Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
12.59

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič, Uroš Majerle, Igor Djilas

Natisni članek

okus po dobrem Žito Zlato polje Maestro rižota testenine recepti advertorial Okus po dobrem

Sreda, 18. 11. 2015, 12.59

2 meseca, 1 teden

VIDEO: Malo bolj zapletena rižota za sobotno kosilo

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič, Uroš Majerle, Igor Djilas

Tokrat je zadišalo po mediteranski kuhinji - najprej po slastnih testeninah z zelenjavo in piščancem, potem pa nas je pritegnil morski vonj sočne rižote.

Naša nagrajenka Nina se je na Janija in Saša obrnila s konkretno težavo: potrebovala je nasvet, kako pripraviti dve jedi: morsko rižoto in testenine z zelenjavo in piščancem.

Nič lažjega! Sašo in Jani sta hitro pobrskala po sestavinah in spet pripravila dve na videz vsakdanji jedi, ki sta dobili boljšo in boj okusno različico.

Kuhanje in mala šola rezanja zelenjave

Nini se je najprej posvetil razigrani Sašo, ki ji je že takoj na začetku napovedal, da ju čaka zabavna kuharska pustolovščina. Ni bila samo zabavna, delavnica je bila zelo poučna. Ker je bilo v testeninah veliko zelenjave, ki jo je bilo treba natančno narezati, je Sašo naši Nini najprej pokazal nekaj tehnik rezanja. "To pa ni preveč lahko," je najprej ponavljala. "Ti kar počasi, nikamor se ne mudi," sta jo bodrila oba naša kuharja.

 | Foto: In res, kocka za kocko, najprej paprika, potem še bučke in korenje. Nož je stekel, Nina pa je bila vedno bolj ponosna nase, saj ji je po vsakem rezu šlo bolje.

Vse drugo je steklo kot po maslu: piščančje meso sta na hitro prepražila, dodala vso zelenjavo, začinila z Maestrom in na koncu dodala na pol skuhane školjkice Zlato polje. Omako sta ves čas zalivala z jušnim fondom in nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine. Takoj je zadišalo, Nina pa je bila glavna pokuševalka. Še nekaj kapljic smetane za kuhanje, malo suhega peteršilja in Nina je dala zeleno luč: "Super je!"

 

Kako narediti doma pripravljeno jušno osnovo?

Govejo juho precedimo. V lonec, kjer smo kuhali juho, dolijemo vodo in skuhamo skupaj z zelenjavo, ki se je kuhala že v prvi juhi. Tako imenovana druga juha naj vre približno eno uro.

Takšno juho lahko shranimo v prazne kozarčke in postavimo v skrinjo. To je veliko boljša rešitev od jušnih kock.

 | Foto:

Malo bolj zapletena morska rižota, ki ti hitro zleze pod kožo

Jani je stvari malo bolj zapletel. "Rižoto bova pripravila malo drugače, kot smo vajeni doma - v dveh posodah. Vzame malo več časa, ampak je res vredno."

Tokrat je za svojo jed uporabil riž Arborio Zlato polje, ki je najbolj primeren za rižote. "Skuhan riž lahko za nekaj dni hranimo v hladilniku in ko nam prija rižota, samo pripravimo omako ter vanjo vmešamo že pripravljen riž. Kosilo je tako pripravljeno v 15 minutah."

 | Foto:

Osnova za pripravo rižote je namreč naslednja: riž vedno najprej skuhamo posebej v svoji kozici. Najprej ga prepražimo na olju, kateremu lahko dodamo tudi nasekljano čebulo, kuhamo počasi in sproti dolivamo tekočino (vročo vodo, vino, jušno osnovo).

Omako skuhamo posebej in šele na koncu vse skupaj premešamo, dodamo kakšno kapljico oljčnega olja ali masla in parmezan.

Jani je skupaj z Nino pripravil pravo morsko pojedino. V rižoto je dodal vongole, kalamare, kozice in škampe.

Koliko časa pražimo kalamare?

Kalamare vedno pečemo na zelo vroči ponvi brez maščobe. Kalamari so zelo hitro prepraženi. Dodamo nekaj kapljic oljčnega olja in ko začnejo pokati, so končani. Vse skupaj traja le kakšno minuto.

