Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škotska referendum moda Burberry Vivienne Westwood

Četrtek, 18. 9. 2014, 9.41

8 let

Kaj bi moda brez škotskega kara

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav z modo povezujemo New York, London, Milano in Pariz, pa je velik del oblikovalskega navdiha prišel s Škotske.

Pri škotskem karu gre za prepletene navpične in vodoravne črte, pomembni pa so tudi različni odtenki barv, razmerje in kompozicija. Vzorec je že star, poznali pa naj bi ga že Rimljani in Grki. Danes ob karovzorcu najprej pomislimo na Škote, vzorec pa so sprejeli tudi za nacionalni simbol.

Škotski karo ali tartan ima kar nekaj različic, prve razlike pa so ustvarili lokalni proizvajalci, ki so svoje znamke ločevali z različnimi barvnimi odtenki in z debelino črt. Oblačila škotskih družin, klanov, so se tako razlikovala tudi v razmerju karovzorca, prebivalci pa so se po vzorcu tkanine ločevali tudi po regijah. Prve vzorce najdemo na volnenih tkaninah, čez čas pa se je prenesel tudi na druga oblačila, modne dodatke in celo na pohištvo.

Moški pod krilih v spodnjicah ali brez? Seveda pa ne smemo pozabiti na kilte, moška krila, ki segajo od pasu do kolen in si jih pravzaprav ovijejo okoli telesa. Ovijati ga začnejo v pasu od sprednje leve strani telesa proti zadnji, tkanina pa se pritrdi z usnjenimi pasovi in zaponkami. Sprednje prekrite plasti se imenujejo predpasniki in so ravne, na zadnji strani pa imajo naborke. Kilti so izdelani iz volnene tkanine, ki ima omenjeni značilni vzorec, škotski karo. Po tradiciji moški pod kilti naj ne bi nosili spodnjic, a se to izgublja, kot pravijo, zaradi olike in higiene.

"Moškost ni v hlačah, moškost je v glavi!" Spomnimo se 80. let in francoske mode, ko je Jean Paul Gaultier s kolekcijo moških kril izjavil, da "Moškost ni v hlačah, moškost je v glavi!", s tem pa spodbudil nošenje moških kril. Spomnimo, kilt so za najmočnejšo uniformo med prvo svetovno vojno označili celo nemški vojaki.

Njegova zgodovina sega vsaj v konec 16. stoletja, ko je obsegal še polno dolžino in se nosil tudi čez rame ali kot kapuca. Manjši kilt se je razvil šele v začetku 18. stoletja, leta 1727 ga je oblikoval Anglež Thomas Rawlinson. Zanimivo, zanj se borijo tudi Irci, ki trdijo, da izhaja z njihovih krajev, nekaj podobnega pa so nosili že v Egiptu, Grčiji in Rimu.

Od Burberryja do Vivienne Westwood Čeprav je kilt tradicionalno narejen za moške, pa jih v moderni dobi nosijo tudi ženske, ponekod vzorec najdemo tudi v šolskih uniformah. Čeprav gre torej za tradicionalno oblačilo, pa je svoje mesto našel tudi v modnih vodah.

Vsem znan škotski karo najdemo na številnih modnih kosih, brez karovzorca pa bi svoj čar izgubila tudi prestižna britanska modna znamka Burberry. Pri Burberryju so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja karovzorec umestili v podloge slavnih plaščkov, ki so priljubljeni še danes, s tem vzorcem pa gredo za med tudi njihovi šali in torbice. V svet mode so tartan ponesli tudi punkerji – z britansko modno oblikovalko Vivienne Westwood na čelu. Ta se še vedno spogleduje s karovzorcem, še vedno pa se je drži vzdevek kraljica punka.

Ne spreglejte