Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
14.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 14.27

7 let, 12 mesecev

Hčerka Sylvie Plath bo izdala knjigo materinih risb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Frieda Hughes bo septembra izdala zbirko risb, ki jih je njena mati Sylvia Plath narisala v petdesetih letih prejšnjega stoletja, na začetku zakona s Tedom Hughesom.

Petdeset let po smrti pesnice in pisateljice Sylvie Plath bodo tako na ogled v knjižni obliki tudi njene risbe, ki po besedah njene hčerke, 53-letne Friede Hughes, dokazujejo, da je imela pesnica tudi risarski talent.

Okoli 40 risb je svojima otrokoma, Friedi in Nicholasu, ki sta v času samomora Sylvie Plath spala v sosednji sobi, podaril njun oče Ted Hughes. Hughes je umrl leta 1998, 11 let pozneje pa si je življenje vzel njegov sin Nicholas. Frieda je tako postala edina lastnic risb svoje mame, v intervjuju za Time pa je dejala, da se je za prodajo odločila, ko je dopolnila petdeset let. Po njenih besedah se namreč ljudje takrat začnejo poslavljati od svojih stvari, hkrati pa je dodala, da bi verjetno, če bi imela družino, risbe zapustila otrokom.

Tako pa je dela, ki jih je Sylvia Plath večinoma narisala na medenih tednih v Parizu in Benidormu, večinoma prodala že pred dvema letoma, ko so bila prvič razstavljena v londonski galeriji. Zase je obdržala zgolj portret svojega očeta.

Čeprav je Sylvia Plath najbolj znana po svoji temačni poeziji in zbirki Ariel, je do svojega 20. leta premišljevala o slikarski karieri. Ko so bile slike, ki bodo letos izšle v knjižni obliki, prvič na ogled javnosti leta 2011, so jih številni kritiki, tako kot njeno poezijo, psihoanalizirali. V Independentu so zapisali, da slike skrivajo njeno temačno plat, ter da gre za "vljudna" dela dobro vzgojene avtorice. Pri Economistu niso bili navdušeni, saj so zapisali, da so risbe prazne, hladne in prelahke.

Drugače so menili pri Guardianu, kjer so zapisali, da gre za ganljivo zbirko, ki ponuja svež vpogled v žensko, po kateri je nastal mit. Risb namreč ne moremo primerjati s poezijo, niti z romanom Stekleni zvon. "S temi slikami vidimo tretjo različico Sylvie Plath."

Tudi njena hčerka Frieda, ki je sicer sama prav tako pesnica in slikarka, dolgo časa ni vedela, kako nadarjena slikarka je bila njena mama. Dolgo časa je predvidevala, da je svoj talent za risanje podedovala po očetu, ki je veliko skiciral, a šele ko sta z bratom dobila risbe svoje mame, je ugotovila, da je za risanje očitno nadarjena cela družina.

Ne spreglejte