Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
14.18

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Založba UMco

Torek, 11. 2. 2014, 14.18

11 mesecev, 3 tedne

Knjigi s področja prehrane, o katerih se bo govorilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V založbi UMco sta izšli dve novi knjigi s področja prehrane, ki nadaljujeta vsebinsko in uredniško politiko založbe.

Mastna laž s podnaslovom Grenka resnica o sladkorju avtorja dr. Roberta H. Lustiga je izšla kot 16. naslov v knjižni zbirki Preobrazba. Urednik knjige dr. Samo Rugelj je o knjigi povedal: "Mastna laž ni nadaljevanje tudi v Sloveniji zelo uspešne knjige Paleorecept, ampak nek dopolnjen pogled na sodobno prehrano, na problem debelosti, na problem presnovnega sindroma."

Dr. Robert Lustig je priznani ameriški endokrinolog in specialist za otroško debelost in "kot tak je primeren avtor, saj je združil znanstvena dognanja s tega področja, po drugi strani pa to zapakiral v zelo bralno knjigo. Knjiga je doživela izjemen odziv v angleških časopisih," je nadaljeval Rugelj. V založbi upajo, da bo tudi med Slovenci dobro sprejeta in pomagala komu rešiti težavo presnovnega sindroma. Lustig pa je zelo popularen tudi na YouTubu. Njegovo zanimivo predavanje o sladkorju ima štiri milijone ogledov.

Branko Gradišnik, prevajalec knjige in strokovni sodelavec, je knjigi še dodal, da ima "knjiga en poseben efekt, saj sem med prevajanjem le-te nehal uporabljati sladkor".Na hrbtni strani knjige pa je Gradišnik zapisal: "Sladkor je nasladilo. V preobilju naslade se toleranca postopno viša, dozo je treba za isti učinek večati in večati, in ta mehanizem povzroči zasvojenost. Usodna razlika od drugih drog je v tem, da od sladkorja ni mogoče strogo abstinirati."

Klemen Rojnik, dr. znanosti s področja farmacije in izjemen amaterski triatlonec, ki s področja prehrane spremlja podobne knjige in je poudaril, kako je bila zanj pomembna ugotovitev, da njegovo telo potrebuje tudi maščobe. "Dogma, kolikor kalorij vneseš v telo, jih moraš potem tudi pokuriti, ne velja. Telo lahko nekaj časa podhranjuješ, a potem se enkrat zaustavi. Mislim, da je knjiga noviteta na področju širšega razmišljanja." Maščobe in sladkor je Rojnik primerjal z vrsto goriv, pri čemer so maščobe obnašajo podobno kot pri gorenju oglje, ogljikovi hidrati pa kot papir.

Drugo knjigo avtorice Tonie Reinhard Superživila je predstavila urednica slovenske izdaje Renate Rugelj. Nekatera živila so tako koristna za nas, da jih imenujemo superživila. Zanje je značilno, da so bogat vir pomembnih hranil, ki so nujna za naše zdravje in blagostanje. Katera so ta živila? Kako lahko iz njih dobite čim več? Ali res tudi čokolada in kava spadata med superživila? S pomočjo nutricistke Alje Dimic sta poskušali dogovoriti na ta vprašanja, na koncu pa dodali, da je "posebnost te knjige, da med drugim predstavlja v večini živila, ki koreninijo na naši zemlji".

Ne spreglejte