SiolNET. Trendi Moda
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pazljivo pri nakupu balzama za ustnice: višja cena ne pomeni višje kakovosti

1,50

termometer

balzam za ustnice
Foto: Pixabay

Kar nekaj v Sloveniji dostopnih balzamov za ustnice vsebuje nezaželene sestavine, so pokazali izsledki testa potrošniških organizacij.

Balzami za ustnice spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, uporabljajo jih tako otroci kot odrasli. Na tokratnem testu so potrošniške organizacije pod drobnogled vzele več kot 70 balzamov za ustnice, 18 jih lahko kupite tudi v Sloveniji, da bi ugotovile, ali vsebujejo neželene sestavine. Kot nezaželene sestavine so navedli mineralna olja, natančneje MOSH in MOAH, za katere sumijo, da škodujejo zdravju.

Naj vas ne zavedeta visoka cena in znana blagovna znamka

Med balzami za ustnice, ki so dostopni tudi v Sloveniji, jih je nezaželene sestavine vsebovala kar polovica. Za tistih devet balzamov, ki mineralnih olj ne vsebujejo, so odšteli med 1,14 in 10,95 evra. Pri tem Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarja, da se je znova izkazalo, da niti višja cena, niti uveljavljeno ime proizvajalca, niti navedbe proizvajalcev niso pokazatelji bolj ali manj kakovostnega oziroma varnega izdelka.

Izdelki, ki so jih testirali Izdelki, ki so jih testirali Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Koža na ustnicah je tanjša in bolj občutljiva kot drugje na obrazu, zato je pomembno, da jo zaščitimo, še posebej pozimi. Dobri balzami ščitijo ustnice pred zunanjimi vplivi, hkrati pa na njih ustvarijo tanek film, ki preprečuje izhlapevanje vlage. Ustnice so zato ob uporabi dobrega balzama tudi bolj vlažne, čeprav glavni namen balzama ni vlaženje, ampak zaščita.

"Pri izdelkih, ki niso vsebovali MOSH in MOAH, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov. Vsak izdelek je preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne s predpisi, čitljive in razumljive," je način testiranja predstavila Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Če ga uporabljate redno, ga na leto zaužijete 20 gramov!

Izvedeli smo tudi zanimiv podatek, ob katerem se še bolj zamislimo o kakovosti balzama za ustnice, ki ga kupujemo. Kot je povedala Urša Šmid Božičevič, "ob redni uporabi balzama po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji na leto zaužijemo približno 20 gramov balzama".

balzam za ustnice Foto: Pixabay

Kako torej vedeti, kateri balzam je kakovosten?

Glede na to, da so med dobro ocenjenimi izdelki tako dražji kot cenejši izdelki, na ZPS potrošnikom, ki ne želijo uporabljati balzama za ustnice z mineralnimi olji ali hormonskimi motilci, svetujejo, da upoštevajo te nasvete:

1. Preberite seznam INCI (seznam sestavin kozmetičnega izdelka)

Najbolje je, če izdelek vsebuje rastlinska olja. Sestavine, ki so lahko kritične, so: cera microcistallina/microcistallina wax, ceresin, mineral oil, ozokerite, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, hydrogenated polyisobutene, polyethylene, polybutene.

Pri tekočih balzamih je higienska neoporečnost lahko slabša. Pri tekočih balzamih je higienska neoporečnost lahko slabša. Foto: Pixabay 2. Izberite balzam v tulcu

To je najbolj higienska izvedba. Izdelke v lončku moramo nanašati z rokami, kar s higienskega vidika ni najbolje. Balzami, ki jih iztisnemo iz tube, so bolj tekoči, kar pomeni, da vsebujejo več vode, to pa lahko poslabša higiensko neoporečnost izdelka.

3. Balzami, ki jih lahko kupite samo v lekarni, niso bolj varni ali bolj kakovostni kot tisti, ki jih lahko kupite v drogerijah ali supermarketih.

4. Zaščitni faktor: ni vseeno, kakšen je

Preverite, kakšen zaščitni faktor vsebuje balzam. Če je na seznamu sestavin Ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberite drugega.

5. Izognite se sestavinama Propyl in Buthylparaben

Ti sestavini v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansa, uvrščata pa se med hormonske motilce.

6. Parfumi in dišave lahko povzročijo alergije

V kozmetičnih izdelkih so le zato, da so izdelki bolj vabljivi, a so pogost povzročitelj alergij. Na seznamu 26 najbolj alergenih kemikalij, ki jih morajo proizvajalci posebej navesti (ne zadostuje samo navedba "parfum"), so linalool, limonene, geraniol, citronellol, ki so pogosto tudi v balzamih za ustnice.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin