Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija performans

Torek, 12. 11. 2013, 10.10

8 let

Ruski performer Pavlenski izpuščen na prostost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruske oblasti so v ponedeljek na prostost izpustile performerja Pjotra Pavlenskega, ki si je v protest proti zatiranju političnih pravic v Rusiji pribil testise na granitno kocko na Rdečem trgu.

Sodišče je namreč odločilo, da policijsko poročilo o dogodku ni ustrezno. Pavlenski je svoj protest pred Leninovim mavzolejem na Rdečem trgu izvedel v nedeljo. Potem ko so ga oskrbeli v bolnišnici, je noč preživel na policijski postaji. Policija ga je v ponedeljek privedla na okrajno sodišče, nato pa ga je nepričakovano izpustila na prostost.

"Sodišče je dokumentacijo vrnilo vodji policijskega okrožja Kitai-Gorod, da ga dopolni," je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass dejala predstavnica za stike z javnostmi tverskega okrajnega sodišča Jekatarina Korotova.

"Sodnik je odločil, da iz policijskega poročila ni razvidno, da bi Pavlenski zagrešil kaznivo dejanje," je povedal performerjev odvetnik Dinar Idrisov za televizijsko postajo Rain.

"Tako je dopustil možnost, da je bil proti Pavlenskemu sprožen proces, ne da bi prišlo do kaznivega dejanja. To pa pomeni, da so ga z Rdečega trga v pripor odpeljali nezakonito in brez kakršnekoli podlage," je še povedal odvetnik.

Policija je sicer Pavlenskega obtožila huliganstva zaradi preklinjanja v javnosti in poškodovanja lastnine. Če bo sodišče na podlagi popravljenega policijskega poročila umetnika spoznalo za krivega, mu sicer še vedno grozi, da bo moral 15 dni preživeti v zaporu. A to je po besedah njegovega odvetnika le malo verjetno.

Umetnik pa je za televizijsko postajo Rain povedal, da je želel predvsem opozoriti na neodzivnost ruske družbe na razvoj "policijske države" v Rusiji.

Sprva je protest nameraval izvesti sredi Rdečega trga, a je ta ograjen, saj postavljajo začasno drsališče. Zato se je moral premakniti bližje Kremlju. "Najtežje pri vsej stvari je bilo, da sem moral vse izvesti zelo na hitro," je dejal. V Rusiji so prav v nedeljo obeležili dan policije.

Pavlenski je javnosti znan tudi po tem, da si je v preteklosti protestno zašil usta.

Ne spreglejte