Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2017,
11.20

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

#dopustujdoma Pomurska #dopustujdoma Podravska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Na dopustu Štajerska in Prekmurje ocenili smo ocena gostilne top gostilne

Sobota, 12. 8. 2017, 11.20

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 – Štajerska in Prekmurje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
miza, gostilna | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Podobno kot po drugih delih Slovenije se tudi na vzhodu mnoge boljše gostilne začenjajo spreminjati v miniaturna družinska turistična središča.

Govorimo o lokacijah, kjer je na prvem mestu dobra hrana, je pa mogoče tam tudi prespati v udobnih sobah in se sprehoditi po naravi. Po drugi strani je še vedno najbolj profesionalna zgodba mariborskega Rožmarina, ki ob osnovni uspešno razvija še mnogo dodatnih dejavnosti. Na lestvico so se vrnili mladi mojstri iz Novega Celja, ki presenečajo tudi z zanimivo vinsko ponudbo, izpustili pa smo velenjsko destinacijo, kjer so zamenjali prvega kuharja.

1. (1.) Restavracija Rožmarin (Maribor)

Lastnik najpomembnejšega mariborskega lokala je najprej razširil Rožmarin in mu dodal nekaj novih vsebin, v zadnjem letu pa je odprl še eno gostilno s hotelom, ki je na neki način celo konkurenca osnovni dejavnosti. Samo da ne bo ob žaru in picah zapostavil osnovnega poslanstva. Rožmarinov meni je okoli 35 evrov brez pijače.

Mariborski Rožmarin ima eno najpopolnejših vinskih kart v Sloveniji. | Foto: Miha First Mariborski Rožmarin ima eno najpopolnejših vinskih kart v Sloveniji. Foto: Miha First

2. (2.) Gostilna Rajh (Bakovci)

Gostilna, v kateri je menda nekoč najraje jedel prvi slovenski predsednik, je klasično prekmursko kuhinjo priredila po modernih smernicah. Jedi so še vedno lokalne, a manjše in ustvarjalnejše. Imajo pa solidno vinsko karto vseslovenskih in lokalnih vin v glavni vlogi. 30 evrov na osebo, z vinom pa seveda nekaj dražje.

2. (2.) Gostilna Tramšek (Ivanjkovci)

Gostilna pod jeruzalemskimi griči, na cesti med Ljutomerom in Ormožem, je za marsikoga še vedno odkritje, čeprav jo hvalijo praktično vsi, ki se v naši državi ukvarjajo z gostinstvom. Degustacija prleških dobrot, kakršnih ne pripravijo nikjer drugje, hkrati pa serija lokalnih vin, ki jih priporoča najboljši natakar pri nas. Cena brez vina okoli 35 evrov.

Hišo Denk najdete le streljaj od avstrijske meje, kar naši severni sosedje tudi s pridom izkoriščajo. | Foto: Miha First Hišo Denk najdete le streljaj od avstrijske meje, kar naši severni sosedje tudi s pridom izkoriščajo. Foto: Miha First

4. (7.) Hiša Denk (Zg. Kungota)

V Kungoti jim je v zadnjem letu uspelo prepričati tudi nas. Verjetno vsaj malo tudi zato, ker smo prvič v živo videli vinsko karto, ki je ob prejšnjih obiskih niso pokazali. Kreativna kuhinja je, kot se zdi, namenjena tudi ali celo bolj severnim sosedom kot našim gostom. Meni stane okoli 40 evrov, vinska karta pa je, kot rečeno, izvrstna z mnogo vini iz Avstrije in Francije. Pa še sobe imajo.

5. (5.) Hiša Raduha (Luče)

V Lučah je ena najpomembnejših slovenskih kuharic postavila pravo malo turistično središče, v katerem je hrana, dva menija, podrejena prestižnejšim gostom, ki v Raduhi tudi prebivajo. Jeste lahko samo še zvečer, prej je dobro poklicati. Imajo zanimivo vinsko karto, daljši meni pa stane 57 evrov.

Ocena gostilne: Hiša Raduha | Foto: Miha First Foto: Miha First

6. (4.) Restavracija Pavus (Laško)

Pri enem najboljših slovenskih kuharjev, Marku Pavčniku, je meni petih jedi 42 evrov, lahko pa si omisite tudi njegov ustvarjani opus desetih jedi, ki stane 79 evrov. Poudarjajo lokalne in sledljive vsebine. Vinska karta ponuja paleto štajerskih in primorskih vin. V gradu nad Laškim, kjer domujejo, radi organizirajo tudi različne prireditve, najraje poroke.

7. (6.) Restavracija Mak (Maribor)

"Utrgani" David Vračko vztraja v svojem filmu, ki ponuja nore domislice, izredne miniature. V njegovi mariborski rezidenci ni nikoli dolgčas. Na vinski karti, ki jo počasi urejajo, so naša in nekatera tuja vina, cena menija pa je bila ob našem zadnjem srečanju okoli 45 evrov na osebo.

Ko se mudite na skrajnem severovzhodu, je K Rotundi obvezna postojanka. | Foto: Miha First Ko se mudite na skrajnem severovzhodu, je K Rotundi obvezna postojanka. Foto: Miha First

8. (8.) Gostilna K Rotundi (Selo)

Zelo prijazna in za splošne slovenske standarde razmeroma poceni gostilna na meji med Slovenijo in Madžarsko je ena od treh institucij, ki jih je treba v teh koncih nujno obiskati. Kuhinja je lokalna, tudi sledljiva, a le malo avtorska. Jedi so konkretnejše kot pri konkurenci, na vinski karti pa je ob Prekmurcih še nekaj Štajercev. Kakih 25 evrov na osebo.

9. (-) Galerija okusov (Novo Celje)

Restavracija v okolici Celja zadnja leta bogati kar pestro ponudbo mesta in okolice. Jedca razveseli dejstvo, da menjava na vrhu kuharskega moštva ni poslabšala ponudbe, še več, nekatere nove jedi dokazujejo, da mlade mojstre vse bolj zanimajo kakovostne sestavine. Krajši meni stane 42 evrov, vinska karta pa je za naše razmere skoraj popolna.

V Galeriji okusov so dokazali, da se po menjavah v kuhinji niso zmedli, in se s tem vrnili na lestvico. | Foto: Miha First V Galeriji okusov so dokazali, da se po menjavah v kuhinji niso zmedli, in se s tem vrnili na lestvico. Foto: Miha First

10. (10.) Sedem (Maribor)

Zdi se, da se je mariborska šolska restavracija kar dobro prijela. Razmeroma poceni gostilna, v kateri se za 25 evrov dobro najeste, ima ambicije kreativnega delovanja, jedi so zanimive in okusne, imajo tudi solidno vinsko karto naših in mednarodnih etiket. Pozna se, da za fanti in dekleti stoji uigrana ekipa gostinskih veteranov.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte