Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2012,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 15. 5. 2012, 14.26

8 let

PRELISTANO: Izkazana ljubezen ljudstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Presenetljiv pripovedni vrtinec, vpet v le malo poznan zgodovinski okvir ruske državljanske vojne, je poseben prav toliko kot Sibirija, ki gosti brezčasno odo ljubezni v različnih pojavnih oblikah.

Avtor: James Meek Prevod: Dean Rajčić Založba: Sanje, 2011 Cena: 33,95 evra

Piše se leto 1919 in ruska državljanska vojna pustoši tudi po odmaknjenih kotičkih Sibirije, kjer si življenjski prostor delita poražena češkoslovaška legija, željna vrnitve v domovino, in globoko verna sekta skopljencev. Prebivalce naselja Jazik bolj kot vojna razburka prihod pobeglega kaznjenca Samarina, ki trdi, da beži pred ljudožerskim sokaznjencem iz arktičnega kazenskega taborišča. "Sel iz bolj normalnega sveta" ne vzbuja le zanimanja skupnosti, ampak tudi poželenje – in to božanske "vdove" z grenko življenjsko zgodbo, ki kljub neodobravanju poročnika Mutza in vodje sekte Balašova kaznjenca vzame pod svojo streho. Smrt tamkajšnjega šamana pa v skrivnostno mrežo dogajanja zaseje sovražnost, sumničenje in strah domačinov, odločenih, da razkrijejo tujčevo uganko, ki se plete že vse od leta 1910.

Bralec je vržen v negostoljubno sibirsko tajgo, ki jo v vsej njeni krutosti na eni in lepoti na drugi strani izriše izjemno slikovit Meekov jezik, zaznamovan z ruskim izrazoslovjem. Znova in znova presenetljiv vrtinec zgodbe, ki ga usmerjajo vojna, verski fanatizem, umor in kanibalizem, spretno narekuje brezčasna moč ljubezni. Roman postavi na tehtnico osebno ljubezen in naklonjenost do bližnjih ter revolucionarno ljubezen, predanost državi in višjim idealom, kjer "ni prostora za kakršnokoli romantiko, sentimentalnost, prevzetost ali navdušenje".

James Meek, britanski pisatelj in novinar, ki je za Guardian pronicljivo poročal o vojni v Iraku, čečenskem konfliktu, ravnanju z zaporniki v Guantanamu in znižanju davkov za najbogatejše Britance, je bil za roman Izkazana ljubezen ljudstva leta 2005 nominiran za Bookerjevo nagrado, leto pozneje pa se je ovenčal s prestižno britansko nagrado Ondaatje in nagrado Škotskega umetniškega sveta za knjigo leta 2006.

Ne spreglejte