Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 7. 2014, 12.09

8 let

Na ljubljanskem festivalu filharmonija iz Torina z delom Sofije Gubajdulina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Filharmonija gledališča Teatro Regio iz Torina bo drevi v Slovenski filharmoniji poustvarila delo Warum? (Zakaj?) za flavto, klarinet in godalni orkester ruske skladateljice Sofije Gubajdulina.

Skladba je nastala tudi po naročilu Ljubljana festivala, v okviru katerega bo prvič izvedena v Sloveniji. Na programu bodo še Bachova dela. Pred koncertom bo skladateljico mogoče spoznati na okrogli mizi.

Sofija Asgatovna Gubajdulina je eno največjih ruskih skladateljskih imen druge polovice 20. stoletja. Prvo glasbeno izobrazbo je prejela v Kasanu, nato je študirala kompozicijo na moskovskem konservatoriju. Šele ko je bila njena orkestralna skladba Stupeni nagrajena v Rimu, so jo opazili tudi doma.

Pravi preboj na Zahod je doživela s pomočjo slovitega violinista Gidona Kremerja, ki je v začetku 80. let na zahodnih koncertnih odrih velikokrat izvedel njen violinski koncert Offertorium. Kritike so bile vselej odlične in sledila so številna naročila.

Leta 1992 se je Gubajdulina preselila v Nemčijo, postala je članica Akademije umetnosti v Berlinu, Svobodne akademije umetnosti v Hamburgu in Kraljeve švedske glasbene akademije v Stockholmu. Je častna profesorica za kompozicijo na konservatorijih v Kasanu, Pekingu in Tianjinu.

Njena skladba Zakaj?, ki jo bo mogoče slišati nocoj, je nastala po naročilu festivalov v Ljubljani, Emilii Romagni, Ravellu in na Kanarskih otokih ter Dresdenske državne kapele, Sinfoniette Amsterdam, mednarodnega pianističnega festivala Brescie in Bergama in Fundacije Arena iz Verone.

Pod vodstvom estonskega dirigenta in violinista Andresa Mustonena bosta kot solista nastopila flavtist Massimo Mercelli in klarinetist Riccardo Crocilla. Na programu so še dela velikega baročnega skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. Kot so sporočili s festivala, je Gubajdulina namreč umetnica, ki pogosto analizira in proučuje njegovo glasbeno zapuščino.

Filharmonični orkester Gledališča Regio iz Torina je bil ustanovljen leta 2003. Sestavljajo ga glasbeniki, ki sicer igrajo v opernem gledališču. Že v prvih letih delovanja je vzbudil pozornost pri občinstvu in kritikih zaradi zanimivih in posebnih programov ter skladb, ki jih izvaja. Glavno pozornost posveča literaturi 19. in 20. stoletja, pri tem pa posrečeno združuje klasično in tako imenovano crossover glasbo.

Ne spreglejte