Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 15.10

8 let

Guinnessov rekord za najdražji parfum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Clive Christian No. 1 je bil kot najdražji parfum v soboto nagrajen z Guinnessovim svetovnim rekordom.

Sestavljen iz najredkejših sestavin na svetu, brez ozira na njihovo ceno, se parfum No. 1, ki ga Clive Christian proizvaja zadnjih šest let, prodaja po 2.350 dolarjev za 30 ml stekleničko omamne dišave. Vsako leto je izdanih le po 1000 stekleničk ženskega in moškega parfuma. Najdražja steklenička Christianove dišave, No. 1 Imperial Majesty, ročno izdelana iz Baccaratovega kristala ter okrašena z belim diamantom, je bila prav tako razstavljena v New Yorku. Ta prestižna dišava je na voljo le v desetih stekleničkah, zanjo pa je potrebno odšteti dobrih 200.000 dolarjev. Med navdušenci nad No. 1 je Sir Elton John, ki je s parfumom odišavil vrtove na svoji zabavi White Tie and Tiara Ball, pa tudi Katie Holmes, ki je dišavo nosila na svoj poročni dan.

Clive Christian je v New York pripotoval z letalom, da bi uradno prejel nagrado za Guinnessov rekord. Ko je njegovo podjetje leta 1999 prevzelo parfumsko hišo Crown Perfumery, se je posvetil oživitvi njene prestižne zgodovine. Pričel je z ustvarjanjem najbolj izbranih dišav, čeprav je priznal, da si nikoli ni zadal, da bo podrl svetovni rekord.

"Navodila za No. 1 so bila sledeča: ustvariti je treba najboljši možen parfum, kar ga je človeštvo kdaj poznalo, pri tem pa ignorirati vse stroške in kupiti, kar predvidevamo, da bo omogočilo najboljše rezultate - pa čeprav morda ne bo uresničljivo," je povedal Christian. "Z drugimi besedami, drugo leto nam morda ne bo uspelo. Še nihče ni naredil česa podobnega. No. 1 se spreminja iz leta v leto."

"Zgodilo pa se je, da je dejanska proizvodnja tega parfuma postala smešno draga," je nadaljeval Christian. "Nismo pričakovali, da bo parfum tako dobro sprejet, kar je zgovoren dokaz, da če ustvariš nekaj tako dobrega, se bo javnost na to dobro odzvala."

Christian je pojasnil, da je ima ta dišava tako visoko ceno še posebej zaradi dveh sestavin. Ena od njiju je naravna sandalovina iz Indije, ki je tako cenjena, da je nadzorovana s strani indijske vlade. Druga pa je vanilja s Tahitija, katere vonj pridobivajo s pomočjo izredno zahtevnega procesa.

Ne spreglejte