Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
11.34

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

spolne zlorabe Mike Jeffries Abercrombie & Fitch

Sreda, 17. 1. 2024, 11.34

3 mesece, 2 tedna

Modni mogotec leta zlorabljal mladeniče in jim obljubljal kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Mike Jeffries | Mike Jeffries | Foto Profimedia

Mike Jeffries

Foto: Profimedia

Nekdanji prvi mož modnega podjetja Abercrombie & Fitch je po poročanju BBC več let spolno izkoriščal in zlorabljal mlade moške.

Ameriška zvezna policija FBI je začela preiskavo proti Miku Jeffriesu, nekdanjemu izvršnemu direktorju podjetja Abercrombie & Fitch (A&F), potem ko je BBC oktobra objavil dokumentarni film in več podkastov ter v njih razkril obtožbe, da sta Jeffries in njegov zasebni partner Matthew Smith spolno izkoriščala mlade moške. To naj bi počela v svojih rezidencah v New Yorku ter v luksuznih hotelih po svetu. 

Za BBC je spregovorilo osem moških, ki so priznali, da so bili prisotni na dogodkih, ki sta jih Jeffries in Smith med letoma 2009 in 2015 priredila v več mestih po svetu, med drugim v Londonu, Parizu in Marakešu. Tam naj bi imela spolne odnose z njimi oziroma jih "usmerjala", naj spolno občujejo drug z drugim, v zameno za to pa jim obljubljala, da bodo dobili priložnost postati manekeni za A&F.

BBC se je dokopal do vrste dokazov, med drugim letalskih vozovnic, in odkril, da je šlo za visoko organiziran sistem, ki je vključeval mrežo "rekrutov" mladeničev, kot posrednik med njimi ter Jeffriesom in Smithom pa je deloval James Jacobson, takrat zaposlen v podjetju Abercrombie & Fitch. Ta naj bi novinarjem BBC, ko so z njim stopili v stik, ponudil informacije v zameno za to, da ga v zgodbi ne omenijo.

Proti Jeffriesu in Smithu je sicer že vložena civilna tožba zaradi financiranja trgovine z ljudmi, ki naj bi trajala v obdobju med 1992 in 2014. Ta tožba navaja, da je Jeffries v času, ko je bil izvršni direktor A&F, zlorabil več kot sto moških, ki jim je v zameno za spolne usluge ponujal napredovanje v manekenski karieri.

Abercrombie | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Sporne prakse v podjetju Abercrombie & Fitch je sicer razkril že Netflixov dokumentarec iz leta 2022, ki se je osredotočal predvsem na obtožbe o rasizmu in diskriminaciji. Več nekdanjih zaposlenih je spregovorilo o tem, da so v trgovinah zaposlovali le prodajalce "določenega videza", praviloma belce, pa še ti so morali zadostovati strogim Jeffriesovim kriterijem. Leta 2004 je bila proti podjetju vložena tožba zaradi diskriminacije temnopoltih ter ljudi latinskega ter azijskega porekla, Jeffries pa je tudi po tej tožbi vztrajal, da preprosto ne želi, da so kupci v trgovinah Abercrombie & Fitch v stiku s prodajalci, ki se estetsko ne skladajo z vizijo modne znamke.

Več o tem:

Trendi Škandalozno zakulisje priljubljene modne znamke #video
Ne spreglejte