Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2014,
13.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 9. 2014, 13.34

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2014 – Hrvaška ob naši meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred vami je letošnji izbor najboljših hrvaških destinacij ob naši meji, v Istri, Zagorju in Medžimurju.

Letos bomo lestvico Ob naši meji razdelili na dve, hrvaško in furlansko. Najprej smo se lotili Hrvatov. Med omenjenimi ni gostiln v Slavoniji ali v Dalmaciji, ampak smo nabrali tiste, ki so le korak od naše meje. Celo Rovinj in Medulin, kjer sta bojda najboljši na Hrvaškem, smo zaradi daljave izpustili.

1. San Rocco (Brtonigla)

San Rocco je eden najboljših žepnih hotelov (z notranjim bazenom) na Hrvaškem in njegova restavracija je med najboljšimi pri južnih sosedih. Imajo lastno oljčno olje, bele tartufe in zrela istrska, pa tudi tuja vina. Poleti mize radi postavijo okoli zunanjega bazena in vam za meni zaračunajo tudi 80 evrov.

2. Dubravkin put (Zagreb)

Najboljša kombinacija hrane in pijače v sosednjem glavnem mestu, potem ko je afera Sanader odnesla Marcellino in potem ko je ljubezenska afera odnesla gostilno Prasac. V tem mirnem predelu Zagreba ne duhovičijo s hrano, pripravljajo jo moderno in imajo najboljšo vinsko karto v mestu. Hrana kakšnih 40 evrov na osebo.

3. Bistro Apetit (Zagreb)

Apetit ima več pojavnih oblik, ampak ta, ki domuje med teniškimi igrišči na mondenem Tuškancu nad središčem Zagreba, se zdi bolj prijazen. Od daleč malce spominja na ljubljanski Cubo, ima prestižno zelo mednarodno orientirano vinsko karto, zmerno kreativne jedi in cene v območju 50 evrov po glavi.

4. Kempinski - Restaurant Kanova (Savudrija)

Podobno kot v naših krajih ta ugledna globalna hotelska veriga tudi drugod pomeni dobro hrano. V zadnjem času so ob menjavi glavnega kuharja ponudbo še bolj povezali z lokalnimi istrskimi jedmi. V času našega obiska so bile cene okoli 50 evrov na osebo.

5. Konoba Buščina (Buščina pri Umagu)

Večkrat smo že zapisali, da je Buščina tisto, kar si slovenski turist, ki samo skoči čez mejo, predstavlja kot poceni istrsko gostilno. Lokalne jedi, predvsem istrsko govedo – boškarin – v vseh pojavnih oblikah, od karpača do bifteka, pa še tartufi, lokalno olje in nekaj klasičnih morskih dobrot. Soliden izbor istrskih, preostalih hrvaških in naših vin. Cena na osebo – okoli 25 evrov.

6. Mala hiža (Mačkovec)

Dolgo zapostavljena lokacija v Medžimurju, ki ponuja razmeroma težko, a slastno hrano krajev ob reki Muri. Ajda, buče, divjačina in nekaj rib v prijetnem, pametno prenovljenem kmečkem okolju za majhen denar – kakšnih 25 evrov na osebo. Pa še zelo dobra vinska karta lokalnih, hrvaških in svetovnih vin.

7. Stari kaštel (Kaštel)

Gostilna nad mejnim prehodom v Istri, z izjemnim razgledom. Lokal daje na zunaj občutek stare istrske hiše, notranjost pa je izjemno natančno in skoraj prestižno urejena. Istrska hrana, kot je treba, s ščepcem ustvarjalnosti in solidna vinska karta. 40 evrov na osebo.

8. Villa Magdalena (Krapinske Toplice)

Za 50 evrov na osebo je možno dobiti serijo razmeroma težkih ustvarjalnih jedi, kot si jih predstavljajo v najboljšem malem hotelu (z wellnessom in bazenom) v Zagorju. Tudi vinska karta je skoraj popolna, a morda za kakšno kuno predraga.

9. Kmetija San Mauro (Momjan)

Še ena istrska kmetija je morda premalo znana zgodba z ekološkim predznakom. Večina jedi in pijač so njihovih rok delo – od olja do tartufov, od mesa do testenin. Tudi vina so samo domača. Cena obilja hrane je manj kot 30 evrov na osebo.

10. Hotel Bitoraj (Fužine)

Gorski kotar je tako ali tako eden najbolj zanimivih delov Hrvaške, hrana v hotelu Bitoraj pa je sploh nekaj posebnega. Izredno težka lovska in lokalna kuhinja (recimo ražnjiči divjega prašička) je zelo zanimiva in jo je treba poskusiti, če se prek Delnic peljete na morje. Vina so hrvaška, vinske karte pa nimajo. Cena hrane nekaj nad 20 evri.

Ne spreglejte