Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 13.50

8 let

Kraljevi orkester Concertgebouw za sklep Ljubljana festivala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama se bo drevi ob 20. uri v Cankarjevem domu sklenil 62. Ljubljana festival.

Orkester, ki velja za najboljšega na svetu, bo nastopil pod taktirko šefa dirigenta Marissa Jansonsa. Kot solist bo nastopil pianist Jean-Yves Thibaudet. Zazvenela bo glasba Brahmsa, Šostakoviča in Ravela.

Kraljevi orkester Concertgebouw je bil ustanovljen leta 1888 kot Orkester Concertgebouw, ob stoletnici njegovega delovanja so mu nadeli še ime Kraljevi. Kritiki vedno znova hvalijo njegov edinstveni zvok, ki ga jasno razlikuje od drugih orkestrov, omenjajo "žametna godala", "zlata trobila", barva pihal je "izrazito osebna".

Orkester šteje 120 članov, v vsej svoji zgodovini pa je imel le šest šefov dirigentov, ki so močno vplivali na njegov razvoj. Predzadnji je bil Riccardo Chailly, ki je na Ljubljana festivalu gostoval lani z Gewandhaus Orkestrom Leipzig, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Jansons je šef dirigent orkestra od leta 2004. V Sankt Peterburgu je študiral violino in dirigiranje. Študij je nadaljeval pri Hansu Swarovskem na Dunaju in Herbertu von Karajanju v Salzburgu. Bil je glasbeni direktor Filharmoničnega orkestra v Oslu ter reden gost Berlinskih in Dunajskih filharmonikov, Londonskega filharmoničnega orkestra, pa tudi drugih vodilnih orkestrov v Evropi in ZDA. Med letoma 1997 in 2004 je bil glasbeni direktor Pittsburškega simfoničnega orkestra, leta 2003 je bil imenovan za glasbenega direktorja Bavarskega radijskega simfoničnega orkestra.

Francoski pianist Thibaudet je študiral na pariškem konservatoriju pri Aldu Ciccoliniju. Je dobitnik najvišjih francoskih priznanj, ki jih podeljujejo na področju umetnosti. Njegova kariera je dolga več kot 30 let in je zapisana na več kot 50 albumih pri založbi Decca, za katere je prejel številne nagrade. Sodeloval je z mnogimi priznanimi orkestri. Odlikuje ga redka sposobnost združevanja poetičnega glasbenega pristopa z izjemno tehnično sposobnostjo.

Na letošnjem festivalu so sicer, kot so na nedavni novinarski konferenci povedali organizatorji, našteli 50.000 obiskovalcev. Sodelovalo je okoli 250 umetnikov iz približno 40 držav.

Ne spreglejte