Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
13.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 8. 2013, 13.19

8 let, 5 mesecev

Umrl je poljski dramatik Slawomir Mrožek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek je v 84. letu na svojem domu v Nici umrl priznani poljski dramatik in satirik Slawomir Mrožek.

Poljski dramatik in satirik Slawomir Mrožek je znan po tem, da je v delih predstavljal slabosti poljske povojne družbe. Med njegova najbolj znana dela spadajo zbirka kratkih zgodb Slon iz leta 1957 ter drami Tango (1965) in Emigranta (1974).

Mrožek je bil rojen 29. junija 1930 v poljskem mestu Borzecin. Sprva je svojo kariero začel kot novinar, nato pa ga je zaneslo v gledališče. Kot dramatik je razvil zanj značilen temačno-komični slog, zaznamovan z absurdom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 1963 je prvič zapustil Poljsko. Najprej je z ženo odpotoval v Italijo, kjer sta živela pet let, nato pa sta se preselila v Francijo. Poljske oblasti je dokončno razburil, ko se je leta 1968 v francoskem časopisu Le Monde s protestnim pismom odzval na invazijo sovjetskega bloka na Češkoslovaško. V Franciji je nato zaprosil za politični azil, leta 1978 pa je pridobil francosko državljanstvo.

Tri leta pozneje je v protest zoper državnemu prevratu generala Wojciechija Jaruzelskega začasno odklonil avtorizacijo objave njegovih knjig na Poljskem. Leta 1989 je zapustil Francijo, se preselil v Mehiko, leta 1996 pa se je vrnil na Poljsko, kjer je v Krakovu živel nekaj let, vmes pa si je dom našel še drugod po svetu. V Francijo se je vrnil leta 2008, kjer je v Nici živel vse do smrti.

Mrožkova dela so množično objavljali v francoščini, a jih je avtor pisal v rodni poljščini.

Leta 2003 je bil za svoj prispevek h kulturi nagrajen s francosko legijo časti.

Ne spreglejte