V Trst prihaja Eataly, meka za ljubitelje italijanske kulinarike

Čez slab teden bodo v Trstu odprli podružnico trgovske verige Eataly, italijanske kulinarične uspešnice, ki je v desetih letih postala svetovni ambasador italijanskih prehrambnih izdelkov.

V Trst prihaja Eataly, meka za ljubitelje italijanske kulinarike
Foto: Reuters

Januarja 2007, torej pred natanko desetletjem, je italijanski podjetnik Oscar Farinetti v Torinu v nekdanji tovarni vermuta odprl prvo trgovino Eataly (v približnem prevodu Jejtalija).

Farinetti je želel "kakovostne italijanske prehrambne izdelke narediti dostopne vsem, po poštenih cenah ter v okolju, kjer lahko ljudje nakupujejo, okušajo in se učijo". Eataly tako ni le trgovina z živili, ampak vključuje tudi gostinske lokale, trgovske police pa so opremljene s podatki in pojasnili o živilih in izdelkih, ki jih nosijo.

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

Bliskovita širitev po vsem svetu

Torinski Eataly je v hipu postal uspešnica in kmalu so zamisel razširili čez lužo. Leta 2010 je Farinetti v partnerstvu s kulinaričnimi zvezdniki Lidio in Joejem Bastianichem ter Mariem Batalijem na Manhattnu odprl 4.600 kvadratnih metrov veliko trgovino, ki je obsedla Newyorčane. Še tedne po odprtju so se pred vhodom vile dolge vrste ljudi, ki so jo želeli obiskati.

Podružnice Eataly so do zdaj posejane že skorajda po vsem svetu od Japonske in Dubaja prek več ameriških mest do Sao Paula v Braziliji in več evropskih mest, v prihodnjih letih pa načrtujejo še več deset novih lokacij.

Eataly pizza Foto: Reuters

Nova trgovina v neposredni bližini Slovenije

Ob tem se širijo tudi po Italiji, do zdaj je bila nam najbližja trgovina Eataly v Veroni, prihodnji teden pa jo bomo Slovenci dobili pred vhodna vrata. Eataly namreč prihaja v Trst, priljubljeno izletniško in nakupovalno destinacijo Slovencev.

Tržaški Eataly v nastajanju:

Trgovina, gostinski lokali in največja vinoteka v Furlaniji

Eataly bo v Trstu stal neposredno ob obali, na lokaciji nekdanjega Magazzino vini, zapuščene stavbe iz 19. stoletja. Kot je poročal tržaški časopis Il Piccolo, bodo obiskovalcem na tri tisoč kvadratnih metrih ob vrhunskih prehrambnih izdelkih od mesnin in sirov do rib, pekovskih izdelkov, testenin in zelenjave ponudili tudi gostinski del - od Illyjeve kavarne, sladoledarne in bara s prigrizki do restavracije, ki so jo (verjetno po tržaški burji) poimenovali Osteria dei Venti, oštarija vetrov torej.

Še več, v kleti bo urejena vinoteka, po pisanju Il Piccola največja oziroma najbolje založena v Furlaniji - Julijski krajini. In če smo že v vinoteki torinskega Eatalyja opazili steklenice več slovenskih vinarjev, bodo v tržaškem najverjetneje še močneje zastopani, zagotovo pa bodo tam svoje mesto dobili slovenski vinarji iz zamejstva, kot so Gravner, Zidarich, Vodopivec in Kante.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • 6fbebi52 / 14.01.2017. ob 11:38

    Škoda le,da bi z nekaj več odločnosti,poguma,razuma,nacionalne zavesti raznih odločujočih in najpomembnejših akterjev v zgodovini Trst danes prav lahko bil v Slovenij-SLOVENSKI-saj so nekdaj vsa njegova predmestja-njegova okolica pa je še danes v 80 odstotni lasti slovencev-bila slovenska,bil v Sloveniji,rešen pa bi bil s tem-že na začetku- tudi problem s Hrvaško glede dostopa Slovenije na odprto morje-na primer!!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano