1118 postavili vitezi templjarji.

V notranjosti si lahko ogledate čudovite freske slovenskega slikarja, kiparja in grafika Toneta Kralja, ki jih je ustvaril v vojnem času od leta 1942 do 1943. Freske imajo splošno krščansko tematiko, vendar je v njih izražen tudi upor proti vojni in fašizmu.

Ob cerkvi stoji gotska kapelica Marije Pomočnice iz leta 1426. V kapeli je lesen kip Marije z Jezusom, ki spada med ene izmed pomembnejših primerkov gotskega kiparstva na Primorskem.

Obožujete kraški pršut? Tu boste dobili najboljšega.

Ob pršutu obljubljajo tudi to, kar najbolj spada zraven - kozarček kraškega terana. | Foto: Ob pršutu obljubljajo tudi to, kar najbolj spada zraven - kozarček kraškega terana. V novejšem delu Lokve se nahaja Pršutarna Lokev na Krasu, ki velja za najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu. Tu po tradicionalnih metodah pripravljajo kraške mesne specialitete, to so kraški pršut s kostjo, kraška panceta, kraški zašinek in domači pršut, ki se soli in suši brez kosti.

Lahko se udeležite organiziranega ogleda pršutarne, kjer vam bodo pripravili slastno degustacijo in vas popeljali tudi po sušilnici pršuta. Če boste nad izdelki navdušeni, je zraven tudi trgovina, kjer si lahko nakupite dobrote za domov.

Vilenica – najstarejša turistična jama na svetu

Takole se začne ogled jame Vilenice. | Foto: Takole se začne ogled jame Vilenice. Jama Vilenica pri Lokvi je najstarejša turistična jama v Evropi. Do sredine 19. stoletja je veljala za najlepšo, največjo in najbolj obiskano kraško jamo. Včasih je močno burila domišljijo, saj so nekateri domačini verjeli, da notri prebivajo vile. Od tod jami seveda tudi ime. Če se odločite za vodeni ogled, vam bo ta vzel približno 45 minut.

Raznovrstnost kapniških oblik in njihova barvitost sta navdušili tudi Benečana Giuseppeja Campagnionija. O Vilenici je napisal slovito epsko pesnitev in jo posvetil svoji izvoljenki Aspaziji.

Po dobro energijo!

Verjamete, da vam lahko obnovijo energijo? | Foto: Ana Kovač Verjamete, da vam lahko obnovijo energijo? Foto: Ana Kovač Pred jamo Vilenico so postavljeni energetski kamni Marka Pogačnika.

Sprehodite se po lepo urejenem parku pred vhodom v jamo Vilenico in preverite, ali energijska moč kamnov deluje.

Več o jami Vilenici si lahko preberete tukaj.

Če ujamete lepo vreme …

Poiščite najboljši razgled na Lokev. | Foto: Poiščite najboljši razgled na Lokev. … se vzpnite na Kokoš. Domačini pravijo, da jo boste takoj spoznali po drogu, ki se vidi vse do vasi. Gre za enega od vrhov gričevja, ki ločuje Sežanski Kras od Tržaškega zaliva. Grič je poln pešpoti, kolesarskih in jahalnih stez in zato idealen za spomladanske ali jesenske sprehode.

Kokoš je priljubljen cilj lokalnih planincev, če lahko sklepamo po urejenih poteh, klopcah in mizah, postavljenih ob njih. Iz Lokve na Kokoš vodita dve poti, katera bo za vas, vam bodo najbolje priporočali kar domačini.

Več utrinkov Lokve si oglejte v zgornji fotogaleriji.

 

Ne spreglejte