SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V K6/4 bodo Wikipedijo dopolnjevali s članki o pomembnih ženskah in povezanih temah

4

termometer

V K6/4 se bo danes začel Feministični WikiMaraton, s katerim želijo organizatorji osvetliti problem pomanjkanja člankov o pomembnih ženskah ter feminističnih in LGBTIQ temah na Wikipediji.

V treh dneh maratona bodo med 16. in 20. uro poskušali vpisati čim več člankov na omenjene teme.

Kot so zapisali na spletnih straneh proste enciklopedije, so na to problematiko v zadnjem času opozorile tudi tuje wikipiske, ki so s projekti, kot so Wikipedia:Meetup/globalwomen in Wikipedia:Meetup/Feminists Engage Wikipedia ter slovenski Wikipedija:WikiProjekt Ženske teme, zbrale več avtoric in jih spodbudile k vpisovanju člankov o ženskah in ženskih temah v Wikipedijo.

S projektom želijo podpreti vnose člankov o ženskah, ki so imele pomembno vlogo v javnem življenju lokalne ali širše skupnosti, ter vsebinah, ki se tako ali drugače vežejo na feminizem, študije spolov in queer teorijo.

Projekt Rewriting Wikipedia je po besedah organizatorjev pokazal, da na straneh proste enciklopedije manjkajo članki o številnih pomembnih umetnicah, znanstvenicah, političarkah in drugih poznanih ženskih javnih osebnostih, kar velja tudi za slovensko različico.

Tako bodo imeli iskalci težave z iskanjem besedil o ženskah, kot so Marjetica Potrč, Marina Gržinić, Duba Sambolec, Marina Abramović, Sanja Iveković, Yoko Ono, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir in Judith Butler, ter temah kot so LGBTIQ in Parada ponosa. Če članek obstaja, je pomanjkljiv, je razvidno iz zapisa na spletni strani projekta.

Ker je Wikipedija priljubljena in zelo obiskana internetna enciklopedija, ki bi zaradi svoje odprtosti lahko omogočila dostop do obsežnejšega gradiva ali vsaj osnovnih informacij o omenjenih temah, želijo organizatorji to platformo z omenjenim maratonom aktivirati in oplemenititi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin