SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvezdica Zaspanka – nova knjigarniška lučka v Ljubljani

1

termometer

Na ta veseli dan kulture se bo po tradicionalni prireditvi Ljudje, prižgimo luč, prižgala še ena lučka - lučka nove knjigarne Zvezdica Zaspanka, ki domuje v stavbi Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Optimistična zgodba LGL in založbe Sanje Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) v sodelovanju z založbo Sanje odpira otroško knjigarno Zvezdica Zaspanka, ki si je za poslanstvo izbrala biti zavetnica najlepših knjig za otroke in druge mlade duhove. Nova knjigarna bo nadomestila vrzel po avgustovskem zaprtju otroške knjigarne Kres pod gradom. "Prostorov ne dajemo več v najem, knjigarno bomo upravljali sami, v partnerstvu z založbo Sanje, s katero smo skupaj prišli do ideje poimenovanja knjigarne Zvezdica Zaspanka. Osebno menim, da se to fino vklaplja v naš koncept Kraljestva domišljije," je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan.

Le nekaj mesecev po zaprtju knjigarne Kres pod gradom in v času padanja kupne moči je Korenčan prepričan o uspehu knjigarne, ki nastopa tudi v vlogi blagajne LGL. "Optimistično zastavljamo to zgodbo in verjamemo, da se lahko izide. Še več kot to, verjamemo v koncept kulturne industrije, ki s spremljevalnimi dejavnostmi lahko javnemu zavodu prinaša lastne prihodke, kar bo v tem času še pomembneje," je izpostavil Korenčan, ki stavi na čim kakovostnejši izbor knjig in drugačne oblike pospeševanja frekventnosti tega prostora.

Vrhunsko leposlovje za najmlajše ter izbrani naslovi za odrasle in tujce Da je sodelovanje z LGL z optimizmom ožarjena pot, je potrdila tudi glavna urednica založbe Sanje Tjaša Koprivec. "V knjigarno Zvezdica Zaspanka bomo zanesli vrhunsko leposlovje za najmlajše poganjke, pa odraščajoče poganjke tudi, postregli bomo z izbranimi naslovi za odrasle okuse in širili program, kakor bo veleval odziv bralcev," je skrbno domišljen knjižni izbor opredelila Koprivčeva in kot izjemno pomembno izpostavila še utripanje žive pripovedovalske sile pod taktirko Ane Duša, kar bo prostor naredilo vitalen, prekipevajoč.

Knjigarna Zvezdica Zaspanka tako postaja domovanje najodličnejših knjig, zgoščenk, risank in filmov za najmlajše bralce in najstnike, v knjižnem kotičku za odrasle bo poskusila zadovoljiti starše, hkrati pa bo na lokaciji tik ob spodnji postaji ljubljanske vzpenjače tuje obiskovalce, majhne in velike, nagovorila z jagodnim izborom prevodne literature. Kot je izpostavil direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, pri naboru knjig sodelujejo z vsemi slovenskimi založbami, saj je skupni cilj založbe in LGL kakovost knjig, izbor katerih narekujejo tudi knjižne nagrade in poznavalci – knjigarnarji. Prav res je na knjižnih policah Zvezdice Zaspanke opaziti veliko založbeno raznolikost, posebno pohvalo pa si zasluži knjižni kotiček s posebej izpostavljeno bero otroških knjig slovenskih avtorjev.

Ob nakupu mikrodonacija za Amnesty International Slovenija LGL in založba Sanje sta prisluhnila tudi klicu dobrodelnosti, saj se priključujeta zbiranju sredstev za izobraževanje mladih o človekovih pravicah v okviru Amnesty International Slovenija. V knjigarni Zvezdica Zaspanka, prav tako pa tudi v Hiši sanjajočih knjig v Ljubljani in Kamniku, bodo obiskovalci svoj prispevek namreč lahko namenili delovanju te človekoljubne organizacije, katere direktorica Nataša Posel je razložila sistem drobnega darovanja, ki veliko pomeni: "Kupec bo lahko ob plačilu knjige ali vstopnice naredil mikrodonacijo za Amnesty International. Izhodiščno povabilo bo 25 centov, saj vstopamo v leto, ko bomo praznovali 25. obletnico dela v Sloveniji, ampak znesek ni omejen."

Brezplačne ure pravljic Bilo je nekoč, in je še danes V novi knjigarni so se ob sredah med peto in šesto popoldne že začele brezplačne ure pravljic Bilo je nekoč, in je še danes, ki jim dušo vdihujejo pripovedovalci Pripovedovalskega Varieteja, že stari znanci promocije branja med najmlajšimi. "Pripovedovalci večinoma izhajamo iz pripovedovalskega kolektiva Za 2 groša fantazije, ki je deset let deloval na Radiu Študent. Letos je nehal delovati, Pripovedovalski Variete pa je podedoval velik kos teh pripovedovalcev. Večinoma bomo pripovedovali mi, vključevali pa bomo tudi pripovedi delavničarjev z naše pripovedovalske šole za odrasle," je razložila vodja programa Pripovedovalskega Varieteja Ana Duša in še dodala, da pripovedovalci prilagajajo program glede na število in starost otrok.

Lučka Zvezdice Zaspanke se prižiga na ta veseli dan kulture "Prepričani smo, da dediščina slovenskega ustvarjanja za otroke premore nekaj biserov in da smo mi tisti, ki jih morajo poveličevati, ohranjati, pospeševati vedenje o njih, kar lepo sovpada tudi z našimi predstavami, slaščičarno Sapramiška in knjigarno Zvezdica Zaspanka," je sklenil Korenčan in povabil na Krekov trg 2 v Ljubljani prihodnji ponedeljek. Prav na ta veseli dan kulture se bo po tradicionalni prireditvi Ljudje, prižgimo luč – ki nas še enkrat znova spomni na Franeta Milčinskega - Ježka, očeta Zvezdice Zaspanke – ob 18. uri prižgala še ena lučka, lučka knjigarne Zvezdica Zaspanka, ki bo za obiskovalce uradno odprla svoja vrata 3. decembra ob 18. uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin