Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
7. 1. 2014,
13.35

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rijksmuseum

Torek, 7. 1. 2014, 13.35

4 leta, 9 mesecev

Evropa je pripravljena na poletne velike skulpture

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Monumentalno delo ameriškega kiparja Alexandra Calderja bo zasedlo svoje mesto v vrtovih muzeja Rijksmuseum. Skulpture LeWitta pa bodo na prostem zaživele tudi na Švedskem.

V poletnem kiparskem vrtu amsterdamskega muzeja Rijksmuseum bodo junija 2014 odprli razstavo 20 velikih kipov ameriškega kiparja Alexandra Calderja. Postavitev nastaja v sodelovanju z newyorško Calderjovo fundacijo, s pomočjo katere bodo zbrali umetnikova dela iz različnih javnih in zasebnih zbirk po Evropi in Ameriki. Kustos razstave bo gost, Alfred Pacquement, nekdanji vodja Musée d'Art Modern iz pariškega Pompidouja.

Razstava na prostem je druga v seriji letnih mednarodnih kiparskih predstavitev, ki jih prirejajo v vrtovih amsterdamskega muzeja.

Ameriški minimalist pod milim nebom To poletje pa veliko kiparsko razstavo na prostem napovedujejo tudi na Švedskem, kjer se bo prvič pod milim nebom s svojim delom predstavil ameriški konceptualist in minimalist Sol LeWitt. Njegovo delo 9 stolpov bo umeščeno v arhitekturno-oblikovalski center Kivik Art Center na jugovzhodu Švedske.

Kivik Art Center je arhitekturno-kiparski park, v katerem pa bo svoj prostor po novem našla tudi instalacija LeWitta, ki po mnenju kustosa in vodje omenjenega kulturnega centra Sune Nordgrena več kot spada tja. Nekdanji direktor norveške narodne galerije v Oslu je za The Art Newspaper še dodal, da gre za prvo LeWittovo predstavitev na prostem v regiji.

Skulptura bo v obliki kubusa, narejenega iz tisoč barvnih in svetlobnih zidakov, ki se nanašajo na umetnikova predhodna dela.

LeWitt je koncept za delo 9 stolpov zasnoval tik pred svojo smrtjo leta 2008. Nordgren temu dodaja zgodbo še enega ameriškega umetnika, minimalista Jena Highsteina, ki je tik pred svojo smrtjo stopil v stik z Nordgrenom ter mu zatrdil, da ima idejo za delo, ki spada prav v Kivik. To so nato izdelali posthumno, po navodilih, ki jih je umetnik poslal tik pred smrtjo. "Gre za unikaten kip. Veseli me, da smo ga zgradili," je še izjavil Nordgren.

Park skulptur bodo v Kiviku že osmo leto zapored spet odprli to poletje.

Ne spreglejte