Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
18.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 28. 11. 2013, 18.07

8 let, 5 mesecev

Letošnja Performa o fetiših v sodobni družbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
S projekcijo videov se bo danes v Mariboru začel 18. festival sodobnih performativnih praks Performa.

Po besedah koordinatorke festivala Petre Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra Maribor so letos v ospredje osrednjega dela programa postavili fetišizem v sodobni družbi.

Na letošnjem festivalu bodo Aleksandra Saška Gruden, Nataša Berk, Mario Grubišić, Janja Rakuš, Borut Wenzel in Polona Poklukar v obliki performansov, umetniških intervencij, razstav, videa in instalacij prikazali svoje videnje fetišizma in poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj so sodobni fetiši in kakšno mesto imajo v družbi.

Performa se bo že peto leto zaporedoma začela s sekcijo Video: performa drevi v galeriji Media Nox. Selektorica letošnje je Jasmina Založnik, ki je pod skupnim naslovom (Pre)gibati zbrala štiri videodela, dve videoinstalaciji in en performans, "ki tvorijo kakofonijo jezikov, podob, estetik, pristopov, čutnega, inteligibilnega".

V okviru tridnevnega dogajanja, namenjenega ljubiteljem sodobnih umetniških praks, bodo med drugim pripravili televizijsko okroglo mizo z Rudijem Klanjškom, Blažem Ulesom, Aljažem Jelenkom ter moderatorjem Zoranom Medvedom. Že tretje leto se bo nadaljevala tudi serija predavanj, ki je letos izjemoma doživela premiero že septembra pod okriljem trienala sodobnih umetnosti U3 v Ljubljani.

Neuradno se je Performa začela že prejšnji teden z ulično plakatno akcijo mariborske provokativne avantgardistke Nataše Berk. Vzporedno se odvija festival Drugajanje, ki poskuša mariborskim dijakom približati sodobno gledališče in ples.

Ne spreglejte