Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 14.04

8 let

Kako z ličili prekriti pigmentne madeže na obrazu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pigmentni madeži oziroma rjavkaste lise na obrazu so lahko zelo moteče, a s preprostimi triki jih je mogoče uspešno prekriti.

Bralka, ki nam je pisala v uredništvo, se je namreč pritoževala, da ji je po porodu okoli ust ostal madež, "ki je videti, kot da sem slabo pojedla čokolado". Zanimalo jo je, kako to neprijetnost čim bolje prekriti.

Vizažistka in stilistka Petra Fröhlich odgovarja, da je hiperpigmentacija pogost pojav med nosečnostjo ali po njej oziroma ob hormonskem neravnovesju ter jemanju nekaterih zdravil in ob prevelikem izpostavljanju soncu. Gre za povečanje melanina v koži oziroma strokovno melazmo.

"V veliko primerih ti madeži s časom zbledijo, če pa vas res motijo in ne želite čakati, se jih da tudi odstraniti ali pa vsaj prekriti z ličili," nadaljuje Petra ter dodaja nasvete, kako nevšečnost čim bolje odpraviti ali prekriti.

Melazmo je možno odpraviti s pomočjo kozmetičnih izdelkov Melazmo je možno odpraviti tudi s pomočjo izdelkov iz dveh vrst kvasovk, ki so že dolgo poznane v kitajski medicini. Kvasovke poskrbijo, da se nakopičen melanin razgradi v mikrodelce, nakar se ti odstranijo s salicilno kislino. Te snovi so dozirane v takšnih količinah, da se osredotočajo samo na odvečen melanin in ne vplivajo na preostalo kožo.

Obstajajo pa tudi izdelki, ki uravnajo preveliko tvorjenje pigmenta in nežno posvetlijo kožo, te enkrat do dvakrat dnevno nanašate na madeže. Po šestih tednih uporabe bi morali biti rezultati že vidni. Možno pa je tudi odpravljanje pigmentnih madežev z IPL laserji in s pilingi s salicilno in glikolno kislino, za kar je treba večkrat obiskati dermatologa.

Prekrivanje madežev z ličili Najbolj poceni in učinkovito prekrivanje pigmentnih madežev je z dobro pigmentiranim korektorjem. Najbolj primerni so korektorji oziroma kamuflažne kreme, ki imajo v svojih imenih predpono Derma- in se ponavadi uporabljajo prav za prekrivanje pigmentnih madežev, brazgotin, vitiliga, pooperativnih posegov na koži in prekrivanje tetovaž. S takimi kremami je prekrivanje preprosto, imajo pa še eno prednost – čez dan kljub različnim naporom ali celo plavanju in vročini obstanejo na koži.

Tovrstne kreme obstajajo v veliko odtenkih, tako da je ob uporabi možen čisto naraven videz, če jo pravilno uporabljate. Na vrh takšne kreme nanesete samo še puder v prahu ali kamnu in tako kremo fiksirate na kožo za ves dan.

Barvni korektorji Morda ste kdaj videli paletke korektorjev, ki vsebujejo zeleno in bravo sivke in ste se vprašali, čemu sploh služijo. Za določeno težavo so ravno ti bolj primerni za prekrivanje kot kožni korektorji, saj lahko s svojo kontrastno barvo nevtralizirajo določeno barvo madežev in podobnih nepravilnosti na koži.

Ne spreglejte