Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
12.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

suši Japonska

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 12.31

7 let, 12 mesecev

Suši ni šala: Japonci bodo preverjali tujce, ki pripravljajo japonsko hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Japonske oblasti želijo zagotoviti, da bo japonska hrana po vsem svetu ustrezala njihovim visokim merilom kakovosti. Kuharje z vsega sveta bodo izobraževali, preverjali in jim izdajali certifikate.

Tradicionalna japonska kuhinja oziroma washoku je od leta 2013 na Unescovem seznamu kulturne dediščine in je vsekakor ena najbolj priljubljenih in najbolj razširjenih nacionalnih kuhinj po svetu. Suši je postal ljudska hrana, jesti ga je mogoče praktično kjerkoli na svetu, prebil se je tudi na police supermarketov, kjer ga je mogoče kupiti skupaj z že pripravljenimi solatami za hiter prigrizek po poti.

Ravno ta inflacija sušija, ki je pogosto dvomljive kakovosti, še večkrat pa iz sestavin, ki ne zadostujejo visokim japonskim standardom oziroma jih japonska kuhinja sploh ne pozna, je japonske oblasti spodbudila k ukrepom. Japonsko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo namreč pripravlja sistem preverjanja in certificiranja kuharjev, ki delajo po japonskih restavracijah v tujini, poroča Japan Times.

Ocenjevali bodo vse od priprave hrane do odnosa do gostov Japonci nameravajo preverjati več sposobnosti, od razumevanja japonske kulinarične kulture do pravilne priprave surovih rib in morskih sadežev. Ocenjevati nameravajo tudi odnos kuharjev do gostov, od tega, kako jih pozdravijo ob prihodu, do tega, kako jim postrežejo in predstavijo jedi.

Ministrstvo trenutno pripravlja javni razpis, na katerem bodo izbrali zasebno podjetje, ki bo vodilo proces certifikacije, japonske restavracije in kuharske šole pa bodo po točno določenih pravilih usposabljale vse kuharje iz tujine, ki bodo to želeli.

Tuji kuharji, ki so na Japonskem živeli in delali dve leti ali več, bodo po navedbah Japan Timesa dobili "zlat" status, tisti, ki so se na Japonskem urili vsaj pol leta, bodo "srebrni" mojstri, "bronasti" pa bodo tisti kuharji, ki so se skrivnosti japonske kulinarike učili krajši čas. Restavracije, v katerih delajo, bodo lahko te oznake oziroma certifikate uporabile kot dokaz svoje kakovosti.

Število japonskih restavracij po svetu skokovito narašča "S spodbujanjem razumevanja japonske kuhinje si želimo dvigniti kakovost japonskih restavracij v tujini ter spodbuditi izvoz japonskih kmetijskih pridelkov in sestavin," so po navedbah Japan Timesa sporočili z ministrstva. Zadali so si težko nalogo – julija lani je bilo po vsem svetu registriranih skoraj 89 tisoč japonskih restavracij, medtem ko jih je bilo leta 2013 dobrih 55 tisoč.

Ne spreglejte