SiolNET. Trendi Kultura
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rožančeva nagrada Esadu Babačiću za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg

0,06

termometer

Esad Babačić
Foto: STA

Rožančevo nagrado letos prejme Esad Babačić za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg, ki je izšla letos pri Cankarjevi založbi. Nagrajenca so razglasili nocoj v Cankarjevem domu, podelitev nagrade pa bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Kot piše v obrazložitvi, Babačić z živostjo, angažiranostjo, z mehkobo velikega srca vnaša v slovensko esejistično krajino pisavo montaignovske vrste. Tej je sledil tudi Rožanc. Kot je še zapisala žirija, avtorjev ne družijo le iskrenost, solidarnost, njun proletarski Vodmat, temveč tudi njuna ljubezen do športa. O športu pišeta tako, "da občutimo igro, tovarištvo, eleganco nogometnega gola (Rožanc) in meta na koš (Babačić)", navaja STA.

Med finalisti za nagrado, ki jo podeljuje Društvo Marjana Rožanca, so letos bili še Kozma Ahačič z zbirko esejev Kozmologija, Mojca Pišek z esejistično zbirko Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali, Tadej Meserko s knjigo Najprej kultura, potem zdravje in Uroš Zupan s knjigo Arheologija sedanjosti: eseji o knjigah, književnosti in še čem, piše STA.

Žirijo so sestavljali Ifigenija Simonović (predsednica), Vlado Motnikar, Manca Košir, Jonatan Vinkler in Nada Šumi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin