Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2021,
19.30

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

nagrada booker Damon Galgut

Četrtek, 4. 11. 2021, 19.30

2 leti, 5 mesecev

Booker južnoafriškemu pisatelju za roman Obljuba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Damon Galgut | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prejemnik letošnje prestižne nagrade booker je južnoafriški dramatik in romanopisec Damon Galgut. 58-letni avtor je denarno nagrado prejel za roman The Promise (Obljuba).

 

Damon Galgut je bil za nagrado, vredno 50 tisoč funtov, nominiran že v letih 2003 in 2010 ter bil letošnji velik favorit. Roman Obljuba je njegov deveti roman in v njem opisuje zgodbo belopolte južnoafriške kmečke družine skozi štiri desetletja, od apartheida do sedanjosti. Kot piše na uradni spletni strani nagrade, so v pisateljevi močni zgodbi o razočarani družini in nemirni deželi podane brutalne čustvene resnice.

Predsednica žirije Maya Jasanoff je na slovesni podelitvi povedala, da roman združuje izjemno zgodbo in bogato zgodovino v neverjetno oblikovanem romanu. "Avtorju je uspelo združiti lastnosti odličnega pripovedovanja in odlične ideje."

Letošnji nominiranci za nagrado booker | Foto: Reuters Letošnji nominiranci za nagrado booker Foto: Reuters Naslov Obljuba se nanaša na obljubo, da bo temnopolta služkinja belopolte družine dobila hišo, v kateri živi, ​​in zemljo, na kateri stoji.

Na slovesni podelitvi v Londonu je predsednica žirije še dejala, da je vsem šestim romanom, ki so bili uvrščeni v ožji izbor, "skupen občutek za inovativnost" in da so "zelo poglobljeni". 

Za letošnjo nagrado booker je bil med drugim nominiran roman A Passage North šrilanškega pisatelja Anuka Arudpragasama, britanska pisateljica Nadifa Mohamed je bila v igri za nagrado z ganljivim romanom The Fortune Men. Med nominiranci so bili tudi trije ameriški avtorji - Richard Powers z romanom Bewilderment, Maggie Shipstead z Great Circle in Patricia Lockwood z romanom No One is Talking About This.

Lani je nagrado prejel škotski pisatelj Douglas Stuart za romaneskni prvenec Shuggie Bain, zgodbo o delavski škotski družini, ki jo zaznamujeta alkoholizem in revščina.

 

 

Ne spreglejte