Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2009,
8.41

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 28. 4. 2009, 8.41

7 let

Dragulj iz Medine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Knjiga, ki vas bo popeljala "na potovanje v preteklost, v daljni, neizprosni, eksotični svet žafrana, mečevanja, puščavskih nomadov, barvitih halj in s kano očipkanih in nadišavljenih rok".

Avtorica: Sherry Jones Založba: Učila, 2009 Cena: 29,90 eur

Lahkoten ljubezenski roman opisuje dogajanje v sedmem stoletju v deželi Hidžaz na zahodu Saudove Arabije, nedaleč od obale Rdečega morja. Glavna protagonistka in pripovedovalka zgodbe je mlada Ajša, hči bogatega trgovca iz Meke. Starši jo pri rosnih letih oddajo v zakon preroku Mohamedu, ker pa je sprva še premlada za poroko, ostane doma pri starših. Ajša medtem hrepeni po prostosti in si neprestano predstavlja kako bosta s prijateljem Safvanom nekoč svobodno jezdila po puščavi.

Ajša po obredu postane prerokova žena in se preseli v njegov skromen dom. Že od začetka zgodbe je jasno, da je njegova ljubljenka in to se ne spremeni niti na koncu. Z njo je zelo potrpežljiv, nauči je celo mečevanja, Ajši pa pozornost nepopisno prija. Težave se pojavijo, ko v hišo pride druga ženska. Mohamed se ponovno poroči in Ajša postane na svojo "sestro" zelo ljubosumna. Boji se, da ne bo več Mohamedova ljubljenka, da bo nanjo popolnoma pozabil, zato se na vso moč trudi zagreniti življenje novih žena. To se dogaja skozi celoten roman, Ajša pa si vseskozi želi postati hatun, prva žena harema, saj bi si le tako zagotovila svobodo.

Njen zakon s prerokom pa ni vedno cvetoč. Čez čas sama začuti, da je pripravljena tudi na prvi telesni, kar nekajkrat mu na to tudi namigne, vendar se ji poskusi vedno ponesrečijo. Pogosto zato izbere popolnoma neprimeren čas - ko se Mohamedovi privrženci bojujejo proti nasprotnikom islama. Ko je Ajša že povsem na robu obupa, jo v skušnjavo spravi še prijatelj iz otroštva, Ajsuf. Skupaj pobegneta, vendar jo okoliščine pripeljejo nazaj k Mohamedu.

Odzivi islamskega sveta so bili ob izidu omenjene knjige po vsem svetu zelo burni. Sporno je predvsem opisovanje žensk kot upornic in spletkark, ki nikakor ne sodijo v islamski svet. Prav tako je neprimerno opisovanje Mohamedove šibkost do žensk in izraba islama kot vere za politične namene. Tudi nadvlada, ropanje, pridobivanje moči s porokami hčer sovražnikov in korist videnj v lasten namen so nasprotje omenjene islamske vere.

Knjigo po odzivih pogosto primerjajo z znanim Rushdijevim delom Satanski stihi, zaradi katerih se pogosto vprašamo, kako tanka je meja med vero in svobodnim govorom.

Ne spreglejte