Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Goričko Prekmurje

Četrtek, 13. 7. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

Gostilna k Rotundi: favoriti z Goričkega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
Ocena gostilne: K Rotundi | Foto Miha First

Foto: Miha First

K Rotundi je iz različnih razlogov ena najbolj podcenjenih gostiln v Sloveniji. A ko jedec sede za mizo in ga obkolijo z dobrotami domače zemlje, ji ne manjka veliko do najvišje ocene.

Tisto soboto, ko je bilo na obeh bregovih Mure kar nekaj pomembnih veselic, smo pri najboljši gostilni na Goričkem morda še najbolj pogrešali vinsko karto lokalnih in štajerskih zanimivosti.


Gostilna k Rotundi

Selo 30a, 9207 Prosenjakovci

Telefon: 02 544 10 35


Benediktinski mehurčki za začetek | Foto: Miha First Benediktinski mehurčki za začetek Foto: Miha First Mladi mojster, sicer zagrizen in rahlo poškodovan kolesar, vina dobro pozna in razume, zato ni nobenega razloga, da pijače ne vrže na papir. Konec koncev ima vina v kleti in v hladilniku, in to v glavnem solidna lokalna in štajerska - recimo penino Dveri Pax brut pa tudi odprto belo vino – piten chardonnay, pod katerega se podpisuje bližnji vinar Györek. Drugače, ko gre za buteljke, ob Dveri Pax skrivajo še na primer Marofa in Gaubeja, najde pa se tudi nekaj žganic.

Ob srkanju benediktinske penine smo se odločili, da bomo pojedli skoraj vse hladne predjedi, ki so bile na jedilnem listu, izpustili smo le tatarski biftek.

Prekmurski narezek z mesom iz tunke, šunko, zaseko, jezikom v bučnem olju in z isto zeleno tekočino zabeljeno skuto | Foto: Miha First Prekmurski narezek z mesom iz tunke, šunko, zaseko, jezikom v bučnem olju in z isto zeleno tekočino zabeljeno skuto Foto: Miha First

Tako so nam prinesli prekmurski narezek s šunko in mesom iz tünke, ki ju je spremljal hren, pa zelo mesnato zaseko, jezik z bučnim oljem in zelo poudarjeno čebulo ter vedno izvrstno skuto z bučnim oljem in z bučnimi semeni, za povrh pa še postrv v skoraj sladki marinadi s čebulo in paradižnikom. Vsega je bilo po malo in vse je bilo, milo rečeno, izvrstno, za razmere večjih slovenskih mest in turističnih centov pa še poceni.

Marinirana postrv s sladko čebulo | Foto: Miha First Marinirana postrv s sladko čebulo Foto: Miha First

Podobno kot juhi. Poleti pripravljajo le dve, pozimi jih je več, in dobili smo bogato govejo juho, v kateri so prebivali jetrni in zdrobov cmok, korenje in (za vsak primer) še domači rezanci. Še bolj zanimiva je bila gobova juha, ki sta jo poleg obilja jurčkov bogatila še korenje in krompir. Brez moke, smetane in podobnih zgoščevalcev, so se pohvalili.

Gobova juha je resnično gobova. | Foto: Miha First Gobova juha je resnično gobova. Foto: Miha First

Naslednje jedi smo poiskali v delu jedilnika s skupnim naslovom Po prekmursko. Ob bograču, ki ga tokrat nismo testirali, imajo gosja jetra, paprikaš, svinjski file s čebulo in kislo smetano pa še bifteke, račje prsi, tisti dan tudi telečjo kračo, občasno pa še divjačino, divjo perutnino, smuča in postrvi.

Kot rečeno, zaželeli smo si lokalnih posebnosti, ki jih pri hiši malce predelajo in jih ponudijo v znosnih, ne prevelikih porcijah - pa so še vedno veliko večje kot recimo v Ljubljani. Cigansko pečenko zaostrijo z obilico česna in paprike, hkrati pa omilijo z dödöli v smetani, ajdovimi štruklji in ajdovo kašo.

Ciganska pečenka z ajdovim štrukljem, dödoli in ajdovo kašo ... | Foto: Miha First Ciganska pečenka z ajdovim štrukljem, dödoli in ajdovo kašo ... Foto: Miha First

... ter telečja jetrca. | Foto: Miha First ... ter telečja jetrca. Foto: Miha First

Na drugi strani so bili telečja jetrca, z manj čebule, kot smo navajeni v notranjosti dežele, zato pa malce papricirana in z dvojno porcijo ajdove kaše. Priloge, ki jih ponujajo v Selu, so bogate, včasih celo težke, kar je pozimi boljše kot poleti. Svetujemo, da vzamete polovične porcije, pa naj gre za dödöle, štruklje ali kašo. Mimogrede, simpatično solato, ki je vse skupaj lajšala, so sestavili iz kebra, velikega fižola, svežih kumar in čebule ter kot nafta črnega bučnega olja.

Češnjev retaš in sveže maline | Foto: Miha First Češnjev retaš in sveže maline Foto: Miha First

Nekaj odmora, potem pa sladice. Seveda je v ponudbi gibanica, pa retaši, palačinke in biskvitna omleta. Izbrali smo sezonski češnjev retaš z makom, po naše kakopak zavitek, ki so mu priložili sveže maline, bojda prve letos. Po vsem tem je ostal prostor le še za kavo - pri Rotundi kuhajo le turško - in za domačo slivovko.

Ocena gostilne: K Rotundi | Foto: Miha First Foto: Miha First

Povzetek

Ena najboljših gostiln pri nas, če govorimo v pravem pomenu besede gostilna. Povezana z Goričkim, s sestavinami in jedmi teh krajev. Lokalno, tudi sledljivo in sezonsko. Retaši, dödöli, štruklji, tünka, bograč, paprikaš in gosja jetra.

Vinska ponudba je sicer zapisana, tudi poceni, a le s sortami in brez imen proizvajalcev, kar je mogoče rešiti v nekaj minutah. Vina so lokalna, prekmurska in štajerska, hišno vino na kozarec je od soseda Györeka.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte