Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 5. 2010,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 5. 2010, 12.25

8 let

Vlasta Nussdorfer: Mimo knjig preprosto ne morem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"V letu knjige si predstavljam, da bi morala biti širša ponudba knjig, ki bi jih država tudi za 3 evre ponudila mnogim, ki si jih sicer ne morejo privoščiti," trdi Vlasta Nussdorfer.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali, kakšen vtis je naredila na vas?

12. maja 2010 je bila na Belem obroču Slovenije uradna predstavitev knjige Katarine Nadrag Utopljene sanje. Pred časom sem zanjo napisala uvodne misli, sedaj sem jo ponovno prebrala in name je naredila še večji vtis. Je knjiga, ki bi jo morali prebrati vsi starši, pravzaprav vsi bodoči starši, pa tudi mladina na prehodu iz osnovne v srednjo šolo. Opisuje alkoholizem in njegove posledice za nič krive otroke, ki jih usodno zaznamuje. Pretresljiva pripoved, ki je žal del vsakdana marsikoga.

Katero knjigo (ali knjige) bi priporočili tudi drugim bralcem in zakaj?

Priporočila bi knjige Rachel Naomi Remen, med njimi Blagoslovi starega očeta. Zgodbe, ki zdravijo najgloblje strahove. Dotaknejo se nas, na življenje začnemo gledati drugače, spoznavamo, da so ljudje lahko boljši, kot smo verjeli, in življenje lepše in bogatejše. Je knjiga, ki jo v teh časih, ko na vsakem koraku srečujemo besede kriza, razpad vrednot, ... še kako potrebujemo.

Kaj menite o dandanes nadvse priljubljenih priročnikih?

Priročniki so lahko knjige, ki jih imamo vedno na knjižnih policah, čeravno vsak dan v naš svet vstopajo predvsem internet in številne strani, ki ponujajo pomoč. Mnogi priročniki nas sicer popeljejo v svet tisočerih možnosti in odprtih vprašanj, a mnogih odgovorov nikoli ne dobimo. Izkusimo jih z lastnim življenjem, celo z napotki, ki jih bogatijo le naše izkušnje. Kako uspeti, kako biti srečen, kako ..., kako ... Če knjiga lahko kakorkoli pomaga k pozitivnemu življenju, premiku v lastni duši in srcu, naj bo na polici. Tudi priročniki.

Se pri knjigah, ki vas zanimajo, raje odločite za nakup ali izposojo v knjižnici?

Vedno znova si rečem, da knjig ne bom kupovala, ker nimam več prostora zanje, a preprosto ne morem mimo njih. Mamijo me v izložbah, na obiskih knjigarn, ... Ne kupujem romanov, pač pa take, ki imajo trajnejšo vrednost. Rada imam različne knjige o modrostih, mislih velikih mislecev ...

Se vam zdijo knjige za 3 evre pravi način za dvig bralne zavesti Slovencev?

Vsekakor je za mnoge privlačna tudi cena. V letu knjige si predstavljam, da bi morala biti širša ponudba knjig, ki bi jih država tudi za 3 evre ponudila mnogim, ki si jih sicer ne morejo privoščiti. Bralno zavest bi to zagotovo dvignilo. Sicer pa se povečuje tudi obisk knjižnic, knjižnih klubov in knjigarn.

Branje knjig na internetu: DA ali NE in zakaj?

Ne morem mimo tega, da knjigo otipam, si ogledam naslovnico, jo vzamem s seboj kamorkoli, berem kadarkoli. Internet je sicer realnost in knjiga na njem najbrž bodočnost. A sama si tako rada privoščim, da v svojo knjigo tudi kaj zapišem, podčrtam, označim, narišem. Ko jo odprem, takoj najdem tisto, kar mi je bilo še posebej všeč. Internet mi tega ne more omogočiti.

Ne spreglejte