SiolNET. Trendi Moda
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ana Malalan: dekle, ki superkroji

3

termometer

 | Foto:
Ideje so tiste, ki štejejo, in mlada oblikovalka jih ima veliko, saj se tečaji šivanja vrstijo drug za drugim.

Mlada oblikovalka Ana Malalan je zaradi želje svojih prijateljic, da bi se naučile šivati, prišla na idejo, da jim organizira tečaj. Prvi tečaj je v njej prebudil željo do deljenja modrosti še z drugimi in padla je odločitev, da nasvete zbere na enem mestu. Od prejšnjega meseca je tako na policah knjigarn na voljo knjiga Superkrojenje. Od kod je prišla ideja za knjigo oziroma priročnik Superkrojenje? Vsak, ki je videl ali slišal, da šivam, mi je vsaj enkrat rekel, da bi tudi on rad to znal, da bi si rad znal sešiti svoja oblačila. Veliko ljudi me je tudi vprašalo, ali bi jih bila pripravljena naučiti šivati, a se tega do pred dvema letoma nisem nikoli lotila. Takrat sem prijateljicam in znankam ponudila tečaj krojenja in šivanja, in ker se jih je odzvalo dovolj, da smo oblikovali skupino, smo tečaj izpeljali. Za tečaj sem pripravila program in slikovno gradivo ter med predavanji spoznala, da me učenje zelo veseli in da v tem uživam. Ko je bilo tečaja konec, sem imela že nekaj gradiva, zdelo pa se mi je škoda, da ne bi tudi ustnega dela predavanj spravila na papir. Tako sem napisala prvi osnutek in ugotovila, da je tega gradiva kar precej – nabralo se je namreč približno 50 strani besedila in risb. Ko sem držala te liste v roki, sem pomislila, da bi mogoče to še koga zanimalo, zato sem se obrnila na nekaj založb. Založba Mladinska knjiga se je odzvala in me povabila na razgovor in tako se je začel proces izdaje priročnika Superkrojenje.

Kaj bomo našli v knjigi?

V knjigi je sedem poglavij, ki postopoma razkrijejo vse postopke izrisa vseh vrst krojev. Od razlage krojenja kot takega, zakonitosti telesa in načinov izrisovanja krojev, prek merjenja, modeliranja, izrisa elementov, kot so ovratniki in rokavi, do splošnih nasvetov, slovarčka in programa Supertečaj krojenja, ki ga lahko uporabimo za bolj dinamično učenje s priročnikom.

Po superkrojenju si lahko bralec skroji kakršenkoli model kateregakoli oblačila, saj knjiga ne podaja zgolj določenih modelov krojev.

Kaj knjiga prinaša v slovenski modni svet?

Na to bo moral odgovoriti čas ali kdo drug. Upam, da v modni svet predvsem zahtevnejše uporabnike, s čimer mislim na 'superkupce' oblačil, ki bodo bolj ozaveščeni o postopku izdelave oblek in bodo zato bolj izbirčni pri svojih nakupih, s tem pa bodo prisilili proizvajalce in oblikovalce v kakovostnejše in še boljše izdelke.

Mogoče učencem in študentom oblek prinaša učbenik, ki ga naša generacija ni imela, mogoče komu od njih veselje do krojenja, ki ga do zdaj med modnimi oblikovalci nisem velikokrat zasledila.

Smo Slovenci dovolj ustvarjalni, da bomo znali sami krojiti?

Slovenci smo marsikaj in navadno več, kot si priznamo. Da česa ne bi znali ali da za kaj nismo dovolj, me ne skrbi.

Pripravljate pa tudi delavnice. Lahko poveste kaj več o tem …

Pripravljam več stvari – izdelovalnico, supertečaj, šiviljski fitness … Že skoraj dve leti poteka Supertečaj krojenja in šivanja. Utečen, preverjen in predvsem kakovosten program lahko zdaj potrdi že kar nekaj deklet in dva fanta. Zajema 50 ur, v katerih udeleženca popeljem čez celotno krojenje in šivanje. Krojaški del v šestih srečanjih razloži snov, ki je v priročniku, 32 ur šivanja pa najprej osnove – izdelavo osnovnih elementov, nato pa še njihovo praktično uporabo na poljubnem oblačilu, ki ga skroji in izdela vsak tečajnik.

Za napredne in malce izkušenejše pa se ravno uvaja nov, še nikoli prej viden program učenja izdelovanja oblačil Šiviljski fitness – Šfitness. Šfitness je tečaj brez urnika in brez določenega programa, saj gradi na dejstvu, da se šivanja priučimo predvsem (če ne že zgolj) s prakso. Šfitness namreč deluje kot vsak drug fitness, le da se namesto mišic ogreva šiviljske stroje. Ob tem so na voljo strokovnjaki, ki svetujejo in pomagajo pri šiviljskih ugankah. Šfitness je namenjen predvsem tistim, ki šivanje že poznajo in bi ga radi nadgradili oziroma drugje nimajo pravih pogojev za šivanje svojih izdelkov.

Vzporedno pa Anselma gradi in počasi oblikuje tudi druga usposabljanja, delavnice, tečaje in podobno, saj bi se Izdelovalnica rada razvila tudi na druga rokodelska področja, ki niso nujno šiviljska. Supertečaj in Šfitness sta šele zametka. Program in ekipa se dnevno širita in tako se bodo zainteresirani kmalu lahko spoznali z obdelavo usnja, knjigovezništvom in podobnimi izdelovalskimi izzivi. Trenutno potekata natečaj za najboljšo pelerino iz nakupovalnih vrečk in delavnica šivanja za moške, pripravljamo pa tudi novosti, zato spremljajte dogajanje na www.Anselma.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin