Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2015,
12.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2015, 12.59

7 let, 12 mesecev

Gucci išče kreativnega direktorja. Bo to znova Tom Ford?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijanska modna blagovna znamka Gucci je v novo leto vstopila brez kreativnega direktorja. Medtem ko lastniki iščejo novega, pa se ugiba tudi o vrnitvi Toma Forda.

Modna blagovna znamka z več kot 90-letno tradicijo je v novo leto vstopila brez kreativne direktorice Fride Giannini. Ob tem je napovedala, da bo ta kljub temu na modno brv pospremila kolekcijo za moške, predstavljeno pred dnevi, in kolekcijo za ženske, ki jo bodo na tednu mode v Milanu predstavili konec februarja. A Frida se je pozneje odločila, da tega vendarle ne bo storila.

Svojo kariero pri modni hiši Gucci je gradila izjemno uspešno, kar jo je leta 2006 pripeljalo do kreativne direktorice znamke, na mestu katere je pripravila vrsto odmevnih kolekcij. Poleg ustaljenega ritma oblikovanja pa se je občasno lotila tudi kostumografije za filme. Med zadnjimi vidnejšimi projekti v svetu filma je kostumografija za film Dirka življenja (Rush), v katerem imata vodilni vlogi igralca Chris Hemsworth in Olivia Wilde.

Oblikovalec, ki je modno hišo Gucci popeljal v novo tisočletje Modna oblikovalka Frida Giannini se je na mestu kreativne direktorice znamke Gucci obdržala dobrih deset let. Točno toliko časa je delo kreativnega direktorja omenjene znamke opravljal tudi modni oblikovalec Tom Ford, in sicer med letoma 1994 in 2004.

Ta pa je prav v tem trenutku zaradi odhoda Fride med tistimi oblikovalci, ki ga modni poznavalci že postavljajo nazaj pod okrilje modne hiše Gucci. Razlog, zakaj si njegove estetike želijo tudi na prihodnjih modnih revijah v italijanski prestolnici mode, pa se skriva v njegovih uspehih.

Leta 1995 je namreč znamka Gucci, ki je bila pred imenovanjem Toma Forda na mesto kreativnega direktorja tik pred bankrotom, dosegla neverjetno, 90-odstotno rast prodaje, njena vrednost pa je do Fordovega odhoda leta 2004 narasla na dobrih devet milijard evrov.

Od leta 2006 na poti do milijarde Dve leti po odhodu z mesta kreativnega direktorja znamke Gucci se je Tom Ford leta 2006 s pomočjo prijatelja in nekdanjega direktorja znamke Gucci Domenica de Sole odločil za gradnjo lastne blagovne znamke, ki jo je, kot je v modnem svetu že uveljavljena praksa, poimenoval po sebi.

Za svojo odločitev je nedolgo zatem dobil veliko podpore tako od javnosti in potrošnikov kot od modnih poznavalcev in urednikov. S številnimi nagradami za oblikovalca leta pa ga od leta 2006 spodbuja tudi Ameriška zbornica modnih oblikovalcev.

Velika mera zagnanosti in dobre poslovne odločitve so oblikovalca vodile do velikega poslovnega uspeha, saj je vrednost blagovne znamke danes ocenjena na vrtoglavo milijardo evrov. Prav to je verjetno razlog, da se je tiskovni predstavnik oblikovalca na vprašanja medijev o tem, ali bo Ford znova zasedel mesto kreativnega direktorja italijanske modne znamke, odzval negativno in dejal, da je to zaradi "uspeha znamke Tom Ford in dolgoročnih načrtov oblikovalca malo verjetno". Kakšna bo rešitev za modno hišo Gucci? V času iskanja novega kreativnega direktorja oziroma direktorice znamke bo naloge tega delovnega mesta tako prevzela skupina oblikovalcev, zaposlenih pri znamki Gucci, ki ji zadana naloga ne bi smela povzročati večjih težav, saj je že do zdaj tesno sodelovala pri oblikovanju vseh kolekcij znamke.

V modnih krogih pa se medtem že ugiba o morebitnih drugih kandidatih. To naj bi bili oblikovalci Riccardo Tisci, kreativni direktor modne znamke Givenchy, Joseph Altuzarra, ki trenutno razvija svojo modno znamko Altuzarra, Alessandro Michele, ki že sodeluje z modno hišo Gucci kot vodja oblikovanja modnih dodatkov in celo Hedi Sliman, ki je ob prevzemu mesta kreativnega direktorja znamke Yves Saint Laurent (YSL) to preimenoval v Saint Laurent in s tem v modnem svetu dvignil nemalo prahu.

Ne spreglejte