Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2015,
10.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 12. 6. 2015, 10.14

7 let, 12 mesecev

Borštnikovo srečanje: od Iliade do Jugoslavije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Festival Borštnikovo srečanje bo letos že 50. potekal med 15. in 25. oktobrom. Selektorica Amelia Kraigher je v tekmovalni program uvrstila deset predstav.

"Produkcija novih gledaliških uprizoritev v zadnji sezoni kaže, da se razmerje med produkcijami, nastalimi v Ljubljani, in tistimi zunaj nje še bolj nagiba v prid glavnega mesta," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala Amelia Kraigher. Med 115 uprizoritvami, ki si jih je ogledala, jih je 73 odstotkov nastalo v produkciji ali vsaj koprodukciji gledališč oziroma gledaliških producentov s sedežem v Ljubljani.

V tekmovalnem programu le štiri neljubljanske predstave Prikazana razmerja med Ljubljano in preostalo Slovenijo se odražajo v festivalskem izboru, saj so le štiri od desetih predstav v tekmovalnem programu v celoti neljubljanske. To so predstave George Kaplan v režiji Jake Andreja Vojevca in produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Hedda Gabler Mateje Koležnik in Drame SNG Maribor, Hlapci Sebastijana Horvata in Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu ter Gospa Bovary Yulie Roschina in SNG Nova Gorica.

Mateja Koležnik v tekmovalni program uvrščena z dvema predstavama SNG Drama Ljubljana je zastopana med drugim s predstavama Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana ter Grad Janusza Kice. V koprodukciji s SSG Trst je nastala predstava Čarobna gora Mateje Koležnik, z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom pa Iliada Jerneja Lorencija. Za nagrade Borštnikovega srečanja bosta tekmovali še predstava Evropa, monolog za mater korajžo in njene otroke v režiji Primoža Ekarta in produkciji zavoda Imaginarni in Cankarjevega doma ter mednarodna produkcija Trst, mesto v vojni režiserja Igorja Pisona in SSG Trst s partnerji.

Sezono zaznamovali stoletnica izbruha prve vojne in 70-letnica zmage nad fašizmom Pri izbranih predstavah gre po besedah selektorice, ki jo bo prihodnje leto zamenjala urednica kulturne redakcije časnika Večer Petra Vidali, za ambiciozne, večinoma velike uprizoritve z izrazitim režiserskim gledališčem ter zanimivo paleto izvirnih avtorskih interpretacij in pogledov. Sezono sta vidno zaznamovali stoletnica izbruha prve svetovne vojne in 70-letnica zmage nad fašizmom.

Začetek festivala z Meglo stoletja V okviru festivala bo na ogled še šest predstav spremljevalnega programa, medtem ko bo program Showcase, namenjen tuji strokovni javnosti, letos v celoti obsegal tekmovalne predstave. Festival bo odprl plesno-gledališki projekt 20th Century Fog – Megla stoletja v režiji Matjaža Zupančiča ter produkciji Zavoda En Knap v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Fokus posvečen Poljski Letošnji Fokus bo namenjen Poljski. Poleg dveh predstav iz Varšave bodo v mednarodnem programu po besedah umetniške direktorice festivala Alje Predan gostovale še produkcije Jugoslovanskega dramskega pozorišta iz Srbije, madžarskih gledališč Forte Tarsulat in Szkene Szinhaz ter nemškega centra ITI. Okroglo obletnico bodo zaznamovali z razstavo 50 let Borštnikovega srečanja. Letošnja novost sta tudi pogovora z najzvestejšimi obiskovalci festivala ter z ljudmi v zaodrju, ki ju bo vodil pisatelj Tone Partljič.

Ne spreglejte