"Naučila sem se ogromno novih stvari!"

 | Foto:

Delavnica je bila res poučna, Nina jo je sklenila polna pozitivnih občutkov. "Preden sem prišla, sploh nisem vedela, kaj lahko pričakujem, ampak je bilo res super. Naučila sem se ogromno novih stvari," je bila navdušena Nina, ki si bo video doma večkrat zavrtela in tako jedi še enkrat skuhala tudi sama.

"Ko sta me vprašala, ali znam rezati čebulo, sem si mislila, da gotovo ne znam. Zrežem jo že, ampak ne pravilno," se je smejala. Zato je bila kratka učna ura pravilnega rezanja zelenjave več kot dobrodošla.

Novi kuharski triki, ki smo se jih naučili na četrti delavnici Okus po dobrem:

 | Foto:

- Jedi lahko zalivate z doma pripravljeno jušno osnovo.

- Rezanje zelenjave za začetnike: začnemo počasi. Jani začetnikom priporoča, naj režejo s konico noža.

- Zelenjavo v makaronih samo na hitro popražimo in pazimo, da se ne razkuha.

- Omako za testenine vedno lahko zalivamo z vodo, v kateri so se kuhale testenine. Ker vsebujejo škrob, bo jed zelo dobro povezala. Tako nastane pravi "šugo".

- Arborio riž Zlato polje je najboljša izbira za rižote.

- Pri morskih sadežih je treba zelo paziti s količino soli, saj so oklepi že sami po sebi lahko slani.

- Rižota naj po končanem kuhanju vedno nekaj minut počiva, šele nato postrežemo.


Preprosti in okusni ideji za kosilo po predlogu Janija in Saša

Testenine s piščancem in zelenjavo

 | Foto:

Sestavine:

400 g školjkic tri žita Zlato polje

300 g očiščenih piščančjih beder

1 sveža rdeča paprika

1 sveža rumena paprika

1 velik korenček

1 bučka

mešanica popra Maestro

čebula v granulah Maestro

česen v granulah Maestro

jušna osnova (zavremo 3 dl vode, dodamo dve veliki žlici mešanice za zelenjavne jedi Maestro ali jušne zelenjave Maestro, sol, poper)

curry Maestro

fino mleta sladka rdeča paprika Maestro

peteršilj Maestro

olivno olje

sladka smetana

sol

poper

parmezan

Postopek:

V visoko ponev zlijemo 1 dl olivnega olja. Ko se segreje, dodamo na kocke narezano piščančje stegno. Pet minut pražimo na vročem ognju, zmanjšamo moč do polovice, začinimo z eno žličko grobo mlete čebule Maestro in eno žličko česna v granulah Maestro, popramo ter rahlo solimo.

Ogenj spet povečamo in dodamo zelenjavo. Pražimo še pet minut, dodamo eno žličko curryja ter sladko papriko Maestro in peteršilj. Dodamo 1,5 dl jušne osnove ter na zmernem ognju v ponev s piščancem in zelenjavo dodamo testenine.

Dodamo tri ali štiri velike žlice vode, v kateri so se kuhale testenine. Zalijemo z 1,5 dl sladke smetane, po potrebi dodamo še kako začimbo, dosolimo ali zalijemo z jušno osnovo. Vse skupaj premešamo in kuhamo do želene gostote.

Ko so testenine kuhane (al dente), jih serviramo na globokem krožniku, dodamo malo suhega peteršilja Maestro (po želji tudi katerokoli suho začimbo Maestro: bazilika, origano, timijan, mediteranski mix...) in na koncu še sveže nariban parmezan.


Morska rižota

 | Foto:

Sestavine (za 4 osebe):

arborio riž Zlato polje 400 g

2 šalotki

4 lignji

4 škampi

4 kozice

100 g vongol

4 dl belega vina

1 bučka

3 dl pelatov

3 stroki česna

6 dl ribje osnove

parmezan

olivno olje

sol

poper

Postopek:

Na olivnem olju prepražimo nasekljano šalotko in dodamo riž.

Ko riž postekleni, zalijemo s 3 dl vina. Prevremo in zalijemo še s 3 dl ribje osnove, zavremo in odstavimo.

V drugi ponvi prepražimo narezane lignje in vse druge morske sadeže, dodamo nasekljan česen in zalijemo z 1 dl vina, prevremo in dodamo še pelate in preostalo ribjo osnovo. Zavremo in dodamo riž ter kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo olivno olje in parmezan ter postrežemo.

Fotogalerija
1 / 23

Jani in Sašo sta kuhala v kuhinji Bosch.

Ne spreglejte