Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 30. 10. 2014, 13.28

8 let

Srhljive knjige za pravo vzdušje na noč čarovnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če si želite noč čarovnic malce začiniti z literaturo, vam ponujamo seznam klasične literature, ki ima malce grozljivega pridiha. Si upate stopiti v neznani svet duhov?

Paul Auster: Newyorška trilogija V enem temeljnih del ameriške literature 20. stoletja Auster predstavi New York v treh različicah klasične detektivske zgodbe kot tesnoben, nenavaden in osupljiv kraj.

Neil Gaiman: Coraline Coraline je večkrat nagrajeno delo ameriškega pisatelja in scenarista Neila Gaimana. V srhljivi pravljici za vse starosti glavna junakinja za zaklenjenimi vrati najde svet, ki je na prvi pogled podoben našemu, toda vsi prebivalci imajo namesto oči črne gumbe. Tam sreča svojo drugo mamo, ki hoče Coraline samo zase.

Patrick Sueskind: Parfum Pariške ulice v 18. stoletju smrdijo po gnoju, dvorišča po urinu, stopnišča po podganjih iztrebkih, kuhinje po pokvarjenem zelju in spalnice po umazanih rjuhah. Sredi teh vonjav se nekega vročega poletnega dne rodi Jean-Baptiste Grenouille – otrok brez lastnega vonja, a s čudežno občutljivim vohom. Začne se ena najbolj nenavadnih in osupljivih zgodb v sodobni literaturi.

Allan Edgar Poe: Propad hiše Usher Skoraj v vsaki knjigi ameriškega avtorja lahko najdete srhljivi element, a Propad hiše Usher se uvršča med njegove najboljše. Poe je mojster groze, ki jo črpa neposredno iz človekove notranjosti. Zgodba o Rodericku Usherju in njegovi mrtvi sestri ima enega od najbolj grozljivo šokantnih koncev.

Stephen King: Mačje pokopališče King je eden zmed najbolj znanih piscev grozljivk, po njegovih knjižnih predlogah so bili posneti številni filmi. V inteligentni srhljivki se Louis Creed z družino preseli v novo hišo, smrt hišnega mačka in pokopališče ljubljenčkov nedaleč stran pa sprožita nenavadne dogodke, ki družino Creed zaznamujejo za zmeraj.

Bram Stoker: Drakula Glavni lik romana iz leta 1897 je vampirski grof Drakula, ki je dobil številne filmske in televizijske upodobitve, a če želite doživeti srhljivi svet kultne ikone, se boste morali podati v branje knjige.

Miha Mazzini: Duhovi Za konec seznama še knjiga slovenskega avtorja Mazzinija. Zbirka kratkih zgodb Duhovi ima kljub naslovu le malo skupnega z nadnaravnimi pojavi. Duhovi, ki v enaki meri strašijo otroke in odrasle, so predstavljeni kot duhovi preteklosti in metafora notranjih strahov.

Ne spreglejte