Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
14.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 4. 2014, 14.11

8 let, 5 mesecev

Moma pod plazom kritik zaradi prenove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Newyorško Momo je zajel val kritik, ko so se odločili, da jo razširijo in ob tem podrejo sosednjo stavbo, kjer je nekoč domoval Ameriški muzej ljudskih umetnosti.

Kritiki načrtov prenove tudi menijo, da se direktor Glenn Lowry s svojo vizijo, kako naj bi muzej deloval po prenovi, oddaljuje od njegovega osnovnega poslanstva.

Muzej MoMA so leta 1929 ustanovili kot izobraževalno ustanovo, ki bi se osredotočala na moderno umetnost, odtlej pa je postala ena največjih muzejev na svetu, ki se ponaša z deli ustvarjalcev, kot sta Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Jackson Pollock in Frida Kahlo.

Lansko leto so v muzeju predstavili načrt prenove in širitve muzeja MoMA, ki naj bi postala "najbolj gostoljuben muzej v New Yorku, ki bi obiskovalce in umetnost povezoval kot še nikoli do zdaj".

Načrtom, ki so vključevali rušenje sosednje zgradbe, so se uprli številni arhitekti, iz Mome pa so po premisleku januarja sporočili, da prenove ni mogoče izpeljati, ne da bi porušili sosednjo stavbo, ki jo je muzej kupil leta 2011.

"Ker bi nekdanja stavba Ameriškega muzeja ljudskih umetnosti izgubila svojo identiteto, hkrati pa bi morala Moma znatno spremeniti svoj začrtani program, je rešitev stavbe nemogoča," so sporočili iz Mome. Ko bodo končali prenovo, bo Moma pridobila 30 odstotkov več prostora, kamor bodo postavili dodatne razstavne prostore, vhodno halo ter novo galerijo s steklenimi stenami, ki bo namenjena sodobnim umetnostim.

Direktor Mome razume občutke, ki jih je rušenje vzbudilo v skupnosti, a "včasih moraš sprejeti resnično težke odločitve, če meniš, da so pravilne".

Prenova muzeja MoMA konačana do leta 2018? Pod vodstvom Lowryja, ki je na čelu muzeja od leta 1995, je bila Moma podvržena velikim spremembam, med drugim pa ji je uspelo podvojiti letni obisk na tri milijone. Še pred tokratno razširitvijo je že razširila svoje prostore z 8000 na 12.000 kvadratnih metrov.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, se je od leta 1995 precej povišala tudi cena vstopnice – z osem na 25 dolarjev (s 5,8 na 18,1 evra).

Prenovo muzeja MoMA naj bi končali do leta 2018 ali 2019.

Ne spreglejte