Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 5. 12. 2014, 11.13

8 let

I Fear Slovenia bo premierno predstavljena na festivalu v Kinu Šiška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premiera plesne predstave I Fear Slovenia je le eno v nizu sodobnih scenskih del, ki jih bodo v Kinu Šiška predstavili na slovensko-avstrijskem festivalu at.Šiška!.

Avstrijsko-slovenski festival sodobnih scenskih umetnosti bo do 8. decembra tudi letos potekal v Kinu Šiška.

Potem ko se je včeraj, 4. decembra, s predavanjem oziroma performansom Etika umetnosti (The Ethics of Art) svetovno priznanega plesnega dramaturga Guya Coolsa začel festival at.Šiška!, za danes, 5. decembra, napovedujejo premiero plesne predstave I Fear Slovenia avtoric Leje Jurišič in Petre Veber.

Po premieri se bo mogoče še zabavati in plesati na Dance Karaoke avstrijskega koreografa Willija Dornerja.

Tradicionalni polinezijski plesi za kritiko današnjega sveta V soboto 6. decembra, bo na ogled plesna predstava Vojna (WAR) Amande Piña in Daniela Zimmermanna. Projekt je oster komentar aktualnih političnih dogodkov, ki ga avtorja izpeljujeta skozi tradicionalne polinezijske plese. Te so obnovili na Velikonočnih otokih med letoma 1980 in 1990.

Konec s plesnim filmom v živo

Festival at.Šiška! se bo 8. decembra končal s koreografskim filmom v živo, in sicer pod naslovom Deep Dish Crisa Haringa v izvedbi Liquid Loft.

Gre za večerjo, ki se sprevrže v pustolovsko vožnjo skozi dimenzije mikro in makro kozmosa ter skozi vzporedne svetove organskih objektov. Plesna predstava kot filmska produkcija, ki nastaja pred našimi očmi, vzbuja metafore baročnih vrtov, zemeljske užitke in neizbežen propad. Hrepenenje in radovednost praznujeta svojo lastno minljivost.

Načini gledanja V času festivala poteka tudi delavnica pod naslovom Načini gledanja, na kateri bosta Guy Cools ter slovenska plesalka in koreografinja Mala Kline udeležence prek praktičnih in fizičnih vaj popeljala k svojemu umetniškemu raziskovanju ter praksi. Ukvarjala se bosta z različnim načini gledanja in poslušanja podob, ki živijo v naših sanjah in v spominu naših teles.

Etična dimenzija delavnice se bo udejanjala v iskanju načinov za vzpostavljanje dialoga med posameznim telesom in njegovim okoljem ter zmožnostmi dialoga, da preobrazi oba udeleženca.

Pobuda za festival je prišla z Dunaja Angažirani festival, na katerem se predstavljajo slovenski in avstrijski umetniki ter umetnice s predstavami, predavanji in delavnicami, je nastal na pobudo dunajskega Tanzquartier, Kina Šiška in INTPA – International Net for Dance and Performance Austria.

Cena vstopnice za posamezne dogodke je dva evra.

Ne spreglejte