Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.57

8 let

PRELISTANO: Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Presunljivo in razsvetljujoče doživljanje izraelsko-palestinskega spora izpod peresa novinarja Erika Valenčiča, ki je v Gazi spoznal drugačno resnico, kot jo predstavljajo vodilni svetovni mediji.

Avtor: Erik Valenčič Založba: Pasadena, 2011 Cena: 24,90 €

Valenčič v knjigi razgrne svojo večletno povezanost z Gazo. Spregovori o svoji prvi poti proti Gazi leta 2004, ko je kot varnostna grožnja Izraelu ostal v centru za odstranjevanje tujcev na letališču v Tel Avivu. Leta 2010 je Gaza poiskala njega – z invalidnimi palestinskimi otroki na zdravljenju v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani. Končno pa mu je v Gazo uspelo tudi vstopiti (iz Egipta) v letih 2010 in 2011 in tam preživeti dvakrat po en mesec, ko je kljub stalni nevarnosti Gaza postala njegov drugi dom.

Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva je zmes osebnega doživljanja, izsekov medijskega poročanja in verodostojnih virov ter zgodovinskih, političnih, kulturnih in družbenih dejstev o zasedenem palestinskem ozemlju, ki ga Valenčič upravičeno imenuje največje koncentracijsko taborišče v zgodovini tovrstnih zločinov zoper človeštvo. Na slabih 400 kvadratnih kilometrih se stiska že skoraj dva milijona beguncev, ki se utapljajo v lastni kanalizaciji in jim zmanjkuje pitne vode. Gospodarstvo in infrastruktura sta opustošena, prebivalstvo pa stalna tarča poniževanja in ustrahovanja. Pobijanje palestinskih otrok, uničevanje hiš, šol in zdravstvenih ustanov ter onemogočanje uvoza najnujnejših življenjskih potrebščin so v Gazi vsakdan, prav tako stalno izraelsko bombandiranje Gaze in streljanje ob meji. V času, ko se svet utaplja v gospodarski krizi, ki jo je v uničevalnih razsežnostih že davno nazaj Gazi namensko zadal Izrael, humanitarna kriza palestinskega ljudstva ostaja spregledana v očeh vodilnih svetovnih medijev, seveda po nareku Izraela, ki z visoko izurjenimi vojaškimi silami in najmodernejšim orožjem obvladuje Gazo, ozemlje, prenaseljeno z begunci, od katerih je več kot polovica otrok. In kjer domuje terorizem – pa ne le med privrženci palestinskega Hamasa, ampak tudi med izraelsko vojsko, ki sistematično povzroča trpljenje in škodo Palestincem.

Zgodbe, ki kalijo brezmadežnost Izraela, skozi Valenčičevo osebno izkušnjo pričajo o gospodarski, politični, socialni, kulturni in akademski blokadi Gaze, kjer ljudje kljub vsemu zlu uspevajo ohranjati življenjsko voljo in sanjajo o miru, koncu revščine in dostojanstvenem življenju na svobodnem ozemlju, kar se trenutno zdi svetlobna leta daleč.

Ne spreglejte