Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
19.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vivienne Westwood moda biografija

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 19.44

7 let, 2 meseca

Iskrena biografija o Vivienne Westwood

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Biograf Ian Kelly z modno oblikovalko Vivienne Westwood pripravlja njeno biografijo. Ta bo vsebovala zanimive podrobnosti iz življenja modne revolucionarke.

Vivienne Westwood je svojo modno kariero zgradila na umetelno obarvanih majicah iz obdobja punka, perju in dandijevskem videzu. Biograf in igralec Ian Kelly z modno revolucionarko že mesece sodeluje pri ustvarjanju njene biografije, ki bo razkrila zanimive podrobnosti iz njenega življenja, obljublja Kelly. Za Guardian je izjavil, da je življenje inovativne modne oblikovalke dober prikaz obravnave širših vplivov na povojno Britanijo.

"Gre za izjemno nenavadno zgodbo, osebo, ki je pomembno vplivala na britansko kulturo, feminizem in modo," še pravi biograf. Kelly načrtuje, da bo knjiga o življenju in delu Vivienne Westwood izšla prihodnjo jesen. Biograf bo zgodbo začel v njenih otroških letih, ko se je leta 1941 kot Vivienne Swire rodila v Tintwistlu. Izobraževala se je za osnovnošolsko učiteljico in ta poklic opravljala, dokler se ni poročila in rodila sina.

Z možem Malcolmom Mclarnom, znanim kot enim od ustanoviteljev skupine Sex Pistols, sta na Kings Road v Londonu odprla prodajalno z oblačili. Prvo, ki je oživljala spomin na petdeseta leta, sta poimenovala Let It Rock, leta 1972 sta trgovino preimenovala v Too Fast To Live, Too Young to Die. Dve leti pozneje pa sta odprla prodajalno Sex, kjer je bila na voljo predvsem fetišistična moda.

Vivienne je tako postopoma razvijala svoj kontroverzen slog in odnos do oblačil, v tem pa počasi doživela prepoznavnost, nato slavo in možnost, da je preobrazila britansko modno industrijo in v njej postala ena od pomembnih akterk.

V sodelovanju med Malcolmom Mclarnom in Vivienne Westwood je nastalo še nekaj modnih projektov. Leta 1975 sta odprla prvo pravo punk trgovino v Londonu, ustvarila sta kolekcijo Pirati, nato oblačila za heroje in podrobno.

Ko se je leta 1983 velika ljubezen med Vivienne in Malcolmom končala, se je s tem končala tudi njuna skupna vizija v modnem svetu. A Vivienne se ni predala, nasprotno, svoj razpon oblikovanja je še razširila. Nastala je prva samostojna kolekcija Čarovnice, ki je leta 1983 požela velik uspeh. Pohod kraljice punk mode, ki je to prenesla v kontekst visoke mode in njene dovršenosti, se je tako začel.

Življenje zahteva spoštovanje

Ob sporočilu javnosti, da je v pripravi biografija modne oblikovalke, je Westwoodova novico komentirala s temi besedami: "Življenje zahteva spoštovanje. Smrt zahteva resnico. Z Ianom se ukvarjava s tem in moja zgodba me vznemirja. Gre za zgodbo, ki je ni doživel še nihče."

Popisovanja njenega življenja se je lotil Kelly, ki ni novinec v biografskem žanru, saj jih je napisal že več, med drugim tudi življenjsko zgodbo zvenečega ljubimca Casanove. Za sodelovanje z modno oblikovalko, katere delo že leta občuduje, pravi, da ga izredno veseli. Pri tem se je Westwoodova odpovedala pravici do cenzure podrobnosti iz svojega življenja. Tako ne gre za avtorizirano zapisovanje življenjske zgodbe, temveč delo, ki nastaja v enakovrednem sodelovanju. "Vivienne je čudovito iskrena. Mislim, da bo ta knjiga zato prinesla pomembna razodetja. Bil bi nespameten, če z Vivienne glede na to, da je živa, ne bi sodeloval kot informatorko. Poleg pogovorov z njo sem tako pregledal tudi arhivske in druge vire, opravil pa sem tudi številne intervjuje z ljudmi, ki jo poznajo ali so z njo delali," še pojasnjuje Kelly.

Knjiga bo osvetlila tudi oblikovalkino strast do umetnosti in njeno aktivistično plat, zavzemanje za človekove pravice.

Ne spreglejte