Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

moda teden mode fashion week

Torek, 9. 9. 2014, 21.20

8 let

Tangice je izumil newyorški župan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če mislite, da o modi veste vse, naj vas spomnimo na nekaj pozabljenih zgodovinskih dejstev.

V duhu aktualnega newyorškega tedna mode, kjer se te dni zbira modna smetana in se napovedujejo prihajajoči trendi, smo zbrali nekaj modnih dejstev, ki jih morda niste poznali. Do zdaj.

Največji in najbolj pričakovan dogodek v modne svetu je torej teden mode, štirje največji tovrstni dogodki pa se prvič februarja in drugič septembra v ustaljenem vrstnem redu zgodijo v New Yorku, Londonu, Milanu in na koncu še v Parizu. Prvi teden mode na sploh je leta 1943 v New Yorku organizirala Elenor Lambert. Tedni mode so bili prvotno zamišljeni kot predstavitve za kupce, danes pa pritegnejo zvezdnike z vseh vetrov.

Mi pa smo se spomnili na nekaj zgodovinskih dogodkov, ki so oblikovali modo, kot jo poznamo danes. Če začnemo s statistikami, na aktualnem tednu mode vizažisti porabijo okoli štiri tisoč maskar in 800 kompletov umetnih trepalnic. Te je leta 1916 prvič uporabil hollywoodski producent D. W. Griffith, ki je v filmu Intolerance želel podaljšati trepalnice igralke Seene Owen. Ustvaril jih je lokalni proizvajalec lasulj, uporabil pa je človeške lase, ki jih je prešil skozi gosto gazo. Tudi ličil niso poznali v takšnih oblikah, kot jih imamo danes. V Kleopatrini dobi so kožo na primer obarvali z jagodičevjem.

Tangice je izumil newyorški župan Tangice so nastale po zaslugi newyorškega župana, ta je bil zgrožen nad golim plesom barskih plesalk. Naročil je, naj jim sešijejo vsaj mini hlačke, začela se je zgodovina tangic.

Vrečaste hlače z nizkim pasom so v modo spravili losangeleški zaporniki, saj so jim pazniki vzeli pasove.

Pred letom 1850 si je 70 odstotkov žensk samih šivalo oblačila, danes pa so takšna ročna dela precej dražja od oblačil, ki jih dobimo v trgovini. V šestdesetih letih 19. stoletja so bile podložene obleke tako široke, da so ženske komaj prišle skozi vrata.

Gumbe na rokavih zaradi smrkavih nosov naročil Napoleon Bonaparte Gumbe so na rokave jaken začeli dodajati po navodilih Napoleona Bonaparteja, da si vojaki v rokave ne bi več brisali nosov. Mimogrede, ste vedeli, da so kravate prvi uporabili Hrvati?

Danes je kratka pričeska pri ženskah nekaj povsem običajnega, pred desetletji pa so kratkolaske dojemali kot "nezveste žene". Leta 1907 so ženske v Bostonu lahko aretirali, če so na plaži nosile oprijete kopalke.

Prvotni namen dežnikov je bil, da so ljudi branili pred sončnimi žarki, ne dežjem.

Medtem ko so košate obrvi trenutni hit visoke mode, pa so jih v renesansi kar obrili.

V 15. stoletju je bila nosečnost praktično modna zapoved. Dekleta, ki niso nosila otrok, so si tako pod obleko tlačila blazine in tako ustvarila ponarejene nosečniške trebuščke. Vse do leta 1500 otroci niso imeli svojih kolekcij oblačil, nosili so pač pomanjšane različice oblačil za odrasle.

Moški do 17. stoletja niso nosili spodnjic Prvi nedrček je leta 1914 v New Yorku predstavila Mary Phelps. In kdo mu je dodal zaponko? Mark Twain. Leta 1999 sta dve ženski umrli zaradi udara strele, ki ju je zadela skozi žičnat del modrčkov. Moški do 17. stoletja sploh niso nosili spodnjega perila. Ruski vojaki pa so šele leta 2007 začeli nositi nogavice. Do takrat so noge le zavili v krpo. Lacostov krokodil je bil prvi logotip in prva znamka, ki se je pojavila na kosu oblačila.

Prvi parfum moderne dobe je Chanel No. 5, ki ga je leta 1921 predstavila Coco Chanel. Tudi zasluge za preprosto, a elegantno malo črno oblekico gredo njej.

Christian Louboutin, ki je znan po petkah z rdečim podplatom, je kratek čas izdeloval tudi čevlje s svetlo modrim podplatom. Ti so bili namenjeni nevestam, da so na poročni dan obule nekaj modrega. Stvar se ni obdržala zaradi težav s patentom.

Med vojno so si ženske hlačne nogavice na noge kar narisale Med drugo svetovno vojno je bilo izjemno težko dobiti najlonske nogavice, saj so vse blago porabili za padala. Ženske so si zato noge barvale s sivim pudrom, z barvico pa so si po zadnjem delu nog narisale črto, da je bilo videti, kot da nosijo najlonke.

Elizabeta I. je tako oboževala klobuke, da je uzakonila, da jih morajo ob nedeljah in praznikih nositi vse ženske nad sedmim letom starosti. Kdor tega ni upošteval, je dobil kazen.

Belo obleko so najprej povezovali z žalovanjem, dokler je kraljica Viktorija ni oblekla na svoj poročni dan.

Visoke pete so najprej nosili moški Visoke pete so nosili tako moški kot ženske. Prvi zato, da so lažje jahali konje. Trend je izzvenel do leta 1740.

Za konec razločimo še med besedama retro in vintidž, ki sta zadnja leta tako priljubljeni. Vintidž so stvari, ki so nastale pred več kot 20 leti, retro pa se nanaša na stvari, ki so lahko tudi nove, a gre za replike sloga iz drugega časovnega obdobja.

Ne spreglejte