Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
10.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

Natisni članek

top gostilne ocenili smo ocena gostilne Kras Vipavska dolina Brkini

Sobota, 20. 8. 2016, 10.41

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2016 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6
Top gostilne 2016 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Na Krasu je kar nekaj oštarij, ki ponujajo preproste jedi iz dobrih sestavin, po drugi strani pa v Vipavski dolini strežejo zelo avtorske, večkrat kar izumiteljske jedi. Strnili smo jih v deset najboljših.

Kaj je v zadnjem letu najbolj zaznamovalo teritorij, ki se mu posvečamo danes? Gotovo dokončna vrnitev domačega mojstra v okrepčevalnico Ruj ter nove ideje TV-kuharja in mojstra likovne umetnosti in spektaklov na Zemonu, zaradi katerih so ti kraji znova ali še bolj zanimivi. Mimogrede, tokrat smo dokončno izločili lokale, ki so odprti zgolj po naročilu.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Omenili smo, da je mojster Tomi Kavčič z novimi jedmi presegel samega sebe. Okusi so povezani, še več pozornosti je na kratkih zgodbah o pokrajini in sestavinah, ki tvorijo likovno verjetno najbolj dovršene krožnike pri nas. Tudi vinska karta je popolnejša in čeprav imajo predvsem vipavska in briška vina, ne skrivajo, da je mogoče dobiti tudi kakšno tujo steklenico za tisočak ali dva. Za meni boste odšteli okoli 50 evrov, za kar dobite kakšnih šest ali sedem hodov in spektakularen razgled.

Razgled z dvorca Zemono - najlepši, kar jih imajo slovenske gostilne. | Foto: Miha First Razgled z dvorca Zemono - najlepši, kar jih imajo slovenske gostilne. Foto: Miha First

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi)

Skoraj do ekstrema pripeljane domače in lokalne sestavine v kuhinji nekdanjega učitelja kuhanja Mateja Tomažiča. Vinska karta je vipavska, cene za povprečno dolge degustacijske menije pa znašajo celo manj kot 30 evrov. Imajo tudi sobe in jasno, če hočete, tečaje kuhanja.

3. (3.) Gostilna Kobjeglava (Kobjeglava)

To, kar je bilo nekoč Kraljestvo pršuta, je zdaj prava gostilna z natančnimi meniji in lastnimi pršuti, ki postajajo velik posel. Komelovi v Kobjeglavi iz kraškega pršuta pripravijo marsikaj, dodajo pa nekaj izumov in zanimivo vinsko karto. Kakšnih 30 evrov na osebo. Po novem lahko poenostavljeno verzijo okušate tudi v Štanjelu.

Odkar se je šef kuhinje iz Ljubljane spet vrnil v Ruj, je ta zrasel za nekaj stopničk. | Foto: Miha First Odkar se je šef kuhinje iz Ljubljane spet vrnil v Ruj, je ta zrasel za nekaj stopničk. Foto: Miha First

4. (6.) Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah)

Peter Patajac se ni dolgo mudil v Ljubljani, a je pustil velik pečat, dvomimo pa, da ga bodo znali ceniti. A za tiste, ki gredo radi na Kras, ni dvoma. Ruj je z njegovo vrnitvijo spet boljši, kot je bil. Prenovljena kraška, malce tudi ustvarjalna kuhinja, ki utegne v naslednjih letih še napredovati. V veži je mogoče kupiti vse mogoče, od marmelad do vina, meni pa je kakšnih 35 evrov na osebo.

5. (4.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Če imajo turistične kmetije svoje vino, je križ: drugega ne prodajajo, njihovo pa ni vedno najboljše. Drugače je pri Cigojevih, njihovo vino je izvrstno. Ob tem pa imajo najboljše meso in veliko zelenjave, kar ponujajo v velikih porcijah, konkretno se boste najedli za kakšnih 20 evrov na osebo, pa še sobe imajo.

Tisto, po čemer slovijo pri Cigoju - izvrstne domače mesnine. | Foto: Miha First Tisto, po čemer slovijo pri Cigoju - izvrstne domače mesnine. Foto: Miha First

6. (5.) Gostilna Mahorčič (Rodik)

Rodik je v preteklosti ponujal kar nekaj gostiln, a na vrhu so bili vedno Mahorčiči. Člani JRE, Zveze mladih kuharjev sveta, so vse bolj ustvarjalni in vse manj lokalni. Brkinske ali kraške dobrote ponujajo v novih oblikah, kar bi za pošteno večerjo pomenilo kakšnih 35 evrov. Prenovljena brkinska kuhinja in najboljša primorska vina.

7. (7.) Gostilna Muha (Lokev)

Ena najznačilnejših kraških gostiln in najboljša v Lokvi, kjer je mogoče najti še kakšen dober lokal. Hladne mesnine, mineštre, kos mesa in teran. Gostilna Muha je klasična kraška utrdba, ki zgolj s kakovostno pripravljeno hrano kljubuje novim časom. Za 25 evrov na osebo se boste temeljito najedli, vinska ponudba pa se vrti po Krasu in nekaterih drugih primorskih koncih.

Še ena lokacija za ljubitelje kraškega pršuta - domačija Šajna v Šepuljah | Foto: Miha First Še ena lokacija za ljubitelje kraškega pršuta - domačija Šajna v Šepuljah Foto: Miha First

8. (8.) Domačija Šajna (Šepulje)

Še ena zelo značilna kraška gostilna, sicer malo bolj prestižna, s prelepim dvoriščem. Nedaleč stran je doma certificiran kraški pršut, nedaleč stran so doma najboljši terani. Izredna jota, simpatične predjedi in zanimivi kosi mesa. Vinska karta ima največ kraških in vipavskih vin, za hrano pa je treba odšteti kakšnih 35 evrov na osebo.

9. (-) Gostilna Žeja (Ozeljan)

Po dveh obiskih naših občasnih vohunov smo med najboljše vrnili Žejo. Bojda so se začeli lepo obnašati tudi do domače govorečih, kar morda priča tudi o krizi pri sosedih. Kakorkoli, ponujajo dobro pripravljeno hrano z morskih in celinskih lokacij, nekaj vipavskih vin in še nekaj drugih primorcev. Za kakih 30 do 40 evrov bi se morali dobro najesti.

Pri Žeji v Ozeljanu so mojstri tako za morske kot za kopenske živali. | Foto: Ana Kovač Pri Žeji v Ozeljanu so mojstri tako za morske kot za kopenske živali. Foto: Ana Kovač

10. (10.) K'ntina Čotar (Gorjansko)

Na Gorjanskem so doma vinarji Čotarji, ki ob svojem vinu strežejo tudi bolj ali manj tradicionalno kraško jedačo. Za podlago hišni sommelier ob degustacijskem meniju nalije najboljše iz Čotarjevih kleti, sicer pa imajo svoj kraški pršut, sir, joto, mineštre, štruklje in mesnine. 20 do 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte